Logo Universiteit Leiden.

nl en

Avondje Sterrewacht: Kosmologie, het heelal in het groot

Datum
donderdag 25 januari 2018
Tijd
Toelichting
Entreeprijs: €4
Bezoekadres
Oude Sterrewacht
Sterrenwachtlaan 11
2311 GW Leiden

Tot het midden van de vorige eeuw was de studie van het heelal vooral een theoretische (en filosofische) aangelegenheid. Met de stormachtige ontwikkeling van reuze telescopen, en die van ruimte telescopen, is de kosmos een volwaardig gebied geworden van wetenschappelijke onderzoek. We kunnen nu waarnemingen doen die reiken tot aan het ontstaan van het heelal.

Na een korte inleiding over de historische wereldbeelden, gaat de spreker in op wat er nu direct te zien is van de structuur van het heelal. Bij voorbeeld: alle objecten in het heelal bewegen van ons af, er is meer beweging in melkwegen dan we direct kunnen verklaren, zwarte gaten, enorme uitbarstingen in (verre) melkweg centra, het nagloeien van de “big Bang” (waar het allemaal mee begon). We gaan in deze lezing niet alle theorieën af lopen, maar bekijken de waarnemingen die in elke theorie een plaats zal moeten hebben.

Johan van Kuilenburg studeerde sterrenkunde in Leiden. Na een loopbaan buiten de sterrenkunde is hij sinds een jaar of tien weer actief op de oude Sterrewacht als lid van de Werkgroep aldaar.

Meer informatie

Deze website maakt gebruik van cookies.