Logo Universiteit Leiden.

nl en
(c) - Marc de Haan

Dinosauriërs

Iedereen krijgt wel een beeld op het netvlies bij het woord ‘dinosaurussen’. Maar hoe leefden deze reusachtige reptielen? Hoe zijn ze ontstaan? Waarom werden ze zo groot? Kunnen we ze weer tot leven brengen? En wat is het geheim achter hun ongekende succes? Paleontologen proberen de geheimen van de dino’s en hun tijdgenoten te ontrafelen, door de miljoenen jaren oude fossielen met nieuwe technieken te ondervragen.
In een serie van vier colleges neemt paleontoloog Anne Schulp u mee naar de dinosaurustijd. Aan de hand van actuele voorbeelden uit de wereld van het dinosaurusonderzoek krijgt u niet alleen een beeld van deze onwaarschijnlijk succesvolle diergroep, maar ook een goede indruk van de technieken en de mogelijkheden (én de beperkingen!) van paleontologisch onderzoek.

Na het volgen van deze serie leest u het nieuws over nieuwe dinosaurussen met andere ogen, want u krijgt in deze collegeserie uit de eerste hand mee hoe onderzoekers een beeld krijgen van “Hoe deze dino er uitzag”, “hoe snel ze konden rennen”, “dat ze in kuddes leefden” (of juist niet), “goed konden zwemmen”, “in poolgebieden leefden”, of “…andere dino’s met huid en haar opvraten”.

Het eerste college begint met het ontstaan, de verspreiding, evolutie en diversiteit van de dinosauriërs in ruimte en tijd. In het tweede college gaan we daar nog wat verder op door, maar ook fossilisatieprocessen komen in meer detail ter sprake, en de vraag hoe we uit die fossielen meer informatie over het leven van dinosauriërs kunnen achterhalen. In college drie en vier gaan we dieper in op het enorme arsenaal aan nieuwe onderzoekstechnieken, die de fossielen háást weer een beetje tot leven wekken.

NB De collegereeks loopt voor een belangrijk deel parallel met de reeks die Anne Schulp in 2017 voor HOVO Leiden gaf.

Tyrannosaurus rex (Bron: Naturalis)

Docent

Anne Schulp is paleontoloog, is onderzoeker bij Naturalis in Leiden en hoogleraar Vertebratenpaleontologie aan de Universiteit Utrecht. Dinosauriërs en andere reptielen uit het dinosaurustijdperk hebben zijn speciale interesse.

Pagina van Anne Schulp op de website van Naturalis.

Praktische informatie

4 woensdagen
6, 13, 20, 27 nov
11.15-13.00 uur
Leiden

Hoorcollege met ruim gelegenheid voor vragen en discussie, en iedere week bespreking van een actueel wetenschappelijk artikel.
Thuis 1 à 2 uur studeren per bijeenkomst.
Veel van de literatuur is in het Engels. Verder is de stof breed toegankelijk, u hoeft er geen harde bèta voor te zijn.

Syllabus geschreven door de docent (liefst voor aanvang van de collegereeks vast doorlezen).
Enkele wetenschappelijke artikelen.
Powerpoints worden niet beschikbaar gesteld.

Colleges € 130,-
Voor studenten en medewerkers van de Universiteit Leiden € 65,-
Met HOVO-pas € 14,-
Syllabus op papier € 13,-

Aanmelden

Aanmeldingsformulier voor de colleges met digitaal studiemateriaal

Aanmeldingsformulier met studiemateriaal op papier

Dit is het reguliere aanmeldingsformulier. Ook studenten die reguliere opleidingen volgen aan de Universiteit Leiden (LEI) en medewerkers die momenteel aan de Universiteit Leiden verbonden zijn, kunnen met behulp van dit formulier inschrijven. Het formulier biedt de mogelijkheid te betalen via Ideal, credit card of door middel van een factuur. NB U ontvangt na verzending van het ingevulde formulier een bevestiging, zodat u kunt controleren of de aanmelding is verwerkt.

Aanmeldingsformulier voor veelplegers/grootverbruikers (HOVO-fan-pas)

HOVO-deelnemers kunnen voor € 600,- een HOVO-fan-pas kopen die geldig is voor een half jaar: februari t/m juli en augustus t/m januari. Wie een dergelijke pas bezit kan zich gedurende het half jaar inschrijven voor een sterk gereduceerd tarief. (Zie de cursusbeschrijvingen.) U kunt dit formulier ook gebruiken wanneer u al een geldige HOVO-fan-pas heeft en dus alleen voor de cursus wilt inschrijven.

Aanmeldingsformulier en verzoek om korting

Voor wie in aanmerking wil komen voor de korting van 50% voor mensen met een inkomen rond het sociaal minimum. U dient dit gestandaardiseerde verzoek om korting uit te printen en ingevuld en ondertekend te versturen, vergezeld van kopieën van de gevraagde bewijzen, ten laatste drie weken voor aanvang van de cursus. Op grond van de gevraagde informatie over uw inkomen en vaste lasten besluit HOVO vervolgens of u voor korting in aanmerking komt.
De korting kan slechts gelden voor één collegereeks per semester. Korting op de kosten van excursies, reizen, boeken e.d. is niet mogelijk.
Dit formulier geeft geen mogelijkheid online te betalen: u ontvangt een factuur.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie