Logo Universiteit Leiden.

De wetenschap achter doping in de sport

op school
Lesduur
1 lesuur (50 min.)
Interesse(s)
gedrag en maatschappij
gezondheid
Docenten
Adam Cohen  (Hoogleraar/CEO Centre for Human Drug Research) Jules Heuberger  (Senior Clinical Scientist (CHDR))

Het is niet te missen als je de sport pagina’s leest; er zijn middelen die maken dat een sporter zo uitzonderlijk presteert dat alle concurrenten het nakijken hebben. Als dat soort middelen er zijn, moeten ze natuurlijk verboden worden, want dan zouden jij en ik ook Olympisch goud kunnen winnen. De lijst van verboden middelen van de WADA bevat 300 verschillende stoffen. Daar zou er toch wel een bij kunnen zitten die werkt? In Leiden hebben we daar onderzoek naar gedaan en de resultaten zijn anders dan je zou verwachten. Dus hoe kun je doping wetenschappelijk benaderen en wat werkt er wel en wat niet?