Logo Universiteit Leiden.

nl en

Onderzoek

De onderzoekers van Expeditie Binnenwereld kijken naar de ‘Binnenwereld’: alles wat er in het hoofd van kinderen en jongeren gebeurt, zoals gedachten, gevoelens, ervaringen, plannen en uitdagingen. Veel wetenschappelijke informatie over de binnenwereld is niet voor alle jongeren beschikbaar of goed te begrijpen.

In dit onderzoek ligt de nadruk júíst op wetenschapscommunicatie. Er wordt niet alleen over jongeren, maar ook mét jongeren gepraat en de uitkomstproducten van het onderzoek sluiten aan bij hun belevingswereld.

Het onderzoek bestaat uit verschillende deelprojecten: 

In het deelproject 'Wie ben ik?' verkennen jongeren op weekendscholen hun 'binnenwereld'. Met hulp van wetenschappers zoeken de jongeren antwoorden op de vragen als 'hoe we worden wie we zijn?' en 'welke verschillende levenspaden kunnen we bewandelen?' Ze leren met een wetenschappelijke bril te kijken naar alledaagse persoonlijke situaties en ervaringen.

Lees meer over het deelproject 'Wie ben ik?' ››

Expeditie Binnenwereld ontwikkelt ook een podcastserie. Deze serie belicht verschillende aspecten van de binnenwereld waarmee jongeren dagelijks te maken krijgen, zoals hun schoolleven, relaties, talenten en persoonlijke uitdagingen. Jongeren worden maar weinig gehoord over wat zij denken nodig te hebben om hun weerbaarheid te versterken.

Lees meer over de podcastserie ››

De lessenserie van Expeditie Binnenwereld is speciaal gemaakt voor (weekend)scholen. In deze lessenserie zoeken jongeren antwoord op de vraag hoe zij worden wie zij zijn en welke verschillende levenspaden zij kunnen bewandelen.

Lees meer over de lessenserie ››

Welke levenspaden kun je allemaal bewandelen? En welke invloed hebben de keuzes die je maakt op wie je uiteindelijk wordt? Dat kun je ontdekken in het bordspel van Expeditie Binnenwereld speciaal voor jongeren.

Lees meer over het bordspel ››

Deze website maakt gebruik van cookies.