Logo Universiteit Leiden.

nl en

Doel van Cool Little Kids

Het doel van het Cool Little Kids project is om ouders van peuters en kleuters met extreem verlegen gedrag hiermee te helpen omgaan. Dit doen wij door het aanbieden van een nieuw, gratis programma. De onderzoekers willen graag erachter komen hoe goed dit programma werkt.

Waarom dit project?

Ieder jong kind is wel eens bang of verlegen en dat is heel normaal. Ongeveer 1 op de 5 jonge kinderen heeft een extremere vorm van verlegenheid. Deze kinderen zijn van nature vaker en in meerdere verschillende verlegen of angstig, meer dan zijn of haar leeftijdsgenootjes. Op peuter- en kleuterleeftijd zorgt erg verlegen gedrag meestal nog niet voor (grote) problemen: het kind kan nog steeds de dingen doen die hij/zij moet en wilt doen.

1 op de 5 jonge kinderen heeft een extremere vorm van verlegenheid

Uit onderzoek blijkt dat veel van de peuters en kleuters met dit extreem verlegen gedrag op latere leeftijd nog steeds vaak erg verlegen of angstig zijn. Dit kan op deze latere leeftijd wel tot problemen leiden.

Ongeveer 40% van de peuters en kleuters met extreem verlegen en teruggetrokken gedrag ontwikkelen op latere leeftijd een angststoornis. Op dat moment staan de spanningen hen erg in de weg: de dingen die ze moeten en willen doen worden een stuk lastiger door deze spanningen en angst.

Helaas worden deze angstproblemen vaak pas laat ontdekt. Hierdoor kan het gebeuren dat een kind niet op tijd goede zorg ontvangt.

Doel Cool Little Kids project

Het doel van Cool Little Kids is om ouders van peuters en kleuters die erg verlegen zijn te helpen hun kind van jongs af aan al meer zelfvertrouwen te laten ontwikkelen. Zo kunnen ouders het ontstaan van angstproblemen bij hun kind voorkomen.

Belang van het onderzoek

In Nederland zijn er nog geen goed werkende programma’s voor ouders met extreem verlegen en angstige peuters en kleuters. Daarom is het belangrijk om dit nieuwe programma te onderzoeken. Het is namelijk nog niet bekend hoe goed dit programma angst en extreme verlegenheid kan voorkomen en verminderen.

Met jouw hulp kunnen de onderzoekers van de universiteit in Leiden erachter komen hoe goed dit programma werkt. De onderzoekers willen ook graag weten wat je zelf goed of prettig vindt aan het programma en wat er mogelijk nog beter kan. Als dit programma goed lijkt te werken, kan deze mogelijk op meer plekken in Nederland aangeboden worden.

Naast dat het project jou en je kind kan helpen, help je door jouw deelname dus ook andere ouders met een kind dat extreem verlegen en/of angstig is. Zo kan jij samen met de onderzoekers angstproblemen bij jouw en andere kinderen helpen voorkomen.

Hoe het onderzoek er praktisch uitziet als je je aanmeldt lees je op de pagina over het onderzoek.

Deze website maakt gebruik van cookies.