Logo Universiteit Leiden.

nl en

Voor ouders

Is uw peuter of kleuter erg verlegen, teruggetrokken en/of angstig? Vindt hij/zij het spannend om nieuwe dingen te proberen? Dan is het Cool Little Kids project voor u bedoeld!

"Onze dochter Noor van 5 jaar was heel verlegen. Het heeft maanden geduurd voor ze in de klas wat aan de juf durfde te vragen. Op de buitenschoolse opvang zei ze nog steeds niks tegen de leidsters. Zelfs gedag zeggen vond ze te eng. Ze kwam niet voor zichzelf op bij de andere kinderen op het schoolplein. Ik vond dat heel moeilijk om te zien. Ook maakte ik me zorgen of ze niet gepest zou gaan worden straks in groep 3. 


Thuis is er niets aan de hand en speelt ze de baas over haar broer en zusje. Wanneer er bezoek langskwam kroop ze weer helemaal achter mij weg. Ook nieuwe dingen proeven of alleen inslapen gingen nog heel moeilijk. Mijn man zegt dat dat niet erg is en neemt haar erg in bescherming. Ik vind juist dat we haar een beetje moeten pushen, dus daar hebben we wel eens discussies over." 

Cool Little Kids

Cool Little Kids is een onderzoeksproject voor ouders met verlegen peuters en kleuters, zoals Noor. Het project biedt 2 verschillende programma's aan. Deze programma's kunnen u helpen voorkomen dat uw verlegen kind op latere leeftijd last krijgt van angstproblemen. Beide programma's zijn bedoeld voor de ouders of verzorgers van het verlegen kind. Wij willen graag onderzoeken welk programma het beste angst en verlegenheid kan voorkomen en verminderen.

Op deze website vindt u meer informatie over het doel van het project, de programma's en het onderzoek. Ook kunt u zich hier aanmelden voor het project. Heeft u na het lezen van de informatie nog vragen? Neem dan contact met ons op!

Hoe is het gegaan met de ouders van Noor?

"De juf gaf ons een flyer van het Cool Little Kids project. Via dit project hebben wij een oudertraining kunnen volgen. Tijdens deze training hebben we veel gehoord en geleerd van andere ouders over hoe zij dat aanpakken. Het was fijn om te horen dat we niet de enige zijn met een verlegen kind. Dat voelt namelijk soms wel zo. 

We werden ons als ouders bewust dat we soms veel te snel gaan voor haar. De trainers en de andere ouders hielpen ons de stappen klein te houden. Ook hebben we goede tips gekregen over hoe we als ouders juist wel en niet moeten reageren."

"Mijn man en ik zitten nu meer op 1 lijn. Noor is nog steeds niet haantje de voorste in de groep, en dat hoeft ook niet. Maar ze durft nu veel meer. Ze praat nu wat makkelijker met volwassenen en ook het slapen gaat zo veel beter. Ik voel me veel rustiger over de overstap naar groep 3 straks. Noor komt er wel!"

Deze website maakt gebruik van cookies.