Logo Universiteit Leiden.

nl en

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over groepscursussen

De veelgestelde vragen hebben voornamelijk betrekking op onze groepscursussen. Hier vindt u antwoorden op de meest gestelde vragen. Staat uw vraag hier niet tussen, of wilt u meer informatie, neem dan contact met ons op via talencentrum@hum.leidenuniv.nl.

Vragen over Maatwerk cursussen

Voor vragen over in-company of individuele cursussen (maatwerk) kunt u contact met ons opnemen via atc.maatwerk@hum.leidenuniv.nl.

Vragen over vertaaldiensten

Onze vertaaldiensten hebben alleen betrekking op vertalingen van Engels naar Nederlands en van Nederlands naar Engels. Heeft u vragen over vertalingen of tekstcorrecties, neem dan contact met ons op via translationservices@hum.leidenuniv.nl.

Vragen over toegang tot de universiteitsgebouwen

Vanaf maart 2024 is het mogelijk dat u, vooral 's avonds en in het weekend, gecontroleerd wordt door de beveiliging bij binnenkomst van het Lipsiusgebouw. Studenten en medewerkers moeten hun LU-kaart kunnen laten zien.

Als u geen student of medewerker bent, is een e-mail met cursusbevestiging voldoende om het gebouw binnen te komen. Zorg ervoor dat u deze bij de hand hebt bij binnenkomst.

Als u uw LU-kaart of bevestigingsmail niet kunt laten zien, kan de beveiliging u de toegang tot het gebouw ontzeggen.

Komt u met de fiets? Parkeer dan de fiets in de kelder van het Reuvens gebouw. Het is niet langer toegestaan om de fiets voor het Lipsiusgebouw te stallen.

Openingstijden fietsenstalling Reuvens:
Geopend van 07:30 - 23:00 uur

Wie kan zich inschrijven?

Onze cursussen zijn bedoeld voor hoger opgeleide volwassenen. Sommige taalcursussen kunnen in het Engels worden gegeven. Om deze reden moet u de Engelse taal redelijk beheersen (minimaal niveau B1 van het ERK).

Wat zijn jullie inschrijfvoorwaarden en hoe kan ik annuleren?

Meer informatie over onze inschrijfprocedure en annuleringsvoorwaarden kunt u vinden op de pagina praktische zaken.

Hoe kan ik mijn niveau bepalen?

We hebben verschillende methodes om uw niveau te toetsen, afhankelijk van welke taal u wilt leren. Meer informatie over deze methodes kunt u vinden op de volgende pagina.

Kunnen jullie mij helpen bij het verkrijgen van een visum?

Helaas kunnen wij niet helpen bij het verkrijgen van een visum. Het enige wat we kunnen toesturen is een bewijs van inschrijving nadat u voor de cursus heeft betaald. Let wel, dat u zich inschrijft voor een taalcursus en geen volledige opleiding. De kans dat u hiermee een studentenvisum krijgt is dus klein.

Kunnen jullie mij helpen bij het vinden van (tijdelijke) woonruimte in Leiden?

Wij zijn helaas niet in staat om te bemiddelen bij het vinden van accommodatie.

Krijg ik een collegekaart?

U krijgt geen collegekaart als u een taalcursus volgt bij het Academisch Talencentrum. U krijgt alleen een collegekaart als u een bachelor- of masteropleiding aan de universiteit volgt.

Kan ik een cursus bij jullie volgen voor studiepunten?

De cursussen die door het Academisch Talencentrum worden aangeboden zijn geen onderdeel van een studie aan de Universiteit Leiden. Daarom worden er niet automatisch ECTS aan onze cursussen toegekend. Op verzoek kan na succesvolle afronding van de cursus een Verklaring Studielast worden uitgereikt. U dient wel van tevoren zelf te informeren bij uw opleiding of deelname kan worden omgezet in studiepunten.

Wanneer krijg je korting en geldt deze korting ook voor alumni?

Studenten en medewerkers van de Universiteit Leiden en het LUMC kunnen zich tegen een gereduceerd tarief inschrijven. Helaas geldt de gereduceerde prijs niet voor alumni.

Kan ik pinnen of contant betalen?

Het is niet mogelijk om bij ons te pinnen of contant te betalen. U kunt via onze website met iDeal of met Creditcard betalen.

Iemand anders betaalt mijn factuur. Hoe schrijf ik me in?

Indien uw werkgever of een instantie voor u betaalt, kan er een factuur direct naar hen worden opgestuurd. Uw werkgever of de betalende instantie dient onderstaande formulier in te vullen en de aanvullende gegevens in te vullen. Inschrijfformulier voor werkgever of instantie.

Kan ik met een DUO-lening betalen?

Tot eind 2023 accepteren wij een DUO-lening als betaalmiddel. Vanaf 2024 is het niet meer mogelijk om cursussen te volgen en te betalen met een DUO-lening. 

Kan ik betalen met mijn STAP-budget?

Wij zijn niet gecertificeerd om via het STAP-budget cursussen aan te kunnen bieden. 

Ik heb een les gemist of zal een les gaan missen.

Helaas is het niet mogelijk om een gemiste les op een ander tijdstip in te halen. Wel is het mogelijk om contact met de docent te zoeken en te vragen welke lesstof moet worden ingehaald. U dient 80% van de lessen aanwezig te zijn geweest om in aanmerking te komen voor een certificaat.

Worden er opnames gemaakt van online/hybride cursussen?

Er worden geen opnames gemaakt van onze lessen.

Waar vinden de lessen plaats?

Als het een klassikale cursus betreft, vinden de lessen plaats in het Lipsius gebouw van Universiteit Leiden: Cleveringaplaats 1, 2311 BD Leiden. Cursussen die in Den Haag worden gegeven kunnen variĆ«ren van locatie, in de definitieve bevestigingsmail van een cursus staat de leslocatie duidelijk vermeld. 

Kan ik makkelijk in de buurt parkeren?

De campus en het hoofdgebouw zelf zijn niet toegankelijk voor autoverkeer en op de Cleveringaplaats kunt u niet parkeren. Er zijn enkele betaalde parkeerterreinen in de buurt. Voor de campus in Den Haag geldt hetzelfde. 

Ontvang ik een certificaat na het volgen van een cursus?

Bij een aantal van onze cursussen kunt u aan het eind van de cursus een certificaat ontvangen indien u 80% van de lessen aanwezig bent geweest en de eindtoets succesvol heeft afgelegd. Op de desbetreffende cursuspagina staat beschreven of het mogelijk is om een certificaat te ontvangen.

Kan ik na een cursus automatisch doorstromen naar het volgende niveau?

Als u de voorgaande cursus succesvol heeft voltooid, kunt u automatisch doorstromen naar het volgende niveau. Indien u niet bent geslaagd voor de eindtoets of herkansing, dan is het niet mogelijk om het volgende niveau te volgen. 

Als u recent een cursus Nederlands bij het Academisch Talencentrum hebt gevolgd en niet bent geslaagd voor de eindtoets, is het ook niet mogelijk om voor het volgende niveau in te schrijven op basis van een instaptoets.  

Kan ik na mijn taalcursus doorstromen naar een opleiding binnen de universiteit?

Indien u aan Universiteit Leiden (of een andere universiteit) wilt gaan studeren, raadpleeg dan uw opleiding wat de toelatingseisen zijn. Het volgen van een taalcursus bij het ATC geeft geen garantie op toelating tot de universiteit.

Moet ik eerst een cursus volgen om het TUL-examen af te kunnen leggen? En hoe lang zijn mijn resultaten geldig?

U hoeft geen cursus bij ons te volgen om het TUL-examen af te leggen. Als u het volledige examen haalt, is er geen tijdslimiet voor de geldigheid van het certificaat. Als u echter alleen slaagt voor bepaalde onderdelen, dan blijven deze resultaten 9 maanden geldig. Dit betekent dat u de overige onderdelen binnen 9 maanden moet herkansen en slagen om het certificaat te kunnen ontvangen.

Deze website maakt gebruik van cookies.