Logo Universiteit Leiden.

nl en

Leids Europafestival 2019

Ook in onze sleutelstad is Brussel dichterbij dan je denkt. Overal vind je verbintenissen tussen Leiden en Europa, of het nu gaat om onderwijs, gezondheidszorg of het bedrijfsleven. Europese studenten en toeristen weten Leiden te vinden. En andersom reikt de invloed van Leiden tot ver in Europa. Toch is de verbondenheid tussen beide niet altijd zichtbaar. Hoog tijd om daarover in gesprek te gaan.
Zodoende organiseert het Europa Instituut van de Universiteit Leiden en Studium Generale in samenwerking met de Gemeente Leiden een reeks bijeenkomsten rondom Europa en Leiden in aanloop naar de Europese parlementsverkiezingen in mei.

Ook in onze sleutelstad is Brussel dichterbij dan je denkt. Overal vind je verbintenissen tussen Leiden en Europa, of het nu gaat om onderwijs, gezondheidszorg of het bedrijfsleven. Europese studenten en toeristen weten Leiden te vinden, andersom reikt de invloed van Leiden tot ver in Europa. Toch is de verbondenheid tussen beide niet altijd zichtbaar. Hoog tijd om daarover in gesprek te gaan. Zodoende organiseren wij in samenwerking met de Gemeente Leiden en het Europa Instituut een reeks bijeenkomsten rondom Europa en Leiden in aanloop naar de Europese parlementsverkiezingen in mei.

De opening van het Leids Europafestival zal plaatsvinden in Rijksmuseum Boerhaave en gaat over het thema wetenschap. Conservator Tim Huisman vertelt hoe Herman Boerhaave ‘leermeester van Europa’ werd, aan de hand van de tentoonstelling: Herman Boerhaave en de Gouden Eeuw van de wetenschap. Rector magnificus Carel Stolker zal vervolgens stilstaan bij de hedendaagse relatie tussen Leiden en Europa op het gebied van wetenschap.

19.30 – 21.30 uur (inloop 19.00 uur)
Rijksmuseum Boerhaave
Lange Sint Agnietenstraat 10

2312 WC Leiden

Zulke “leefstijlziekten” (bijvoorbeeld diabetes type 2) veroorzaken veel leed en kosten de maatschappij ook nog eens veel geld, niet alleen bij ons maar in heel Europa. Zo heeft de Europese Unie onlangs, in samenwerking met de OECD, een rapport over gezondheid(szorg) gepubliceerd. Ook problemen op dit gebied kwamen aan bod, problemen waarvan leefstijlgeneeskunde aan hun oplossing kan bijdragen. Met andere woorden: het huidige zorgstelsel heeft aanpassingen nodig! Een nieuw systeem, van ‘care’ naar ‘cure’, van spreekkamer naar huiskamer en eigen regie over de gezondheid. Prof. Hanno Pijl zal gedurende deze sessie in het LUMC stilstaan bij de wetenschappelijke achtergrond van deze zogeheten leefstijlgeneeskunde en bepleit de kracht van voeding en leefstijlverandering om diverse chronische ziekten te genezen. Het stuit hem tegen de borst dat we met medicijnen proberen de schade te beperken, terwijl aanpassing van het voedingspatroon deze ziektes kan voorkomen en omkeren. Het wordt volgens deze hoogleraar hoog tijd dat we ons realiseren dat we onze leefstijl moeten aanpassen om te voorkomen dat we ziek worden.  Zo maken en houden we onszelf gezond!

19.00 – 20.00 uur (inloop vanaf 18.30 uur)
Onderwijsgebouw LUMC, collegezaal 4 

Met zijn nieuwe boek “grand Hotel Europa’’ illustreert Ilja Leonard Pfeijffer de zoektocht naar de Europese identiteit en nostalgie, in een continent waar steeds meer sprake is van globalisering en de vermenging van culturen. In “Europa op Drift” zal hij op 15 maart aan de tand gevoeld worden over de toekomst van Europa. Hoe ziet het eruit, waar gaat het heen? Ilja Pfeiffer zal in gesprek gaan met de Nederlands-Amerikaanse historicus Felix Klos. Klos schreef eerder een boek over Winston Churchil als 'enige echter Europavader'.

Om je aan te melden klik op de volgende link: Europa op drift

19:30-20:30 (inloop vanaf 19:00)
Museumcafé in Museum Volkenkunde
Steenstraat 1, 2312 BS Leiden

At the stroke of midnight on March 29 Brexit is finally here. On this hour Great Britain will officially wave goodbye to the European Union. Since the referendum in 2016, the so-called Brexit has held the country in its grip. Here Matthew Broad, Joost Augusteijn and Patrick van den Berghe will shed some light on what might become the most important political change in the Union since its inception.

Speakers:
Patrick van den Berghe, Ministry of Economic Affairs and Climate Policy
Dr Matthew Broad, University Lecturer, Institute for History, Leiden University
Dr Joost Augusteijn, Senior University Lecturer, Institute for History, Leiden University


English spoken
13.30 – 15.30 uur
Stadsgehoorzaal Leiden (foyer)
Breestraat 60
2311 CS Leiden

De grote interesse in de klimaatmars wijst uit dat jongeren zeer betrokken zijn met hun eigen toekomst en die van het klimaat. De stad Leiden en het MASQ nodigen Eurocommissaris Frans Timmermans uit in het kader van het Europa-festival. In de monumentale Marekerk kunnen studenten en andere Leidenaren na een kort interview met hem in discussie gaan over hun eigen toekomst, die van het milieu, en de EU.

16.45 - 19.00 uur
Marekerk
Lange Mare 48, Leiden

Foto Lex Draijer

Voel jij je al wegwijs in Europa? Weet je hoe de Europese verkiezingen werken en welke standpunten de verschillende politieke partijen innemen? Burgemeester Lenferink, vergezeld door Luuk van Middelaar en Armin Cuyvers, zal eenieder meenemen in allerlei handige informatie voordat je gaat stemmen. In het bijzonder een relevante sessie voor jongeren, onze ‘first time (EU)voters’. Ook is er een infomarkt van de politieke partijen aanwezig.

16.00 – 18.00 uur (inloop 15.30)
Stadhuis
Stadhuisplein 1, Leiden

Migratie is altijd een belangrijk Europees thema geweest. Ook in 2019 is het wederom een belangrijk Europees onderwerp. Hoog tijd voor een kritische reflectie: welke impact  hebben Europese migratiestromen op Leiden. Leo Lucassen, Paul Scheffer en Jorrit Rijpma gaan hierover met elkaar  en met het publiek in gesprek.

19.00 – 21.30 uur
Klein Auditorium, Academiegebouw
Rapenburg 73, Leiden

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie