Logo Universiteit Leiden.

nl en

Leids Europafestival 2019

Ook in onze sleutelstad is Brussel dichterbij dan je denkt. Overal vind je verbintenissen tussen Leiden en Europa, of het nu gaat om onderwijs, gezondheidszorg of het bedrijfsleven. Europese studenten en toeristen weten Leiden te vinden. En andersom reikt de invloed van Leiden tot ver in Europa. Toch is de verbondenheid tussen beide niet altijd zichtbaar. Hoog tijd om daarover in gesprek te gaan.
Zodoende organiseert het Europa Instituut van de Universiteit Leiden en Studium Generale in samenwerking met de Gemeente Leiden een reeks bijeenkomsten rondom Europa en Leiden in aanloop naar de Europese parlementsverkiezingen in mei.

Ook in onze sleutelstad is Brussel dichterbij dan je denkt. Overal vind je verbintenissen tussen Leiden en Europa, of het nu gaat om onderwijs, gezondheidszorg of het bedrijfsleven. Europese studenten en toeristen weten Leiden te vinden, andersom reikt de invloed van Leiden tot ver in Europa. Toch is de verbondenheid tussen beide niet altijd zichtbaar. Hoog tijd om daarover in gesprek te gaan. Zodoende organiseren wij in samenwerking met de Gemeente Leiden en het Europa Instituut een reeks bijeenkomsten rondom Europa en Leiden in aanloop naar de Europese parlementsverkiezingen in mei.

De opening van het Leids Europafestival zal plaatsvinden in Rijksmuseum Boerhaave en gaat over het thema wetenschap. Conservator Tim Huisman vertelt hoe Herman Boerhaave ‘leermeester van Europa’ werd, aan de hand van de tentoonstelling: Herman Boerhaave en de Gouden Eeuw van de wetenschap. Rector magnificus Carel Stolker zal vervolgens stilstaan bij de hedendaagse relatie tussen Leiden en Europa op het gebied van wetenschap.

19.30 – 21.30 uur (inloop 19.00 uur)
Rijksmuseum Boerhaave
Lange Sint Agnietenstraat 10

2312 WC Leiden

Zulke “leefstijlziekten” (bijvoorbeeld diabetes type 2) veroorzaken veel leed en kosten de maatschappij ook nog eens veel geld, niet alleen bij ons maar in heel Europa. Zo heeft de Europese Unie onlangs, in samenwerking met de OECD, een rapport over gezondheid(szorg) gepubliceerd. Ook problemen op dit gebied kwamen aan bod, problemen waarvan leefstijlgeneeskunde aan hun oplossing kan bijdragen. Met andere woorden: het huidige zorgstelsel heeft aanpassingen nodig! Een nieuw systeem, van ‘care’ naar ‘cure’, van spreekkamer naar huiskamer en eigen regie over de gezondheid. Prof. Hanno Pijl zal gedurende deze sessie in het LUMC stilstaan bij de wetenschappelijke achtergrond van deze zogeheten leefstijlgeneeskunde en bepleit de kracht van voeding en leefstijlverandering om diverse chronische ziekten te genezen. Het stuit hem tegen de borst dat we met medicijnen proberen de schade te beperken, terwijl aanpassing van het voedingspatroon deze ziektes kan voorkomen en omkeren. Het wordt volgens deze hoogleraar hoog tijd dat we ons realiseren dat we onze leefstijl moeten aanpassen om te voorkomen dat we ziek worden.  Zo maken en houden we onszelf gezond!

19.00 – 20.00 uur (inloop vanaf 18.30 uur)
Onderwijsgebouw LUMC, collegezaal 4 

Met zijn nieuwe boek “grand Hotel Europa’’ illustreert Ilja Leonard Pfeijffer de zoektocht naar de Europese identiteit en nostalgie, in een continent waar steeds meer sprake is van globalisering en de vermenging van culturen. In “Europa op Drift” zal hij op 15 maart aan de tand gevoeld worden over de toekomst van Europa. Hoe ziet het eruit, waar gaat het heen? Ilja Pfeiffer zal in gesprek gaan met de Nederlands-Amerikaanse historicus Felix Klos. Klos schreef eerder een boek over Winston Churchil als 'enige echter Europavader'.

Om je aan te melden klik op de volgende link: Europa op drift

19:30-20:30 (inloop vanaf 19:00)
Museumcafé in Museum Volkenkunde
Steenstraat 1, 2312 BS Leiden

Brexit may have been postponed, but our event has not. Since the referendum in 2016, the so-called Brexit has held the country in its grip. Here Matthew Broad, Joost Augusteijn and Patrick van den Berghe will shed some light on what might become the most important political change in the Union since its inception.

Speakers:
Patrick van den Berghe, Ministry of Economic Affairs and Climate Policy
Dr Matthew Broad, University Lecturer, Institute for History, Leiden University
Dr Joost Augusteijn, Senior University Lecturer, Institute for History, Leiden University


English spoken
13.30 – 15.30 uur
Stadsgehoorzaal Leiden (foyer)
Breestraat 60
2311 CS Leiden

Dinsdag 2 april organiseren de PKvV en de MASCQ-commissie in samenwerking met de Europese Commissie een burgerdialoog met Eerste Vice Voorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans! In het kader van het Leids Europafestival zal Frans Timmermans onder leiding van moderator Joost Vullings in gesprek gaan met Leidenaren over jongeren, klimaat en de toekomst. Discussieer mee! Het bijwonen van dit evenement is gratis: het is echter wel nodig om je aan te melden via een (gratis) ticket

De inloop van het evenement zal vanaf 16:30 zijn, waar mogelijkheid is tot een kop koffie of thee. Hier kan ook de tentoonstelling van de stadsfotografen van het Europafestival al bewonderd worden. Na afloop is er ruimte voor napraten onder het genot van een drankje.

16.45 - 19.00 uur
Marekerk
Lange Mare 48, Leiden

Foto Lex Draijer

Na de provinciale statenverkiezingen en de waterschapsverkiezingen, komen ook de Europese Parlementsverkiezingen op 23 mei steeds dichterbij. Europese migratie, de komst van de EMA naar Amsterdam en natuurlijk de (mogelijke) Brexit hebben een grote impact op Leiden. Ben jij eigenlijk al wegwijs in Europa? Nee? Geen probleem! Laat je op 5 april in het stadhuis bijspijkeren door de Europa-experts van de Universiteit Leiden. Zij zullen alles vertellen over hoe de politics en de policies binnen de Europese Unie werken.
 
Weet je nog niet op welke partij je gaat stemmen? Of ben (of ken) je een first time voter bij deze verkiezingen? Kom dan zeker naar de informatiemarkt in de burgerzaal, waar allerlei politieke partijen hun visie op de Europese Unie zullen geven.
 
Meer weten over het Wegwijs in Europa evenement? Klik op de volgende link.

16.00 – 18.00 uur (inloop 15.30)
Stadhuis
Stadhuisplein 1, Leiden

Hoewel migratie altijd een belangrijk Europees thema is geweest, is het sinds april 2015 niet meer weg te denken uit het nieuws. Sinds dat jaar wordt er gesproken van een ware Europese migratiecrisis. Deze crisis werd veroorzaakt door een sterke toename in het aantal asielzoekers door de gewapende conflicten in Libië en Syrië. Daarbij verschenen er nieuwsberichten over bootvluchtelingen die de verdrinkingsdood stierven in de Middellandse Zee.

Inmiddels is het aantal asielzoekers dat naar Europa afreist sterk gedaald. Maar migratie blijft een heet hangijzer. Zo bestaan er in de Zuid-Europese landen bijvoorbeeld nog steeds problemen rondom de opvang van economische en politieke vluchtelingen.
Ook in 2019 staat migratie hoog op de Europese agenda en blijft de Europese Unie zoeken naar structurele oplossingen. Migratie zorgt voor grote uitdagingen, zowel voor de EU, haar lidstaten, de lokale bevolking als voor zij die hun toevlucht zoeken in ons land. Hoog tijd voor een kritische reflectie.

Op donderdagavond 16 mei gaan Leo Lucassen en Paul Scheffer met elkaar (en met u) in gesprek over het onderwerp 'migratie & Europa'. Malou van Hintum zal daarop optreden als gespreksleider.


18.30: Inloop
19.00 – 21.30 uur 
Koffie/thee in de pauze
Klein Auditorium, Academiegebouw
Rapenburg 73, Leiden

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie