Logo Universiteit Leiden.

nl en

Hutspot

Hutspot SG is de titel waaronder we lezingen, cabaretvoorstellingen, filmavonden en andere evenementen scharen die losstaan van onze thematische reeksen.

Hutspot (stew or hotchpotch, but certainly not meant in a pejorative sense) SG is the title under which we announce lectures, performances, film nights and other events that are not part of our lecture series.

Deze lezing wordt verzet naar het voorjaar van 2019

Tweehonderdvijftig jaar geleden verlaat kapitein James Cook met de driemaster ‘HMS Endeavour’ de Engelse havenstad Plymouth voor zijn eerste tocht rond de wereld. De Endeavour-expeditie heeft als doel om op het pas ontdekte eiland Tahiti de Venusovergang te observeren, een buitengewoon zeldzaam hemelverschijnsel. Maar de hoofdbestemming van de reis is een andere. Cook krijgt geheime instructies van de Royal Navy om in de Stille Oceaan op zoek te gaan naar een nog onontdekt continent. Maar het zogeheten Terra Australis Incognita vindt hij niet. Wel omzeilt Cook als eerste de beide hoofdeilanden van Nieuw-Zeeland en brengt hij de Australische oostkust in kaart. Na bijna drie jaar arriveert het schip op 12 juli 1771 weer in Engeland met een schat aan wetenschappelijke informatie aan boord.
Onder begeleiding van historicus en auteur Jeroen Bos volgen wij in het kielzog van de HMS Endeavour. Ook zal Bos aandacht besteden aan de Nederlandse connectie met Cooks wereldreis en de beeldvorming van de door Cook bezochte gebieden.

Spreker

Drs. Jeroen Bos, auteur, historicus en informatiespecialist, werkzaam bij de Universitaire Bibliotheken Leiden, Universiteit Leiden

Rechts van de stenen trap die omhoog leidt naar de Leidse burcht staat een houten bankje. Op het eerste gezicht lijkt dit een weinig bijzonder bankje, totdat je leest dat dit de Beets-Beuk-Bank is, vernoemd naar schrijver Nicolaas Beets, alias Hildebrand. Ook de beuk die uittorent boven de Burcht is vernoemd naar Beets, omdat deze er in zijn tijd al stond. Enkele verhalen uit Hildebrands Camera Obscura (1839) spelen zich in de Sleutelstad af. De lof voor Beets is hem niet alleen na zijn dood toegewuifd. Ook tijdens zijn leven was hij al een bekende Nederlander. Hetzelfde geldt voor andere Leidse schrijvers, zoals Willem Bilderdijk en François HaverSchmidt (Piet Paaltjens). Hoewel beroemdheden van alle tijden zijn, krijgt in de negentiende eeuw de literaire roemcultuur een impuls, onder invloed van de Romantiek. In toenemende mate worden schrijvers gezien als idolen, die zich dankzij hun excentrieke levensstijl verheffen boven het gepeupel.
Afgelopen zomer is de Engelse bewerking van De dichter als idool. Literaire roem in de negentiende eeuw (2016, Bert Bakker) verschenen bij Leiden University Press onder de titel Star Authors in the Age of Romanticism. Rick Honings, auteur en universitair docent Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Leiden, zal ons tijdens zijn lezing vertellen hoe deze Leidse auteurs en dichters in de negentiende eeuw hun heldenstatus verkregen.

Spreker

Dr. Rick Honings, auteur en universitair docent Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Leiden

Tijd en Plaats

19.30 – 21.00 uur
Zaal 019
Lipsiusgebouw
Cleveringaplaats 1
Leiden

Iedereen welkom!
Gratis entree.
Geen aanmelding nodig.

Paaseiland, met haar iconische beelden (de zogeheten moais), dankt haar naam aan de Nederlandse ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen. Tijdens zijn reis doemt er op paaszondag in 1722 een klein eiland op uit de mist. Hoewel Roggeveen geen onbewoond eiland aantreft, bevindt de inheemse eilandcultuur zich destijds al in een neerwaartse spiraal. Overbevolking, ontbossing en de uitputting van andere natuurlijke hulpbronnen leiden tot een steeds verdere decimering van de eilandcultuur. De Amerikaanse auteur en natuurvorser Jared Diamond reconstrueert het noodlot van de eilandbewoners in zijn boek Collapse (2005). De ineenstorting van de eilandcultuur zou volgens hem zelfs een waarschuwing bevatten voor de mensheid in zijn geheel. Ook de blauwgroene knikker die de mensheid bevolkt is immers begrensd en heeft te kampen met de uitputting van natuurlijke hulpbronnen, overbevolking en oorlogen.

Na jaren speurwerk kwam professor Jan Boersema, hoogleraar Grondslagen van de Milieuwetenschappen in Leiden, erachter dat er weinig blijkt te kloppen van het bovenstaande beeld. In zijn lezing zal Boersema aan de hand van zijn boek Beelden van Paaseiland: Over de duurzaamheid van een cultuur (2011) een nieuwe kijk geven op de geschiedenis van Paaseiland.

Spreker

Prof.dr. Jan Boersema, hoogleraar Grondslagen van de Milieuwetenschappen aan de Universiteit Leiden

Tijd en Plaats

19.30 – 21.00 uur
Zaal 019
Lipsiusgebouw
Cleveringaplaats 1
Leiden

Iedereen welkom!
Gratis entree.
Geen aanmelding nodig.

Een voorstelling over hoop, moed en (on)geloof.

Nadat de vreedzame demonstraties in Syrië uitmondden in een allesvernietigende burgeroorlog werd “Wat hebben we verkeerd gedaan?” de kernvraag van de activisten die de Arabische lente in Syrië begonnen. Met niet meer dan spandoeken, megafoons en vrijheidsleuzen trokken studenten de straat op voor meer vrijheid; dít was de lente waarop zij hadden gewacht. Waarop zij zo lang  hadden gehoopt. 

Kinderen van Aleppo volgt het verhaal van drie studenten die de straten opgingen voor meer vrijheid in Syrië. Allen met eigen beweegredenen, allen met een eigen verhaal, maar wel met één doel. Vrijheid!

In een persoonlijke monoloog vertelt George Elias Tobal het verhaal van deze vreedzame vrijheids-strijders. Het verhaal van hen wiens revolutie is gestolen.

Kinderen van Aleppo schijnt licht op de Syrische revolutie van binnenuit vol absurditeit en ongeloof, doch met humor. De voorstelling is gebaseerd op waargebeurde verhalen van de studenten die betrokken waren bij de eerste protesten. 

Productie: George & Eran Producties
Tekst/spel: George Elias Tobal

Een initiatief van Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF

Deze voorstelling wordt aangeboden in het kader van het 70-jarige bestaan van Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF. Het UAF begeleidt vluchtelingen bij hun studie en het vinden van een baan die aansluit bij hun capaciteiten. Gouden Kalf-winnaar George Tobal, tijdens zijn studie aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie zelf begeleid door het UAF, is lovend: ‘Het UAF stimuleert mensen en helpt dromen verwezenlijken’

www.uaf.nl/kinderenvanaleppo

Extra: na afloop van de voorstelling is er een Q&A met George Tobal.

Tijd, Plaat en kaartverkoop

Maandagavond 10 december 2018
19.30 – 22.00 uur
Theater Ins Blau
Haagweg 6
Leiden


Iedereen welkom!
Kaartverkoop via Theater Ins Blau
Studenten krijgen korting.
NB: De opbrengst van deze voorstelling komt ten goede aan het UAF

De avond wordt (mede)mogelijk gemaakt door Studium Generale Leiden en JSV Grotius.

The late 1950s were dangerous times for Soviet biologists, particularly for those pursuing genetics. After the death of Stalin Mendelian genetics was still widely criticized and many scientists were prosecuted and sent to Siberian slave camps. However, in these troubled times Russian geneticist Dmitry Belyayev embarked on one of the most daring and ambitious experiments in animal breeding. He wanted to see if it would be possible to tame a silver fox, thereby hoping to throw light on a great historical puzzle: how did our prehistoric ancestors succeed in domesticating wolves. Starting out with just 130 silver foxes, purchased from a fur-farm, he started selectively breeding for ‘tameness’. And with remarkable results: by nature silver foxes are aggressive and avoid human contact. But after four generations they were showing clear signs of tameness such as tail wagging. And in the following generations foxes started to look more and more doglike, developing curly tails, floppy ears and a spotted coat. Today the tame foxes can hardly be distinguished from dogs.

In this lecture the renowned American evolutionary biologist, behavioral ecologist, and historian of science Lee Dugatkin will talk about his latest book How to Tame a Fox (And Build a Dog) (2017).

Speaker

Prof Lee Dugatkin, Professor in Biology at the University Louisville, Kentucky

Time and Venue

7:30 pm – 9:00 pm
Room 019
Lipsius Building
Cleveringaplaats 1
Leiden

All welcome!
Entrance is free.
No registration needed.

 

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie