Logo Universiteit Leiden.

nl en

Hutspot

Hutspot SG is de titel waaronder we lezingen, cabaretvoorstellingen, filmavonden en andere evenementen scharen die losstaan van onze thematische reeksen.

Hutspot (stew or hotchpotch, but certainly not meant in a pejorative sense) is the title under which we present separate lectures, performances, film nights and other events.

Op een gebrandschilderd gedenkraam in het groot auditorium van het Academiegebouw staat arabist Christiaan Snouck Hurgronje (1857-1936) afgebeeld tussen andere Leidse beroemdheden zoals Hugo de Groot, Johan Thorbecke, Johan Huizinga en Hendrik Lorentz. En even verderop, op Rapenburg 61, staat zijn woning: het Snouck Hurgronjehuis. Maar wie was deze illustere Leidenaar? Biograaf Philip Dröge omschrijft hem in zijn boek Pelgrim: leven en reizen van Christiaan Snouck Hurgronje als spion, arabist en pelgrim. Maar voor hij deze etiketten verdiende, studeerde Snouck Hurgronje Theologie en Semitische Talen aan de Leidse universiteit. Later bekeert hij zich tot de islam om een bezoek te kunnen brengen aan Mekka, als een van de eerste westerse geleerden. En daar blijft het niet bij. Tijdens deze lezing vertelt Dröge u over de rol die Snouck Hurgronje samen met kolonel Van Heutsz speelt in de Atjehoorlog, hoe hij hoogleraar Arabisch en later rector magnificus werd aan de Universiteit Leiden en nog veel meer.

Spreker

Drs. Philip Dröge is freelancejournalist, auteur, en oprichter en hoofdredacteur van het populairwetenschappelijke persbureau FAQT

Tijd en Plaats

19.30 – 21.00 uur
Zaal 019
Lipsiusgebouw
Cleveringaplaats 1
Leiden

Iedereen welkom!
Gratis entree.
Geen aanmelding nodig.

Met zijn nieuwe boek “grand Hotel Europa’’ illustreert Ilja Leonard Pfeijffer de zoektocht naar de Europese identiteit en nostalgie, in een continent waar steeds meer sprake is van globalisering en de vermenging van culturen. In “Europa op Drift” zal hij op 15 maart aan de tand gevoeld worden over de toekomst van Europa. Hoe ziet het eruit, waar gaat het heen? Ilja Pfeiffer zal in gesprek gaan met de Nederlands-Amerikaanse historicus Felix Klos. Klos schreef eerder een boek over Winston Churchil als 'enige echter Europavader'.

Om je aan te melden klik op de volgende link: Europa op drift

Sprekers:

Ilja Pfeiffer, dichter, classicus en schrijver.

Felix Klos, historicus en kandidaat Europarlementariër voor D66

Tijd & plaats

Vrijdag 15 maart

19:30-20:30 (inloop vanaf 19:00)

Museumcafé in Museum Volkenkunde
Steenstraat 1, 2312 BS Leiden

Op de laatste klimaatconferentie in het Poolse Katowice klonken opnieuw alarmerende berichten over een zeespiegelstijging als gevolg van klimaatsverandering. Daarbij is het echter van belang om te weten dat de zeespiegel nooit stabiel is geweest. In Spiegelzee: de zeespiegelgeschiedenis van de mens (2017) toont Salomon Kroonenberg hoe onze prehistorische voorouders kampten met zeespiegelstijgingen en dalingen. Aan het begin van zijn boek brengt de auteur een bezoek aan het strand van Katwijk. Hier stond in de zomer van 2008 een zwarte kubus van acht meter hoog. Bezoekers van deze Katwijkse Kaäba kregen een inkijk in de zeespiegelgeschiedenis over een periode van 120.000 jaar: de tijd dat Homo sapiens de aarde bevolkte. Aan het begin van deze periode, in het Eemien (de warme periode tussen de laatste twee ijstijden), stond de zeespiegel zo’n zes meter hoger dan nu. Terwijl 20.000 jaar geleden, in het Weichselien (het koudste deel van de laatste ijstijd), de zeespiegel meer dan honderd meter lager lag dan nu. In deze lezing bespreekt Kroonenberg welke oorzaken hieraan ten grondslag liggen en hoe geleerden dit te weten zijn gekomen.

Spreker

Prof.dr. Salomon Kroonenberg, auteur en emeritus-hoogleraar Geologie aan de Technische Universiteit Delft

Tijd en Plaats

19.30 – 21.00 uur
Zaal 019
Lipsiusgebouw
Cleveringaplaats 1
Leiden

Iedereen welkom!
Gratis entree.
Geen aanmelding nodig.

At the stroke of midnight on March 29 Brexit is finally here. On this hour Great Britain will officially wave goodbye to the European Union. Since the referendum in 2016, the so-called Brexit has held the country in its grip. Here to shed some light on what might become the most important political change in the Union since its inception, are Matthew Broad, Joost Augusteijn and Patrick van den Berghe.

Speakers

Patrick van den Berghe, Economische Zaken
Dr. Matthew Broad, universitair docent bij het Instituut Geschiedenis, Universiteit Leiden
Dr. Joost Augusteijn, universitair hoofdocent bij het Instituut Geschiedenis, Universiteit Leiden

Time and Venue

English spoken
13.30 – 15.30 uur
Stadsgehoorzaal Leiden (foyer)
Breestraat 60
2311 CS Leiden

All welcome!
Entrance is free.
No registration needed.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie