Logo Universiteit Leiden.

nl en

Hutspot

Hutspot SG is de titel waaronder we lezingen, cabaretvoorstellingen, filmavonden en andere evenementen scharen die losstaan van onze thematische reeksen. 

Hutspot (stew or hotchpotch, but certainly not meant in a pejorative sense) is the title under which we present separate lectures, performances, film nights and other events.

Aanmeldprocedure

U moet zich voor ieder evenement apart, per persoon aanmelden.
Twee weken voor aanvang van de lezing komt het aanmeldformulier beschikbaar.


Om ervoor te zorgen dat iedereen veilig van het programma kan genieten willen we je vragen om de volgende regels in je achterhoofd te houden:

  • Als je symptomen hebt die kunnen wijzen op een besmetting met COVID-19, vragen we je thuis te blijven en je af te melden via studiumgenerale@sea.leidenuniv.nl (tot 12u op de dag van de lezing).
  • Kom niet te vroeg. De zaal gaat een kwartier voor aanvang open. 
  • Bij binnenkomst vragen we je om je handen te ontsmetten.
  • Volg de looproutes aangegeven op de vloeren.
  • Houd 1,5 meter afstand tot de andere bezoekers.
  • Hoest en nies in je elleboog.
  • Probeer toiletbezoek tijdens het evenement te voorkomen, doe dit voor je naar de zaal toegaat.
  • Luister naar de aanwijzingen van de aanwezige organisatoren en volg deze goed op.
  • Na afloop van het programma vragen we je met afstand tot de andere bezoekers de zaal te verlaten.

Op 1 april zouden we een avond hebben over 'Hart van de democratie' met Kees Boonman en Charlotte Nijs en de makers allen aanwezig. 
De uitzending van de gehele docu was vrijdag 20 maart om 22.15 bij NPO2, maar is nog steeds te bekijken.
Vrijdag 20 maart om 22.15 bij NPO2.
 

In het gebouw waar onze democratie dagelijks wordt beproefd, is achter de gordijnen het verval ontluisterend zichtbaar. De renovatie van Het Binnenhof duldt nauwelijks uitstel. Geldt dat ook voor de kwaliteit van onze huidige democratie? In deze documentaire onderzoeken Suzanne Raes en Liesbeth Witteman de veelbesproken kloof tussen burger en politiek. De journalistieke hoofdpersonen, de ervaren Kees Boonman en de nieuwe politiek verslaggever Charlotte Nijs, bewegen zich ieder op eigen wijze door het gebouw en langs de actualiteit. Op speelse en indringende wijze analyseren de makers de waan van de dag en onthullen zij de verstrengelde relatie tussen pers en politiek. Het resultaat is een film, waarin zowel kritisch als met warmte en mededogen het gevecht op de belangrijkste vierkante kilometer van Nederland gedurende een vol jaar is vastgelegd.

Naar een nieuw begin voor ME/CVS

Filmvertoning en lezing met prof.dr. Hemmo Drexhage, emeritus hoogleraar Medische Immunologie, Erasmus Medisch Centrum Rotterdam, tevens lid van de Stuurgroep voor de onderzoeksagenda ME/CVS, ZonMw
30.000 tot 40.000 mensen in Nederland lijden aan ME/CVS (Myalgische Encefalomyelitis/Chronisch Vermoeidheidssyndroom). Met ongeveer 17 miljoen patiënten wereldwijd is het geen zeldzame ziekte. 60% of meer van de patiënten zijn niet meer in staat om te werken. Ongeveer een kwart is volledig aan huis gebonden. Velen zijn volledig bedlegerig en afhankelijk van zorg.
De oorzaak van ME/CVS is onduidelijk. Nog steeds is er geen diagnostische test en geen oorzakelijke behandeling. Dit gebrek aan kennis is vooral het resultaat van een bijzonder laag onderzoeksbudget. Toch is er de afgelopen jaren veel veranderd: in 2015 leidde een rapport van het Amerikaanse
Institute of Medicine tot een verandering van beleid ten aanzien van ME/CVS. Sindsdien zijn de National Institutes of Health in de VS begonnen een aantal samenwerkende onderzoekscentra te financieren (o.a. aan Cornell University, Columbia University en The Jackson Laboratory). Ook in Stanford en Harvard wordt er onderzoek gedaan.
In Nederland schaarde de Gezondheidsraad zich in 2018 achter een groot deel van de aanbevelingen van het Amerikaanse rapport en eiste, onder andere, ook in Nederland meer onderzoek naar ME/CVS. Sindsdien wachten patiënten op praktische stappen. Die lijken er nu te komen: dit voorjaar is er in opdracht van de minister van Medische zaken en Sport een stuurgroep geïnstalleerd die nog dit jaar een biomedische onderzoeksagenda voor de komende jaren zal presenteren.
Op deze avond kijken we eerst samen de recente Noorse documentaire ‘Left Out’. Daarna spreekt professor Drexhage, die op dit moment meewerkt aan de Nederlandse onderzoeksagenda. Waar liggen de biomedische onderzoeksambities ten aanzien van ME/CVS? Wat zijn interessante invalshoeken en onderzoekssporen? Welke bevindingen uit het verleden wachten nog op replicatie?

Documentaire

Left Out (NOR 2020, 47 minuten, regie: Pål Schaathun, Noors met Engelse ondertiteling)
Toen hij begon te filmen, hoopte de Noorse documentairemaker Pål Schaathun het verloop van een klinische studie vast te leggen die het einde zou betekenen van ME/CVS. Onderzoekers aan de Universiteit Bergen dachten per toeval een medicijn te hebben gevonden dat de ziekte kon genezen. Die hoop bleek tevergeefs. In plaats daarvan brengt deze film de behoeften, verwachtingen en verlangens in beeld van mensen die door ziekte niet meer kunnen deelnemen aan het leven.

Deze avond is mede ingegeven door het vertrek van onze programmamaker Tilman Grünewald, die eind 2019 volledig moest stoppen met werken wegens ME/CVS.

Tijd en Plaats

Datum n.t.b.
Tijd n.t.b.
Zaal n.t.b.
Leiden

Iedereen welkom!
Gratis entree.

Deze website maakt gebruik van cookies.