Logo Universiteit Leiden.

nl en

Hutspot

Hutspot SG is de titel waaronder we lezingen, cabaretvoorstellingen, filmavonden en andere evenementen scharen die losstaan van onze thematische reeksen. 

Hutspot (stew or hotchpotch, but certainly not meant in a pejorative sense) is the title under which we present separate lectures, performances, film nights and other events.

Aanmelden

Wij hebben besloten het SG-programma dat nu bekend is online aan te bieden, ofwel via livestream, ofwel via zoom.
Via onderstaande links kunt u zich aanmelden voor de verschillende avonden.
Nadat u het formulier heeft ingevuld, krijgt u de melding dat u bent ingeschreven en dat u de dag voor aanvang van de lezing de link krijgt toegestuurd.
Beide avonden duren van 19.30 tot 21.00 uur.


4 maart: Het Hart van de democratie

18 maart: Virussen zonder grenzen: de harde lessen van de COVID-19 pandemie

In het gebouw waar onze democratie dagelijks wordt beproefd, is achter de gordijnen het verval ontluisterend zichtbaar. De renovatie van Het Binnenhof duldt nauwelijks uitstel. Geldt dat ook voor de kwaliteit van onze huidige democratie? In deze documentaire onderzoeken Suzanne Raes en Liesbeth Witteman de veelbesproken kloof tussen burger en politiek. De journalistieke hoofdpersonen, de ervaren Kees Boonman en de nieuwe politiek verslaggever Charlotte Nijs, bewegen zich ieder op eigen wijze door het gebouw en langs de actualiteit. Op speelse en indringende wijze analyseren de makers de waan van de dag en onthullen zij de verstrengelde relatie tussen pers en politiek. Het resultaat is een film, waarin zowel kritisch als met warmte en mededogen het gevecht op de belangrijkste vierkante kilometer van Nederland gedurende een vol jaar is vastgelegd.

De uitzending van de gehele docu was vrijdag 20 maart om 22.15 bij NPO2, maar is nog steeds te bekijken.
Vrijdag 20 maart om 22.15 bij NPO2.

Deze avond gaan Kees Boonman en Charlotte Nijs, aan de hand van fragmenten uit de documentaire met u in gesprek over pers en politiek.

Onderwerpen die aan bod komen zijn:
- Staat van de democratie. Er doen 37 partijen mee! Kan de democratie nog functioneren? En is de burger daarmee gediend? Voor- en nadelen. En welke nieuwe partijen maken kans en zouden een toevoeging kunnen zijn?
-
Tien jaar Rutte en hij doet het nog altijd goed in de peilingen. Maar langzaamaan lijkt de positie van Rutte te wankelen. De ‘Rutte-doctrine’ is een veelbesproken onderwerp. Hoe gaat dat aflopen?

De huidige verkiezingscampagne. De politiek staat al ver van de burgers, een persoonlijke campagne waarin politici zich op straat laten zien is niet mogelijk vanwege corona. Is deze tijd van 'online de kiezer zoeken' juist gunstig voor een betere band of niet?
- Als je iets zou willen veranderen in ons stelsel wat zou je dan kiezen (kiesdrempel aanpassen, referendum (bindend of correctief), gekozen MP, afschaffen E
erste Kamer?

COVID-19, veroorzaakt door een nauwe verwant van het eerste SARS-virus uit 2003, maar ook vogelgriep, ebola, MERS, Zika ... allemaal ziekten die de afgelopen 20 jaar de krantenkoppen hebben gehaald en te maken hebben met opkomende of opnieuw opduikende virussen. Virussen infecteren hun gastheer, misbruiken en beschadigen de cellulaire infrastructuur bij hun vermenigvuldiging, en gaan verder, op zoek naar hun volgende kans. Deze onzichtbare ziekteverwekkers veroorzaken paniek in dichtbevolkte gebieden, reizen de wereld rond in hun geïnfecteerde gastheer en verstoren economieën. Zoals in 2020 weer pijnlijk duidelijk is geworden: de wereldwijde respons is doorgaans te traag om het virus voor te blijven, en onze kennis bevat vele gaten op het gebied van de oorsprong, transmissie en ziekmakende eigenschappen van dit soort door dieren overgedragen virussen. Ondanks de ‘razendsnelle’ ontwikkeling van vaccins, is de schade voor gezondheid, maatschappij en economie enorm.

We zijn verwikkeld geraakt in een permanente wapenwedloop met opkomende virussen die blijven ontsnappen aan ons immuunsysteem, resistent worden tegen virusremmers, en nieuwe gastheersoorten en territoria binnendringen. Virussen in de mens kunnen niet meer los worden gezien van dierlijke virussen en de snel veranderende omstandigheden op onze planeet (het One-Health concept). Het is de hoogste tijd voor een permanente investering in ‘pandemic preparedness’, van het inventariseren van de virussen die ons bedreigen tot het voorbereiden van tegenmaatregelen die bij een volgende pandemische bedreiging meteen kunnen worden geactiveerd of ingezet.

Spreker

Prof. dr. Eric Snijder (1962) is moleculair bioloog en momenteel hoogleraar moleculaire virologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum. Zijn team bestudeert hoe virussen zich vermenigvuldigen, evolueren en interacteren met hun gastheer. Deze kennis kan ook worden vertaald naar antivirale oplossingen, bijvoorbeeld om uitbraken met (voor de mens) nieuwe virussen tegen te gaan. Zijn laboratorium heeft de afgelopen 20 jaar onder meer het eerste SARS-coronavirus en het MERS-coronavirus bestudeerd, en werkte het afgelopen jaar full-time aan het SARS-CoV-2, de veroorzaker van de COVID-19 pandemie.

Deze website maakt gebruik van cookies.