Logo Universiteit Leiden.

Leiden European City of Science 2022

Op deze pagina komen al onze lezingen en avonden te staan die horen bij Leiden European City of Science 2022

Leiden European City of Science 2022 is een wetenschapsfestival van 365 dagen, boordevol activiteiten, lezingen, workshops, excursies, tentoonstellingen en evenementen, voor iedereen met een nieuwsgierige geest.
Kijk per dag wat er te doen is!

En hier vindt u wat er op de universiteit plaatsvindt!

De moeder der sci-fi films keert vandaag terug in Het Kijkhuis! Metropolis laat zien hoe men in 1927 dacht dat de toekomst er uit zag. Bijna 100 jaar later gaan we kijken hoeveel er van dat beeld terecht is gekomen.

De activiteit is verplaatst naar 16 juni 2022. We hopen je dan te zien!

Op 10 januari 1927 ging de film Metropolis, de moeder der sci-fi films in première. Op 10 januari 2022 is de film weer te zien in Het Kijkhuis. Metropolis vertelt het verhaal van een distopische samenleving in 2016 in de gelijknamige futuristische stad Metropolis, vol wolkenkrabbers en luchtviaducten. De bevolking van deze industriële leviathan kent een scherpe tweedeling, tussen een welvarende bovenlaag die continu feestviert en een ploeterende onderlaag van proletariërs die in de diepe krochten van de stad zware monotone arbeid verrichten. Daar komt verandering in als de zoon van de kille technocratische leider verliefd wordt op een arbeidersmeisje. Het architectonische futurisme van regisseur Fritz Lang drukte zijn stempel op talloze Hollywood kaskrakers. Zo baseerde Ridley Scott het futuristische Los Angeles van Blade Runner (1982) op Metropolis. Hetzelfde geldt voor Gotham City van Tim Burtons Batman (1989) en menig andere sci-fi film. Hoewel Metropolis in eerste instantie flopte, groeide de film vanaf de jaren zestig uit tot een absolute cult-hit. Het is de eerste film die Unesco toevoegde aan de Werelderfgoedlijst.

De film wordt ingeleid door dr. Peter Verstraten, die 10 januari te gast was bij Radio Weetlust

Who Knows:
Peter Verstraten is opleidingsvoorzitter Film- en Literatuurwetenschap aan de universiteit Leiden. Hij schreef twee Engelstalige studies over Nederlandse fictiefilms van na de oorlog, uitgegeven bij Amsterdam University Press in respectievelijk 2016 en 2021. Verder schreef hij o.m. Handboek filmnarratologie (2008, tweede druk) dat nog steeds in colleges wordt gebruikt. In 2012 maakte hij samen met twee directors of photography de bundel Shooting Time, waarin cameramensen werden geïnterviewd over hun vakgebied.

Meer info en kaartjes

Drie eeuwen geleden, op paaszondag 5 april in 1722, doemt een eiland op uit de mist, moederziel alleen in de uitgestrekte Grote Oceaan. In zijn reisjournaal pent de Zeeuwse expeditieleider Jacob Roggeveen: “En gaeven aen het land den naem van ’t Paasch Eyland, omdat het van ons op paaschdag ontdekt en gevonden is.” De naam ‘Paaseiland’ beklijft. Alhoewel het eiland nu onder de inheemse bevolking beter bekend staat als Rapa Nui, dat ‘grote rots’ betekent. Als ze na een paar dagen van verkennen uiteindelijk aan land gaan zien zij van dichtbij de karakteristieke Moai, kolossale beelden gehouwen uit vulkanisch tufsteen, die nog altijd emblematisch zijn voor het eiland. Maar hoe raakte Roggeveen verzeild op Paaseiland? Kunnen we wel spreken van een ontdekking? Hoe verliep het eerste contact tussen de bemanningslieden en de eilandbewoners? En hoe verging het de eilandbewoners na het bezoek van Roggeveen? Deze vragen en meer worden beantwoord op tijdens deze avond.

Tijdens deze avond zal Norbert Peeters in gesprek gaan met hoogleraar en Paaseilandkenner professor Jan Boersema en de auteur Jeroen Windmeijer. Ook zal tijdens deze avond de nieuwe thriller van Jeroen Windmeijer worden gepresenteerd De stenen goden (Harper Collins, 2022). Verder zal stadsfotografe Eelkje Colmjon beelden laten zien van haar reis naar Paaseiland. En oud-stadsdichteres Marianne van Velzen zal een gedicht over Paaseiland ten gehore brengen.

Sprekers:

• Prof. dr. J.J. (Jan) Boersema, hoogleraar Grondslagen van de Milieuwetenschappen aan de Universiteit Leiden, auteur van Beelden van Paaseiland. Over de duurzaamheid en veerkracht van een cultuur (2020)
  • Jeroen Windmeijer, auteur van onder meer Het Petrusmysterie (2015), Het Pilgrim Fathers Complot (2018) en Het Isisgeheim (2020).
  • Eelkje Colmjon, stadsfotografe.
  • Marianne van Velzen, oud-stadsdichteres.

Tijd, plaats, aanmelden & livestream:

19.00-20.30 uur (18:30 inloop)
Telders Auditorium
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Aanmelden is niet meer verplicht, maar wordt zeer op prijs gesteld. Bovendien ontvangt u dan op de dag van de lezing een herinnering. Wanneer u de lezing via livestream volgt, hoeft u zich niet aan te melden.

Livestream:
Link volgt.