Logo Universiteit Leiden.

nl en

50 jaar Woodstock - drie avonden van ‘peace & music’

In de maand mei staat Studium Generale stil bij vijftig jaar Woodstock. In samenwerking met poppodium Gebr. de Nobel organiseren we daarom een speciale lezingenreeks. Verdiep je tijdens drie avonden in de verhalen achter het festival en geniet van de muziek van Woodstock.

In 2019 jaar is het exact een halve eeuw geleden dat het festival der festivals losbarstte: Woodstock Music & Art Fair. Deze drie dagen van ‘vrede en muziek’ toverden in de zomer van '69 het boerengehucht Bethel om in de bruisende vrijplaats van de bloemenminnende ‘love generation’. Bijna een miljoen jongeren gingen op bedevaart naar Bethel, waarvan de helft het festival uiteindelijk echt bereikte. Hoewel bekende namen als The Beatles, The Rolling Stones en Bob Dylan ontbraken, waren er legendarische optredens van onder meer Jimi Hendrix, Jefferson Airplane, Canned Heat, Grateful Dead en Crosby, Stills, Nash & Young. Het zijn echter niet alleen de muziekoptredens die het festival een belangrijke plek in de Amerikaanse cultuurgeschiedenis bezorgden. Voor velen is het festival synoniem aan de idealen en denkbeelden van de hippie-tegencultuur. Woodstock was de plek waar de Amerikaanse langharige, wietpaffende en vrije liefde bedrijvende jeugd zich openlijk verzette tegen maatschappelijke mores en de preutse burgermoraal. Ook klonken er protestliederen tegen de oorlog in Vietnam en waren er veel voorvechters van de burgerrechtenbeweging aanwezig. Na de festivalfilm en dubbelplaat waait het Woodstock-virus ook over naar andere landen. In 1970 vindt het Holland Pop Festival plaats in het Kralingse Bos: een driedaags popconcert naar Amerikaans voorbeeld.

Sea of Madness – Introductie

Tijdens de eerste lezing frissen we het geheugen op. Waarom was Woodstock niet in het dorpje Woodstock? Hoe idealistisch was het festival? En hoe spoelde er een kilo cocaïne van het podium? Deze vragen en meer zullen door Norbert Peeters beantwoordt worden, waarbij hij feit van fictie onderscheidt. Ook zal hij stilstaan bij een dieper liggend vraagstuk. Waar komt de drang vandaan om de samenleving te ontvluchten, al is het maar kort, en een utopische commune te stichten? Oftewel, wat zijn de filosofische wortels van het muziekfestival?

Spreker: Norbert Peeters, filosoof, docent en programmamaker bij Studium Generale

I Had a Dream – Hoe wit was Woodstock?

Met de Civil Rights Act van 1964 en 1968 komt er op papier een einde aan de segregatie in de Verenigde Staten, maar in de praktijk verandert er weinig. Tot overmaat van ramp wordt een jaar voor het Woodstock-festival de voorvechter van de zwarte burgerrechtenbeweging, dominee Martin Luther King, vermoord voor zijn hotelkamer in Memphis, Tennessee. Toch zijn er ook positieve ontwikkelingen. Zo zien we in de muziekwereld de opbloei van Motown en op Woodstock treden zwarte artiesten op. Tijdens zijn lezing vertelt Eduard van de Bilt over de opkomst van de burgerrechtenbeweging en de raciale segregatie in de Verenigde Staten in relatie tot ontwikkelingen in de muziekindustrie. 

Spreker: Dr. Eduard van de Bilt, universitair docent Algemene Geschiedenis, Universiteit Leiden

Tijd en Plaats

Lezingen en muziek op dinsdagavond 7 mei
Gideon Roggeveen en Erik Olijerhoek draaien vinyl


19.30 - 22.00 uur (inloop 19.00)

Gebr. de Nobel
Marktsteeg 4-8
2312 CS Leiden

Iedereen welkom!
Gratis entree.
Zitplaatsen beschikbaar.
Geen aanmelding nodig.

We're Not Gonna Take It - Theodore Roszak, de professor van de tegencultuur

Singer-songwriter Joan Baez vertelt als inleiding bij het nummer Joe Hill over de hongerstaking van haar man David Harris. Nadat Harris hardhandig opgepakt is als anti-oorlogsactivist vanwege zijn protesten tegen de dienstplicht, begint hij in de gevangenis een hongerstaking. Tegencultuur is wat de klok luidt op Woodstock. Deze anti-establishmentbeweging verzette zich openlijk tegen de mores van de burgermaatschappij op het gebied van vrouwenrechten, burgerrechten, oorlog en drugs. Een jaar voor het Woodstock-festival verscheen het invloedrijke boek The Making of the Counter Culture (1969) van Californische historicus Theodore Roszak. Evert-Jan van Leeuwen vertelt wat deze hippiebeweging inhield en hoe Roszak zich ontpopte tot de professor van de tegencultuur.

Spreker: Dr. Evert-Jan van Leeuwen, universitair docent Engelse Taal en Cultuur, Universiteit Leiden

No Fortunate Son – Vietnam, popmuziek en Woodstock

“And it's one, two, three. What are we fighting for?” Zo begint het refrein van het nummer “I Feel Like I'm Fixin' to Die” op Woodstock. Meer bands uiten die dagen hun ongenoegen over de Vietnamoorlog in hun muziek. Ten tijde van Woodstock woedt de oorlog al twaalf jaar en het einde is nog niet in zicht. Tijdens het presidentschap van Richard Nixon begint het conflict steeds kwalijkere vormen aan te nemen. De gemiddelde leeftijd van de G.I.s was negentien, en begin 1969 tikt de teller van Amerikaanse slachtoffers de 34.000 aan. Daar komt nog bij dat de oorlog jaarlijks 25 miljard dollar kost. Aan de hand van de vraag welke rol Woodstock speelde in de anti-Vietnamprotesten, zal Rutger van der Hoeven ons door dit vermaarde stuk Amerikaanse oorlogsgeschiedenis gidsen.

Spreker: Rutger van der Hoeven, universitair docent Geschiedenis, Universiteit Utrecht en buitenlandredacteur van De Groene Amsterdammer

Tijd en Plaats

Lezingen en muziek op dinsdagavond 14 mei
Peter Visser draait vinyl


19.30 - 22.00 uur (inloop 19.00)

Gebr. de Nobel
Marktsteeg 4-8
2312 CS Leiden

Iedereen welkom!
Gratis entree.
Zitplaatsen beschikbaar.
Geen aanmelding nodig.

Foxy Lady – De seksuele revolutie in de Sixties

Het Woodstockfestival veroorzaakte sensatie en vooral ook schandaal. Met name de vrouwen op het festival zouden zich te losbandig gedragen. Volgens achterdochtige ooggetuigen hing er een wietwolk boven het festivalterrein, liepen vrouwen topless of zonder bh rond en werd er in omliggende velden flink gevreeën. Een groter contrast met de nette, preutse en een tikkeltje puriteinse Amerikaanse burgermaatschappij is bijna ondenkbaar. Wel wakkert Woodstock de discussie aan over vrije opvattingen op het gebied van seksualiteit en voorbehoedsmiddelen. Anneke Ribberink vertelt in haar lezing over de seksuele revolutie van de Jaren ‘60  in de Verenigde Staten en Nederland.

Spreker: Dr. Anneke Ribberink, gastonderzoeker Politieke en Gender Geschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam

Going up the country – De Nederlandse festivalgeschiedenis

Als Berry Visser, oprichter van Mojo Concerts, in 1969 over Woodstock hoort, wil hij direct een soortgelijk festival organiseren in Nederland. Dat lukt hem al in 1970. Santana, Jefferson Airplane en Canned Heat treden op in het Rotterdamse Kralingse Bos. En evenals de Amerikaanse voorganger verliep ook dit festival niet geheel volgens planning. Desondanks vormde het Holland Pop Festival de basis voor de succesvolle festivalcultuur in Nederland. Yaël Vinckx schreef 'Volgens Willem. Een onbeschaamde geschiedenis van rock in Nederland'. Mark Kneppers is dj van muziekcollectief Kraak & Smaak. Samen nemen ze je mee langs de hoogte- en dieptepunten van de Nederlandse festivalgeschiedenis.

Spreker: 
Yaël Vinckx, journalist, presentator en schrijver & Mark Kneppers, dj van het muziekcollectief Kraak & Smaak

Tijd en Plaats

Lezingen en muziek op dinsdagavond 21 mei

19.30 - 22.00 uur (inloop 19.00)

Gebr. de Nobel
Marktsteeg 4-8
2312 CS Leiden

Iedereen welkom!
Gratis entree.
Zitplaatsen beschikbaar.
Geen aanmelding nodig.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie