Logo Universiteit Leiden.

nl en
Willi Heidelbach / Pixabay

‘Sanskriet in Litouwen’ wint tiende editie NEMO Kennislinkprijs

Masseo Timmerman van het Amsterdamse Fons Vitae Lyceum heeft de NEMO Kennislinkprijs gewonnen voor beste populairwetenschappelijk artikel van de PRE-Classes 2023. Hij schreef over de overeenkomsten tussen het Litouws en het Sanskriet, een taal die duizenden jaren geleden in Zuid-Azië gesproken werd. ‘Toeval, of is er iets anders aan de hand?’

Het Sanskriet en Litouws komen beide voort uit het Proto-Indo-Europees, legt Masseo in zijn stuk (.pdf) uit. “Dit is de vooroudertaal van bijna alle Europese en veel Zuid-Aziatische talen, van het Portugees tot het Grieks en het Hindi.” Ook Nederlandse woorden, zoals ‘tand’ of ‘nacht’, lijken verdacht veel op de Sanskrietse variant (‘danta’ en ‘naktam’). “Het is bijna alsof we allemaal dialecten spreken van dezelfde taal”, aldus Masseo.

Wat is NEMO Kennislink?

NEMO Kennislink volgt wetenschappers in hun zoektocht naar antwoorden op grote en kleine vragen en vertelt daarover op een toegankelijke manier. Hun journalisten schrijven over de nieuwste inzichten uit de wetenschap, met ieder hun eigen specialisme.

‘Laagdrempelig overgebracht’

Jaarlijks schrijven deelnemers van alle PRE-Classes als afsluiting een populairwetenschappelijk artikel. Een jury van NEMO-Kennislink roept de winnaar uit, dit jaar alweer voor de tiende keer. “Een goed artikel heeft een heldere opbouw: een mooie intro, waarmee de lezer in de tekst getrokken wordt, een goed middenstuk en een heldere conclusie. In populaire artikelen wil je ook zoveel mogelijk het gebruik van jargon en lange zinnen vermijden”, legt de jury uit in haar rapport.

Dit jaar beheerste dus Masseo Timmerman de kunst van de communicatie als beste. “Masseo weet moeilijke taalwetenschappelijke fenomenen zoals het bestaan van een proto-taal, taalfamilies en wetmatige taalveranderingen op een heel laagdrempelige manier over te brengen”, schrijft de jury. “Door te kiezen voor een vraag-antwoord-vorm en voor recente voorbeelden heeft dit stuk precies de juiste balans tussen informatief en amuserend. Dit artikel kozen we daarom tot winnaar van PRE-Classes 2023.”

Actuele onderwerpen

Die keuze was nog niet gemakkelijk. “Er kwamen dit jaar weer veel actuele onderwerpen voorbij”, stelt de jury. “Onderwerpen als ChatGPT, etnisch profileren bij de politie, waterstof als duurzame energiedrager, religies die bijdragen aan milieubescherming, moderne visies op de Islam, nieuwe DNA-technieken bij kankerbestrijding en nieuwe visies op autisme.” Een volgende lichting PRE-Class’ers staat dus weer een hoop interessante onderwerpen te wachten.

Overzichtskaart van de Indo-Europese talen (Akhipill / WikiMedia).
Deze website maakt gebruik van cookies.