Logo Universiteit Leiden.

nl en

Venus

Venus is de tweede planeet vanaf de zon en staat op 108 miljoen kilometer. Een jaar op Venus is korter dan op aarde en duurt maar 225 dagen. Doordat Venus heel langzaam om haar as draait, duurt een dag juist langer, wel 117 aarddagen! Op Venus is je alien dus elke twee dagen jarig.

Weetjes

Venus is ongeveer net zo groot als de aarde met een doorsnee van 12.104 km en een gewicht van 4.868 miljard miljard ton. Waarschijnlijk lijkt Venus van binnen op de aarde met een kern van metaal, een mantel van gesmolten steen en een vaste stenen korst. Het oppervlak kunnen we alleen niet zien door de dikke wolken. Er zijn wel ruimtesondes geland en die hebben foto's gemaakt.

Lucht

Venus heeft een hele dikke atmosfeer, met een luchtdruk die bijna honderd keer groter is dan op aarde. De atmosfeer bestaat voornamelijk uit koolstofdioxide en stikstof. Door het dichte wolkendek van zwavelzuur lijkt de planeet geel-bruin. Aan het oppervlak is het bijna windstil, maar boven in de wolken waait het op orkaankracht!

Zon

Doordat Venus dichter bij de zon staat ontvangt het bijna twee keer zoveel zonlicht als aarde. Op het oppervlak is het wel 464°C, nog warmer dan in de zon op Mercurius! Dat komt doordat de dikke wolken alle warmte vasthouden. Daarom is het er 's nachts ook even warm als overdag. 

Water

Het enige water op Venus is een klein beetje waterdamp. Het is te heet voor ijs of vloeibaar water.

Fun fact

Leven op het oppervlak is door de hitte en luchtdruk bijna onmogelijk, maar hoog in de wolken zijn de luchtdruk en temperatuur even hoog als op aarde. Als je daar een ballonvaart wil maken heb je alleen een zuurstofapparaat nodig!

Deze foto van het oppervlak van Venus is gemaakt door de Venera 10 ruimtesonde. Boven het rotsige woestijnlandschap hangt altijd een dik geel wolkendek.
Deze website maakt gebruik van cookies.