Logo Universiteit Leiden.

nl en

Neptunus

Neptunus is de achtste planeet vanaf de zon en staat op een afstand van 4,5 miljard kilometer. Hij staat zo ver af van de zon dat het wel 165 jaar duurt voordat Neptunus een rondje om de zon heeft gedraaid. Een dag op Neptunus is korter dan op aarde: in maar 16 uur draait Neptunus een rondje om zijn eigen as.

Weetjes

Neptunus is veel groter dan de aarde met wel 49.244 kilometer in doorsnee en hij weegt 102.410 miljard miljard ton. We noemen Neptunus ook wel een ‘ijsreus’. Neptunus heeft een kern van steen omhuld door ijs met daaromheen een grote laag gas.

Lucht

De atmosfeer op Neptunes bestaat vooral uit waterstof en helium. Er zit ook methaan in dat zorgt voor die mooie blauwe kleur. Het kan er flink stormen: de wind gaat soms wel 2.100 kilometer per uur. Net als op Jupiter is er een grote storm gaande op Neptunus. Die is maar een klein beetje donkerder blauw van kleur en valt daarom minder op dan de storm op Jupiter.

Zon

Doordat Neptunus zo ver van de zon af staat is het er erg koud. Bovenaan de atmosfeer is het gemiddeld -218 °C. Hoe dieper je de atmosfeer in gaat, hoe warmer het wordt: in de buurt van de kern wordt het zo’n 5.100 °C.

Water

Er is flink wat water op Neptunus. Een deel zit om de stenen kern, in een dikke mantel van ijs. Verder zijn er bovenin de atmosfeer wolken van waterdamp. Een gigantische ijsreus, extreme temperaturen en razendsnelle winden: dat is Neptunus. Hoe zou buitenaards leven er op deze planeet uit kunnen zien?

Fun fact

Je kan niet lopen op Neptunes omdat het een gasbol is, maar stel dat kon wel, dan zou je merken dat de zwaartekracht ongeveer hetzelfde is als op aarde!

Net als Jupiter heeft Neptunus geen vast oppervlak, maar het wolkendek van Neptunus is blauw in plaats van bruin. Daar boven zweven nog een paar dunnere wolkenbanden. Die werpen een schaduw op de wolken eronder.
Deze website maakt gebruik van cookies.