Logo Universiteit Leiden.

nl en

Io

Io is één van manen van Jupiter, de grootste planeet in het zonnestelsel. Jupiter heeft wel negentig manen. Vier daarvan zijn veel groter dan de andere, en van die vier staat Io het dichtst bij Jupiter. Van de andere manen staan er maar vier nog dichter bij Jupiter.

Weetjes

Io is een forse maan, groter dan onze maan, maar veel minder zwaar dan de aarde, en weegt 89 miljard miljard ton. Ze is 3.643 kilometer in doorsnee. Doordat Io zo dicht bij Jupiter staat, en Jupiter enorm groot en zwaar is, trekt de planeet hard aan de maan. Dit heet ‘getijdenwerking’ en zorgt ervoor dat Io zowat wordt gekneed door Jupiter als een homp klei. Hierdoor gaat het er wild aan toe op het oppervlak van Io. Er zijn enorm veel vulkanen. Daardoor lijkt de maan op een soort vuur-wereld met rivieren van lava.

Lucht

De vulkanen van Io spuwen veel giftige gassen zoals zwaveldioxide uit, die een dunne dampkring rondom de maan vormen. Dat kunnen mensen beter niet inademen! En jouw alien?

Zon

Jupiter en Io staan heel ver van de zon, 778 miljard kilometer, en ontvangen maar heel weinig zonlicht. Vlak bij de lava is het natuurlijk heel heet, maar die warmte ontsnapt snel de ruimte in omdat de dunne dampkring moeilijk warmte kan vasthouden. Daardoor is op sommige plekken maar -160 °C.

Water

Het is heel droog op Io, op geen ander object in het zonnestelsel is er zo weinig water. Op een paar plekken is er misschien een beetje waterijs of zit er water in de rotsen. Dat is heel anders dan de andere grote manen van Jupiter, die dikke ijskorsten hebben. Waarschijnlijk was Jupiter vroeger zo heet dat hij al het water in de buurt deed verdampen.

Fun fact

De vulkanen op Io spuwen deeltjes zo hoog de lucht in, dat ze uiteindelijk op Jupiter belanden. Daarbij volgen die deeltjes de magneetlijnen van Jupiter en belanden ze op de polen. Als die deeltjes op de dampkring van Jupiter botsen veroorzaken ze poollicht! 

Deze foto's van Io zijn gemaakt door de Galileo ruimtesonde. Op de linkerfoto is een vulkaanuitbarsting gaande, en de lava is zo heet en fel dat de camera overbelicht is (dat zijn de witte vlekken). Op de rechterfoto, die drie maanden later is gemaakt, is een stroom lava te zien.
Deze website maakt gebruik van cookies.