Logo Universiteit Leiden.

nl en

Maan

Onze maan is een van de grootste manen in het zonnestelsel. Je kan haar bijna elke nacht zien en je hebt er niet eens een telescoop voor nodig. Denk je dat er ook leven op de maan zou kunnen zijn?

Weetjes

De maan is een stuk kleiner dan de aarde. Ze is 3.475 kilometer in doorsneede en weegt ongeveer 73 miljard miljard ton. Tussen de aarde en de maan zit een afstand van bijna 400.000 kilometer. Als je met een ruimteschip naar de maan wilt reizen dan duurt dat zo’n drie dagen. In 1969 zijn er voor het eerst mensen geweest: Neil Armstrong en Buzz Aldrin van de Apollo 11-missie. Het oppervlak van de maan bestaat uit een soort zand gemaakt van verpulverde rotsen. De astronauten van de Apollo missies konden er goed voetsporen in achterlaten. Die blijven er nog lang liggen, want er is geen wind op de maan.

Lucht

De maan staat ongeveer even ver van de zon als de aarde (150 miljoen kilometer), maar de temperatuur op de maan kan enorm schommelen. Dat komt doordat de maan bijna geen atmosfeer heeft die de warmte van de zon kan vasthouden. Als de zon op de maan schijnt kan het er boven de 100 °C zijn, maar als de zon onder is dan kan het juist -200 °C worden.

Zon

De naam ‘maand’ komt van de maan: die draait elke 27 dagen een rondje om de aarde, ongeveer net zo lang als een maand. Tijdens zo’n rondje schijnt de zon op de maan, maar steeds op een andere kant. Daardoor lijkt het alsof de maan van vorm verandert. Als de maan tussen de zon en de aarde in staat kunnen we de lichte delen niet zien en is het nieuwe maan. Maar als de maan aan de andere kant staat zien we juist alleen lichte delen en is de maan vol!

Water

In 2008 heeft een ruimtevaartuig waterijs gevonden in de poolkappen van de maan. Als dat water zou smelten, verdampt het gelijk, omdat er geen lucht is. Er is dus geen vloeibaar water op de maan. Geen atmosfeer, koud en warm, maar toch met waterijs: er gebeurt van alles op de maan wat je niet zomaar kan zien! Hoe zouden alien op de maan kunnen overleven?

Fun fact

De maan draait zelf ook om haar eigen as en doet daar 29 dagen over. De maan staat altijd met dezelfde kant naar de aarde gericht, daarom zien we de andere kant nooit. Die kant wordt wel eens de ‘donkere kant’ van de maan genoemd. Dat klopt niet helemaal, want het is er even vaak licht als aan onze kant!

Deze foto werd gemaakt tijdens de Apollo 17 bemande maanmissie. De hemel is altijd zwart omdat er geen lucht is op de maan!
Deze website maakt gebruik van cookies.