Logo Universiteit Leiden.

nl en

Titan

Saturnus is de zesde planeet van de zon en heeft heel veel manen. Wist je dat er meer dan tachtig manen rond Saturnus draaien? De grootste daarvan is Titan, die op 1,2 miljoen kilometer van Saturnus staat. Titan is bijna half zo groot als de aarde, en dus veel groter dan onze eigen maan! Hij weegt wel 135 miljard miljard ton en heeft een doorsnee van 5.150 kilometer.

Weetjes

Ondanks dat deze maan enorm groot is, draait hij binnen 16 dagen om Saturnus heen. Net als onze eigen maan staat altijd dezelfde kant van Titan naar Saturnus toe, een dag op Titan duurt dus net zo lang als een rondje om de planeet, 16 aardse dagen. Een jaar duurt nog veel langer, wel 29 aardse jaren!

Lucht

Titan is uniek omdat het de enige maan in ons zonnestelsel is met een dikke atmosfeer. Deze bestaat voor 95% uit stikstof en 5% uit methaan. Die atmosfeer blijft rond de planeet hangen omdat deze zo zwaar is dat de zwaartekracht het gas vasthoudt. Het oppervlak is dan ook gehuld in een dikke laag van verschillende gassen.

Zon

Het is erg koud op Titan. Doordat het ver van de zon staat, krijgt het maar 1% van het zonlicht dat op de aarde valt. Het oppervlak is dan ook ijskoud, met een temperatuur van zo’n -179 graden Celsius.

Water

Er is heel veel water op Titan, maar omdat het er zo koud is, is het bijna allemaal bevroren. Het oppervlak is een dikke ijslaag. Dat is geen mooie gladde ijsbaan, maar meer een rotsachtig landschap. Daaronder zit waarschijnlijk een oceaan van vloeibaar water. Daar weer onder zit waarschijnlijk nog een laag waterijs, maar zo dik samengepakt dat het helemaal niet meer op het ijs lijkt dat wij kennen.

Fun fact

Methaan (ook wel bekend als aardgas) kan bij zulke lage temperaturen vloeibaar zijn. In combinatie met de hoge luchtdruk door de dikke atmosfeer, zijn er veel plassen van vloeibaar methaan op het oppervlak van Titan te vinden. Net als de aarde een waterkringloop heeft, is er op Titan een methaankringloop. Het is het enige object in het zonnestelsel met zo’n kringloop buiten de aarde. Op Titan kan je alien dansen in de methaanregen, zwemmen in methaanmeren en stomen in methaansauna’s!

Verspreid over het oppervlak van Titan liggen meren van methaan.
Deze website maakt gebruik van cookies.