Logo Universiteit Leiden.

nl en

Mars

Mars is de vierde planeet vanaf de zon en soms aan de hemel te zien als rode stip. De afstand tot de zon is ongeveer 228 miljoen kilometer. Een rondje om de zon duurt 687 aardse dagen. Een dag duurt bijna net iets langer dan op aarde, 24 uur en 40 minuten.

Weetjes

Mars is een stuk kleiner dan de aarde, met een doorsnede van 6800 kilometer, en is 10 keer zo licht met 642 miljard miljard ton. Mars lijkt van binnen op een kleinere aarde. De kern bestaat uit metaal, en de mantel en korst uit gesteente. Er zit veel ijzer in de korst en dat geeft Mars zijn rode kleur.

Lucht

Op Mars is er minder lucht dan op aarde. De atmosfeer bestaat vooral uit koolstofdioxide en een klein beetje stikstof. Er is bijna geen zuurstof, dus ademen is moeilijk! Het kan hard waaien op Mars, maar niet zo erg als op aarde. De wind kan wel grote zandstormen veroorzaken die de hele planeet bedekken!

Zon

Mars krijgt minder zonlicht dan de aarde. Daardoor is het er stukken kouder, -153 °C op de polen tot 35 °C op de evenaar. Maar meestal vriest het er.

Water

Er is veel waterijs op Mars. Dat zit vooral in de poolkappen en onder de grond. Er zit ook een klein beetje waterdamp in de atmosfeer, en soms zijn er wolken. Door de dunne lucht kan er geen vloeibaar water zijn. Zelfs als het niet vriest verdampt het water direct.

Fun fact

Mars heeft de hoogste berg van ons zonnestelsel. De oude vulkaan Olympus Mons is wel 25 kilometer hoog!

Op deze foto van de Viking 2 Marslander zie je waterijs dat op de rode rotsen is gevroren.
Deze website maakt gebruik van cookies.