Logo Universiteit Leiden.

nl en

Aarde

De aarde, de planeet die wij thuis noemen! Dit is de derde planeet vanaf de Zon en staat op 150 miljoen kilometer. Een jaar op de aarde duurt 365 dagen en een dag 24 uur, precies zoals we gewend zijn. De aarde is 12.742 kilometer in doorsnede en weegt maar liefst 5.972 miljard miljard ton.

Weetjes

Het binnenste van de aarde, de kern, bestaat uit metaal, vooral ijzer en nikkel. De binnenkern is vast, de buitenkern vloeibaar. Het is daar zo heet dat er een mantel van gesmolten steen omheen zit. De harde aardkorst waar wij op wonen ligt daarbovenop en die is maar heel dun, niet meer dan 50 kilometer. Dat klinkt misschien dik, maar vergeleken met de doorsnede van de aarde is het bijna niks.

Lucht

De aarde heeft een dichte atmosfeer die bestaat vooral uit stikstof en zuurstof. En dat is maar goed ook, want dat is precies de mix die mensen nodig hebben om te overleven. Er zitten ook kleine hoeveelheden andere gassen in, zoals waterdamp en koolstofdioxide. Die kunnen belangrijk zijn ondanks dat er weinig van is. Koolstofdioxide kan bijvoorbeeld makkelijk warmte vasthouden in de atmosfeer, waardoor de aarde kan opwarmen. Anders zouden we zo bevriezen! 

Water

Er is ook water aanwezig op aarde, in de vorm van vloeibaar water, ijs of gas. Het oppervlak van onze thuisplaneet is voor een groot deel bedekt met vloeibaar water, lekker zwemmen dus. Er is ook flink wat waterijs, bijvoorbeeld op de Noordpool of hoog in de bergen. Daarnaast bevat de atmosfeer een beetje waterdamp, dat soms wolken van zwevende druppeltjes water vormt. Tussen al deze vormen van water is er een actieve waterkringloop aan de gang: vloeibaar water verdampt, vormt wolken, en regent weer neer. IJskappen groeien in de winter aan, en smelten in de zomer weer voor een deel.

Zon

De aarde krijgt gelukkig ook flink wat licht van de zon. Daardoor is het er meestal precies warm genoeg voor vloeibaar water. Gemiddeld is het er zo'n 14 graden Celsius, maar er zijn ook extreme temperaturen van 57 graden en 89 graden onder nul gemeten.

Fun fact

Je kan het leven op aarde ook zien zonder naar het oppervlak te kijken. In het zonlicht dat door de atmosfeer sijpelt en weer de ruimte in vliegt zitten vingerafdrukken van allerlei gassen, zoals zuurstof, water, en koolstofdioxide. Wij zoeken zelf naar aliens door naar dit soort licht van andere planeten te kijken, en misschien kunnen aliens ons zo ook vinden!

Het oppervlak van de aarde is heel divers, er zijn onder andere oceanen, woestijnen, en bossen. Uitbundige regenwouden zoals op deze foto (van Vyacheslav Argenberg) vind je nergens anders in het zonnestelsel!
Deze website maakt gebruik van cookies.