Logo Universiteit Leiden.

nl en

Pakket B Masterclass 1 De Nieuwe PA-Professional

Doelgroep

 • U houdt zich in het dagelijks werk bezig met het beïnvloeden van besluitvorming en beleid op het snijvlak van overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties.
 • U werkt bijvoorbeeld als: lobbyist, communicatieadviseur, manager public affairs, coördinator belangenbehartiging, issue manager of beleidsmedewerker.
 • U functioneert op HBO of wetenschappelijk niveau
 • U beschikt over enkele jaren relevante werkervaring.

Leerdoelen

Aan het eind van de masterclass heeft u een overzicht van en inzicht in de werkzaamheden die binnen uw eigen organisatie en rol van belang zijn, welke competenties daarbij horen en wat daarin uw eigen ontwikkel- en aandachtspunten zijn.

Omschrijving

Ontdek het effect van trends op uw taken en prioriteiten

Public affairs professionals hebben er steeds meer taken bij gekregen. Ze doen veel meer dan alleen de relaties met de beslissers onderhouden, slimme lobbyboodschappen bedenken en werkbezoeken organiseren. Het public affairs vak maakt een proces van taakdifferentiatie door.

In deze masterclass neemt lobbyadviseur Erik van Venetië u mee langs de maatschappelijke trends die van invloed zijn op het vak. In een kleine groep van maximaal 8 deelnemers vergelijkt u uw activiteiten met de vijf verschillende rollen van de PA-professional van nu. Past u de nieuwe ontwikkeling al in uw werk toe? Maakt u gebruik van de juiste competenties en stelt u de juiste prioriteiten? Welke dingen kunt u beïnvloeden en welke juist niet?

Voorbereiding

Ter voorbereiding op de masterclass vragen wij u het volgende te mailen naar de programmaleider: een overzicht van uw bestaande taken, functiebeschrijving en uw huidige plaats binnen de organisatie.

Het programma

Gedurende de masterclass staat uw functie binnen uw eigen organisatie en omgeving centraal. In de ochtend verkennen we met elkaar de overeenkomsten en verschillen tussen de functiebeschrijvingen, de uitvoering van de functies en de plaats binnen de verschillende organisaties. Erik van Venetië licht vervolgens vanuit theoretisch oogpunt de vijf verschillende rollen van de moderne public affairs professional toe.

In de middag maken we de vertaalslag van uw eigen praktijk naar de theorie en weer terug. Aan het eind van de masterclass heeft u een overzicht van en inzicht in de werkzaamheden die binnen uw eigen organisatie en rol van belang zijn, welke competenties daarbij horen en wat daarin uw eigen ontwikkel- en aandachtspunten zijn.

Na de masterclass

In de vier maanden na de masterclass bieden we u twee e-coach momenten met Erik van Venetië. Hij geeft u persoonlijk advies op hoe u de verkregen inzichten verder kunt toepassen in uw eigen praktijk.

Erik van Venetië (1958) adviseert en traint bedrijven, overheden en brancheorganisaties op het gebied van lobby & public affairs, issuemanagement en mediastrategie. Als public affairs associé is hij verbonden aan Berenschot. Binnen de Universiteit Leiden doet hij onderzoek naar nieuwe lobby-ontwikkelingen en hij is kerndocent in de leergang Public Affairs. Met Jaap Luikenaar schreef hij ‘Het Grote Lobbyboek – de ongeschreven regels van het spel’.  Alvast meer weten over de vijf gezichten van de PA-professional? Kijk op het blog van Erik van Venetië

 • Prijs: €595,-, Dit bedrag is vrijgesteld van BTW en is inclusief literatuur, lunch en inclusief coaching achteraf.
 • Maximum aantal deelnemers 10
 • Data
 • Donderdag 18 april 2019
 • Donderdag 14 november 2019
 • Locatie: Schouwburgstraat 1 of een locatie daar in de buurt in Den Haag,
 • Inschrijving: Link naar inschrijfformulier
 • Bijbehorende module
  • Pakket B, module 1: De context van Public Affairs

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie