Logo Universiteit Leiden.

nl en

Plasticspotters

De Grachtwacht doet onderzoek naar stadsnatuur en de impact van plastic op de natuur. Met onze clean-ups verzamelen we niet alleen afval, maar ook data. Zo proberen we de bron van het afval te achterhalen en de kraan aan wal dicht te draaien. Zo komt er structureel minder plastic in de gracht!

Van al het plastic in grachten en rivieren, komt maar 2% in zee terecht. De rest, de overige 98%, blijft hangen achter waterplanten, stroomt landinwaarts, of zakt bijvoorbeeld naar de bodem. In tegenstelling tot plastic op stranden of in zee, is over plastic in zoet water nog veel onbekend. Belangrijk dus om daar onderzoek naar te doen; en dat doen we bij 'De Grachtwacht' samen met Universiteit Leiden en Wageningen Universiteit, en onze gepassioneerde Plastic Spotters.

Door middel van citizen science (burgerwetenschap) werken we met meer dan 500 vrijwilligers en doen we ├ęcht wetenschappelijk onderzoek dat wordt gepubliceerd in peer reviewed wetenschappelijke tijdschriften. Leids onderzoek, met een internationale impact. Zo werden onze clean-ups al opgepikt door CNN, The Guardian en National Geographic. We halen niet alleen plastic uit de gracht, we dragen dus ook bij aan meer kennis over plastic vervuiling. Door de bron te herleiden en aan te pakken, voorkomen we dat er plastic in het water belandt. Zo werken we samen aan structureel minder plastic in de gracht; en met succes!

Deze website maakt gebruik van cookies.