Logo Universiteit Leiden.

nl en

Luchtkwaliteit in Beeld

In de zomer van 2023 trokken geïnteresseerden eropuit om de luchtkwaliteit in Leiden in kaart te brengen. Met behulp van een techniek van Brits kunstenaar Robin Price maakten ze het onzichtbare zichtbaar om zo het gesprek over het belang van goede luchtkwaliteit te kunnen starten.

Robin's techniek werkt door middel van ‘light painting’. Door een foto met een lange sluitertijd te maken kan je er met behulp van fel licht op tekenen. Robin koppelde voor zijn project een lange led-strip aan een luchtkwaliteitssensor. Het resultaat: een foto met daarin lichtpuntjes. Des te meer lichtpuntjes, des te slechter de luchtkwaliteit.

In 2023 kwam Robin's techniek naar Nederland. In het weekend van 30 juni tot en met 2 juli organiseerde het Citizen Science Lab een expeditie om de luchtkwaliteit van Leiden in beeld te brengen. Het was een leerzame mengelmoes met informatie over luchtvervuiling, workshops en natuurlijk de expeditie zelf, waarbij iedereen op pad ging om foto’s te maken.

Tijdens de expeditie hebben we meerdere van Robin’s kits nagebouwd. Zo kunnen we blijven experimenteren met zijn techniek en nieuwe foto’s van luchtvervuiling blijven maken. Op deze site vind je de foto’s die met die kits gemaakt zijn!

Doe mee!

Vind jij het leuk om ook een foto-expeditie te organiseren, of wil je een kit lenen? Neem dan contact op met het Citizen Science Lab of schrijf je in voor de mailing-list.

Inschrijven
Deze website maakt gebruik van cookies.