Logo Universiteit Leiden.

nl en

EvoScope - Kauwtjes

Laten stadskauwen en plattelandskauwen mensen even dicht in hun buurt komen voordat ze wegvliegen? Help onderzoekers van Naturalis om antwoord te vinden op deze vraag door middel van een experiment.

Experiment

  • Duur van het proefje: ongeveer 3-4 uur
  • Wanneer: het hele jaar
  • Wat heb je nodig: fiets, smartphone, meetlint
  • Manier van invoeren: formulier

Ervaring met mensen

Kauwen zijn zwarte vogels uit de familie van de kraaiachtigen. Ze lijken ook wel wat op kraaien, maar ze zijn een stuk kleiner. Kauwen zijn goed te herkennen aan hun grijze achterhoofd en nek. Het zijn hele vindingrijke vogels. Ze weten zich daarom ook goed te redden in de stad.

In steden wonen heel veel mensen dicht bij elkaar. Kauwen die in de stad leven komen dan ook vaak mensen tegen. Vogels die erg bang zijn van mensen hebben het in de stad niet makkelijk. Ze worden steeds verstoord bij het zoeken naar eten en moeten telkens weer op zoek naar een nieuw, rustig plekje. Dat kost veel tijd en energie. Zijn kauwen in de stad daarom misschien meer gewend geraakt aan mensen? En vinden stadse kauwen de nabijheid van mensen daarom minder storend dan kauwen van buiten de stad?

Het kan ook zo zijn dat kauwtjes uit de stad meer slechte ervaringen met mensen hebben gehad. Denk maar aan kinderen die een spelletje spelen en de kauwen proberen te vangen. Of aan je buurman die kauwen wegjaagt omdat ze het eten voor de koolmeesjes opeten. Zijn kauwtjes uit de stad daardoor misschien juist banger van mensen?

Deze website maakt gebruik van cookies.