Logo Universiteit Leiden.

nl en

Grote Taaldag

De AVT, LOT en Anéla organiseren jaarlijks de Grote Taaldag, met aan het eind het feestelijke Taalgala, waar heel taalkundig Nederland bijeenkomt.

Grote Taaldag 2022

De Grote Taaldag 2022 zal gehouden worden op vrijdag 4 februari 2022. Deze keer zal het weer een fysieke conferentie worden waarop we alle collega’s in Nederland en Vlaanderen weer even kunnen zien en spreken, en elkaar op de hoogte brengen van actueel onderzoek in de taalkunde. We organiseren daarom een zeer gevarieerd programma met lezingen, koffiemomentjes, het Taalgala en een verrassende keynote presentatie.

Dien nu je abstract in!

Ieder AVT- of Anéla-lid dat op de GTD een lezing wil geven, kan tot 15 december 2021 een samenvatting van maximaal 170 woorden indienen via dit formulier. De lezing bestaat uit 20 minuten + 5 minuten discussie.

  • Als u van plan of bereid bent uw lezing in het Engels te houden, kunt u dit aangeven met een Engelse titel en samenvatting in plaats van een Nederlandse.
  • U mag maximaal 2 samenvattingen indienen (1 als eerste auteur, 1 als co-auteur).

Als u geen bevestiging van ontvangst van uw samenvatting ontvangt, neemt u contact op met Jenneke van der Wal (g.j.van.der.wal@hum.leidenuniv.nl). Mochten er meer sprekers zijn dan plaatsen in het programma, dan zullen de laatst ontvangen abstracts opgenomen worden als ‘alternates’.

Het programmaboekje (inclusief samenvattingen) zal in januari hier op de website verschijnen en per e-mail verstuurd worden aan alle (op dat moment) geregistreerde deelnemers en alle AVT- en Anéla-leden.

Online Grote Taaldag 2021

De Grote Taaldag 2021 was een prachtige online ontmoeting van taalkundigen, met een plenaire discussie tussen Rebecca Clift en Martina Wiltschko (moderator: Mark Dingemanse), vier rondes met 49 presentaties, en natuurlijk het Taalgala waarop de LOT Populariseringsprijs en de AVT/Anéla Dissertatieprijs werden uitgereikt (gastheer Marc van Oostendorp)!

De handouts/slides zijn beschikbaar zijn via een OSF platform. Het programma vind je hier.

Dit jaar hadden we voor het eerst twee vormen voor praatjes: een online praatje van 20 minuten, of een pecha kucha. PechaKucha [ˈpɛtʃa ˈkutʃa] is een korte, flitsende presentatievorm: je gebruikt exact 20 slides (met zo veel mogelijk beeld en zo weinig mogelijk woorden), die elk 20 seconden getoond worden. De totale duur van de presentatie is dus (maximaal) 6 minuten en 40 seconden. Voorbeelden kan je hier vinden, bijvoorbeeld.

Do eyes make words? Do words see them?

De OSF voor de plenaire discussie is hier.

Voor de Grote Taaldag 2021 werd de plenaire lezing in een nieuw jasje gestoken! Dr. Rebecca Clift van de University of Essex en Prof. Martina Wiltschko, ICREA Research Professor bij de Universitat Pompeu Fabra, hielden elk een korte uiteenzetting over dezelfde data. Met verschillende korte videoclips van sociale interacties onderzoeken ze beiden de manieren waarop 'embodied interaction'  het praten doorkruist, en bestuderen ze de conceptuele pijlers van praten als sociale interactie. Rebecca Clift concentreerde zich op de intersectie van praten en 'embodiment' en Martina Wiltschko had het over 'embodied interaction' en de sociale en cognitieve onderbouwing daarvan. De presentaties werden gevolgd door een discussie tussen de twee, geleid door discussant Mark Dingemanse (Radboud Universiteit)

Deze website maakt gebruik van cookies.