Logo Universiteit Leiden.

nl en

AVT/Anéla Dissertatieprijs

De Algemene Vereniging voor Taalwetenschap (AVT) en de Nederlandse Vereniging voor Toegepaste Taalwetenschap (Anéla) reiken jaarlijks een prijs uit voor een dissertatie op het gebied van de taalwetenschap.

Oproep nominaties AVT/Anéla dissertatieprijs

Ook dit jaar zal er weer een AVT/Anéla-dissertatieprijs worden uitgereikt. Voor de AVT/Anéla dissertatieprijs 2022 komen in aanmerking alle dissertaties verdedigd tussen 16 juli 2021 en 15 juli 2022.

Wij nodigen u uit om (gemotiveerde) voordrachten te doen voor kandidaten voor de prijs. De voordrachten dienen uiterlijk 15 augustus 2022 te worden ingediend via het online formulier.

Secretaris van de jury is dr. Gudrun Reijnierse (namens het Anéla-bestuur). De tweede secretaris is dr. Eva van Lier (namens het AVT-bestuur). Voor meer informatie over de AVT/Anéla-dissertatieprijs 2022 kunt u contact opnemen met Gudrun of Eva.

Dissertatieprijs 2021

De winnaar van de AVT/Anéla Dissertatieprijs 2021 is.... Ulrika Klomp! Van harte gefeliciteerd!

Ulrika Klomp ontvangt de prijs voor haar proefschrift 'A descriptive grammar of Sign Language of the Netherlands'. Hierin beschrijft ze achtereenvolgens de sociohistorische achtergrond, fonologie, morfologie en de syntaxis van Nederlandse Gebarentaal (NGT). Het is een van de eerste volledige grammaticale beschrijvingen van een gebarentaal ooit, en de jury noemt het een prachtige blauwdruk voor toekomstig werk binnen het vakgebied. Bovendien draagt het bij aan de bevordering van deze pas recent erkende minderheidstaal in Nederland.

Dit jaar bestond de jury uit:

Connie de Vos (voorzitter, Universiteit Tilburg)
Gertjan Postma (Meertens Instituut)
Sebastiaan Dönszelmann (Vrije Universiteit)
Charlotte Gooskens (RijksUniversiteit Groningen)
Haike Jacobs (Radboud Universiteit)

Het juryrapport kan hier gelezen worden.

Presentatie van de genomineerden

Dit waren de drie kandidaten geselecteerd door de jury, die hieronder hun proefschrift voorstellen in een video:

  • Nantke Pecht (Universiteit Maastricht) - Language Contact in a Mining Community. A study of variation in personal pronouns and progressive aspect in Cite Duits
  • Ulrika Klomp (Universiteit van Amsterdam) - A descriptive grammar of Sign Language of the Netherlands
  • John Huisman (Radboud Universiteit) - Variation in form and meaning across the Japonic language family with a focus on the Ryukyuan languages

 

 

 

LOT Populariseringsprijs

Daarnaast wordt op het Taalgala de LOT Populariseringsprijs uitgereikt. Dit is een prijs ter stimulering van het vervaardigen van populair-wetenschappelijke initiatieven over een taalwetenschappelijk onderwerp. De bijdrage kan elke gewenste vorm hebben: artikelen, boeken, video’s, radio- of TV-programma’s, websites, blogs, evenementen, etc. 

Dit jaar wordt ook de oeuvreprijs uitgereikt aan Peter-Arno Coppen voor zijn jarenlange inzet voor de popularisering van de taalwetenschap in Nederland.. Gefeliciteerd!

Voor de Populariseringsprijs 2022 zijn de volgende nominaties, en hieronder stellen zij hun initiatieven voor in een video:

 

 

 

 

 

Deze website maakt gebruik van cookies.