Logo Universiteit Leiden.

nl en

AVT/Anéla Dissertatieprijs

De Algemene Vereniging voor Taalwetenschap (AVT) en de Nederlandse Vereniging voor Toegepaste Taalwetenschap (Anéla) reiken jaarlijks een prijs uit voor een dissertatie op het gebied van de taalwetenschap.

Dissertatieprijs 2023

De AVT/Anéla-dissertatieprijs voor het beste taalkundige proefschrift van 2023 is gewonnen door... Suzanne Bogaerds-Hazenberg, voor haar proefschrift 'Text structure instruction in Dutch primary education: Building bridges between research and practice'. Door middel van verschillende soorten analyses laat Suzanne Bogaerds-Hazenberg zien dat expliciete instructie over de structuur van teksten een positieve invloed kan hebben op het leesbegrip van basisschoolleerlingen. Bovendien heeft ze zelf een lesmethode ontwikkeld die leerkrachten kan helpen de lees- en schrijfvaardigheid van hun leerlingen te vergroten. De jury was onder de indruk van deze combinatie van studies en vond het onderzoek zowel vernieuwend als actueel. Van harte gefeliciteerd, Suzanne!

De jury bestond dit jaar uit Pia Sommerauer, Marijke de Belder, Jan Berenst, Crit Cremers en Ulrika Klomp en het juryrapport kunt u hier inzien.

LOT Populariseringsprijs

De LOT populariseringsprijs gaat elk jaar naar een project dat taalkundige expertise voor een breed publiek toegankelijk maakt. In even jaren gaat de prijs naar een al gerealiseerd of gepubliceerd project. Dit jaar is dat een lespakket (van Maarten Mous, Hilde Gunnink, Iris Kruijsdijk en Hanny Gijsman) en een escapegame (van Laura Minderaa, Jenneke van der Wal en Anders Lind) binnen de website Stemmen van Afrika. Het doel van deze website is om kinderen en volwassenen kennis te laten maken met de talen die gesproken worden in Afrika. Met de toevoeging van het lespakket en de escapegame kunnen kinderen nu ook puzzelen met taalstructuren en zo spelenderwijs leren over de taalwetenschap. De jury roemt de reikwijdte van het project en vindt het een positieve impuls voor het taalonderwijs. De escapegame noemt de jury verder een “originele en prikkelende vorm om taalwetenschap te populariseren”.

Deze website maakt gebruik van cookies.