Logo Universiteit Leiden.

nl en

Het Israel-Palestina conflicht. Wat is de rol van de islam daarin?

U kunt nog niet aanmelden.

In deze cursus kijken we gezamenlijk naar de rol die de islam speelt in het conflict tussen Israëli’s en Palestijnen. Is die overheersend en dominant of speelt die slechts een marginale rol? Ligt het feit dat de staat Israël historisch gezien slechts met moeite werd geaccepteerd door de Arabische landen (en de Palestijnen in het bijzonder) aan een vermeend anti-joodse houding onder moslims of liggen de wortels van het conflict meer in politieke en territoriale zaken? Waarom zijn zoveel moslims – ook als ze niet Palestijns of Arabisch zijn – solidair met de Palestijnen? Deze cursus houdt zich bezig met deze en andere vragen door in te gaan op islamitisch-joodse verhoudingen in de bronnen en de vroege geschiedenis van de islam (college 1), de islamitisch-joodse relaties op het Iberisch Schiereiland tijdens de islamitische overheersing van dat gebied (college 2); islamitisch-joodse relaties in Palestina in de negentiende en vroege twintigste eeuw (college 3); botsende nationale aanspraken op Palestina: Arabisch en Palestijns nationalisme en zionisme (college 4); de opkomst en ontwikkeling van de Islamitische Verzetsbeweging Hamas (college 5); de rol van de Partij van God in Libanon: Hezbollah (college 6); de beleving van het conflict tussen Israëli’s en Palestijnen onder moslims in Europa (college 7).
Samen geven de bijeenkomsten een gedetailleerd en genuanceerd antwoord op de vraag welke rol de islam speelt in het conflict.

Tempelberg in Jeruzalem met Rosttempel en Al Aqsa moskee (bron: Wikimedia)

1. islamitisch-joodse verhoudingen in de bronnen en de vroege geschiedenis van de islam (Nico Landman)
2. islamitisch-joodse relaties op het Iberisch Schiereiland tijdens de islamitische overheersing van dat gebied (Mònica Colominas-Aparicio)
3.  islamitisch-joodse relaties in Palestina in de negentiende en vroege twintigste eeuw
4.  botsende nationale aanspraken op Palestina: Arabisch en Palestijns nationale versus zionisme (Joas Wagemakers)
5. de opkomst en ontwikkeling van de Islamitische Verzetsbeweging Hamas (Joas Wagemakers)
6. de rol van de Partij van God: Hezbollah (Nora Stel)
7. de beleving van het conflict tussen Israëli’s en Palestijnen onder moslims in Europa (Thijl Sunier)

Docenten

Dr. Nico Landman is docent Islamitische studies, afdeling Filosofie en Religiewetenschap, Faculteit Geesteswetenschappen, Universiteit Utrecht.

Prof. Mònica Colominas-Aparicio is VENI onderzoeker, Faculteit Religie, Cultuur en Maatschappij, Rijksuniversiteit Groningen.

Dr. Joas Wagemakers is docent Islam en Arabische studies bij de afdeling Filosofie en Religiewetenschap, Faculteit Geesteswetenschappen, Universiteit Utrecht. Wagemakers is directeur van het NISIS (Netherlands Interuniversity School of Islamic Studies)

Dr. Nora Stel is Universitair docent van het Centrum voor Internationaal Conflict-Analyse & Management, Radboud Universiteit Nijmegen.

Prof. dr. Thijl Sunier is emeritus professor, Faculteit Sociale Wetenschappen, Sociale en Culturele Antropologie, Vrije Universiteit Amsterdam.

Praktische informatie

7 maandagen
7, 14, 21, 28 okt
4, 11, 18 nov
Leiden, in een collegezaal

Hoorcolleges met gelegenheid tot het stellen van vragen
Thuis 2 tot 4 uur voorbereiden per bijeenkomst aan de hand van Engelse en Nederlandse teksten.

Een of twee artikelen per bijeenkomst.
Een literatuuropgave voor wie verder wil lezen.
Powerpoints na afloop van de colleges, voor zover het copyright dat toelaat.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.