Logo Universiteit Leiden.

nl en

Geschiedenis van Cyprus

Het verdeelde eiland van Aphrodite.

Cyprus kent door haar strategische ligging in het oostelijke Middellandse Zeegebied een rijk, maar ook turbulent verleden. Het eiland heeft een lange opeenvolging bewoners en overheersers gekend: Myceners, Hittieten, Feniciërs, Assyriërs, Egyptenaren, Perzen, Grieken, Romeinen, Byzantijnen, Arabieren, kruisvaarders, Venetianen, Ottomanen en Britten; allen zwaaiden er voor kortere of langere tijd de scepter en lieten hun sporen na.

Sinds 1974 zijn Grieks- en Turks-Cyprioten fysiek van elkaar gescheiden door een 180 km lange buffer zone (de ‘Groene Lijn’), het gevolg van een langlopend conflict over de identiteit van het eiland en haar bewoners – sterk gevoed door de aanspraken en nationalistische aspiraties van de beide ‘moederlanden’ Griekenland en Turkije. Nog altijd is een oplossing niet in zicht en blijft Nicosia een verdeelde hoofdstad.

In deze collegereeks doorkruisen we zowel het zuiden als het noorden van Cyprus, en doen we steden, archeologische vindplaatsen en musea uit alle tijdvakken aan – met als doel een beter begrip van verleden, heden en toekomst van dit zonovergoten, maar allesbehalve zorgeloze eiland.

Bufferzone in Nicosia Ledrastraat (bron wikipedia)

College 1 – Stapsteen van grote rijken. Cyprus in de Bronstijd

College 2 - Klassiek en Romeins Cyprus

College 3 – Byzantijnen en kruisvaarders – Cyprus in de Middeleeuwen

College 4 – Verdeel en heers. Ottomanen en Britten op Cyprus

College 5 – Eeuwige twistappel. Cyprus tussen de ‘moederlanden’ Griekenland en Turkije

Docent

Dr. Patrick Gouw is historicus en verbonden aan de Universiteit Leiden. Hij is gespecialiseerd in de klassieke oudheid, maar ook in de latere, (vroeg)moderne geschiedenis van Griekenland en heeft over die onderwerpen al diverse cursussen voor HOVO Leiden verzorgd. Daarnaast begeleidt hij ook culturele groepsreizen naar het Middellandse Zeegebied.

Praktische informatie

Colleges in de zaal:
5 woensdagen
27 mrt
3, 10, 17, 24 apr
11.15-13.00 uur

Leiden

Colleges via Zoom:
5 donderdagen
28 mrt
4, 11, 18, 25 apr
13.15-15.00 uur
ONLINE

Voor de liefhebbers vertoont de docent online documentaires en filmopnames bij de colleges op donderdagen 4, 11, 18 en 25 april zijn, van 20.15 tot ongeveer 21.30 uur. U kunt de colleges ook goed volgen zonder deze avonden bij te wonen.

Hoorcollege met mogelijkheid tot stellen van vragen; aanvullende stof in enkele vertoningen documentaires en films.

Thuis 2 uur studeren per bijeenkomst. Sommige teksten die u krijgt aangereikt zijn in het Engels.

Digitale artikelen en hoofdstukken uit boeken.
PDFs van de Powerpoints worden na het college ter beschikkuing gesteld. (Op de afbeeldingen na die niet verspreid mogen worden ivm. copyright.)

Colleges in de zaal en studiemateriaal € 210 (incl. koffie/thee)

Colleges via Zoom en studiemateriaal € 155

NB1 bijwonen van de vertoning van documentaires bij deze serie is voor alle deelnemers Geschiedenis van Cyprus inbegrepen.
NB2 de deelnemers van de colleges in de zaal kunnen ook aanschuiven bij de Zoom-sessies. De deelnemers van de colleges via Zoom kunnen niet aanschuiven in de zaal.
NB3 de opnames van de Zoom-sessies zijn voor alle deelnemers Geschiedenis van Cyprus toegankelijk op Brightspace tot 1 juli 2024.

U krijgt de mogelijkheid te betalen via Ideal, credit card of door middel van een factuur.
U ontvangt na verzending van een ingevuld formulier een bevestiging, zodat u kunt controleren of de aanmelding is verwerkt.

>Digitaal aanmelden voor deelnemers in de zaal.

>Digitaal aanmelden voor deelnemers via Zoom.

De mogelijkheden om aan te melden met korting of met een fanpas voor grootverbruikers/veelplegers vindt u op de pagina Aanmelden.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.