Logo Universiteit Leiden.

nl en

Boekentips

Hieronder vindt u een verzameling van interessante en handige boeken samengesteld door het team van het TRIXY Expertisecentrum. Helaas zijn boeken specifiek gericht op X en Y-chromosoom variaties schaars.

Er zijn gelukkig veel boeken over verschillende cognitieve en sociaal emotionele problemen te verkrijgen, waarvan we - uit zowel wetenschappelijke en klinische ervaring - weten, dat deze problemen ook bij kinderen en adolescenten met X en Y-chromosoom variaties kunnen voorkomen. In deze boeken worden daarnaast veel tips of aanbevelingen genoemd die ook praktisch bruikbaar zijn voor deze kwetsbare groep. Wij houden deze lijst up-to-date en wordt onder andere  aangevuld met de boekentips vermeld in onze nieuwsbrief.

Boeken voor u geselecteerd

Dit boek is geschreven voor ouders en opvoeders van kinderen en jeugdigen met een extra X of Y chromosoom, voor volwassenen met een extra X of Y chromosoom en voor professionals. In het boek is kennis over deze syndromen gebundeld en toegankelijk gemaakt. Ook informatie over hoe kinderen en volwassenen het beste ondersteund kunnen worden, wordt in dit boek samengevat en er worden persoonlijke ervaringen van ouders en betrokkenen gedeeld.

Er wordt relatief weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de invloed van deze chromosoom variaties op de ontwikkeling en het functioneren in het dagelijks leven. Het resultaat hiervan is dat onze kennis over risico’s gedurende de levensloop op het gebied van gedrag, denken, emoties, leren, sociaal functioneren en kwaliteit van leven beperkt is, terwijl het belangrijk is dat deze kennis terecht komt bij de mensen die er het grootste belang bij hebben.

TRIXY Handboek bestellen

Dit Nederlandstalige boek is resultaat van een samenwerking tussen een ouder van een kind met deze aandoening en wetenschappers en clinici van het TRIXY Expertisecentrum.

Bestel het TRIXY Handboek ››

Binnen 10 werkdagen ontvangt u het boek via de post.

Auteurs: Sophie van Rijn, Jessica Langenhoff en Virginia Isaacs Cover
Een uitgave van TRIXY Expertisecentrum
ISBN: 9789090303536
€ 24,95 (inclusief verzendkosten)

Een kinderliedje is een combinatie van taal, muziek, en meestal ook van bewegingen en/of gebaren. Dit is de ideale combinatie om de ontwikkeling te stimuleren! Ontwikkeling vindt zo op allerlei gebieden tegelijkertijd plaats: Motorisch, zintuigelijk, sociaal, emotioneel, cognitief, muzikaal, en spraak en taal. In de liedbundel ‘Kijk ik ben een kikker’ ligt het accent op de spraak-taalontwikkeling.
 
De bundel bevat 30 liedjes en 10 spreekteksten. Bij ieder liedje en bij iedere spreektekst staan spelactiviteiten, muzikale variaties, en combinatietips. Ook zijn materialen en muzieknotaties opgenomen.
 
Bij aanschaf van het boek krijgt u ook toegang tot instructiefilmpjes  op de bijbehorende website

Boek: Kijk! Ik ben een kikker
Auteurs: Saskia Koning & Wouter Verhage  
ISBN:9789088509193

Niets frustrerender dan slimme, getalenteerde kinderen steeds te zien worstelen met simpele taken als huiswerk, opruimen of aankleden. Of met het omgaan van teleurstellingen en boosheid. Recent onderzoek laat zien dat deze kinderen tekortschieten in executieve functies’

Zo luidt de eerste alinea van het boek ‘Slim maar…’, geschreven door Peg Dawson en Richard Guare.

Kinderen met een extra X of Y chromosoom hebben regelmatig problemen op het gebied van executief functioneren - zie ook artikel tip– , daarom is dit boek wellicht een aanrader voor u als ouder.

In dit boek zijn resultaten uit wetenschappelijk onderzoek omgezet in praktische adviezen en tips. Met werkbladen, vragenlijsten en uitgebreide leeftijdsgebonden informatieve kunt u hier zelf mee aan de slag gaan om te helpen de executieve functies van uw kind in alledaagse situaties te versterken.

Naast deze versie voor basisschoolkinderen is er ook een pubereditie verkrijgbaar.

ISBN  9789079729104

Praten doe je met zijn tweeën is een boek voor ouders en verzorgers van jonge kinderen die extra hulp nodig hebben bij de ontwikkeling van hun spraak en taal. Een interessant en nuttig boek voor ouders van kinderen met een extra X of Y chromosoom.

Dit boek leert ouders methodes en vaardigheden die dagelijks gebruikt kunnen worden in de interactie met kinderen. Het is geschreven door spraak-taalpathologen die beseffen dat ouders, op allerlei manieren, cruciaal kunnen bijdragen aan de spraak-taalontwikkeling van hun kind. Ouders zijn constant aanwezig in het leven van hun, jonge kinderen, veel vaker dan de deskundigen. Dit boek biedt methodes die deskundigen ook gebruiken, zodat kinderen kunnen profiteren van langlopende, voortdurende, dagelijkse hulp.

Praten doe je met zijn tweeën: Een praktische handleiding voor ouders van kinderen met een vertraagde taalwerving
ISBN 9789066659704

Lodewijk het lieve beestje is een prentenboek voor kleuters, met vragen en verwerkingsopdrachten. Met dit boekje leert u kleuters de basisgevoelens bij zichzelf en bij anderen te herkennen.

Het boekje bevat een verhaal maar ook diverse opdrachten die uitgevoerd kunnen worden.

Het boek Lodewijk, het lieve beestje is een mooi geïllustreerd kinderboek om voor te lezen, of om je kind van een jaar of 7, 8 zelf te laten lezen.

Door een ervaren kleuterleraar gelezen en als heel goed bevonden om mee te werken in de klas! Lode-wijk is een prentenboek voor kleuters met daarin vragen en verwerkingsopdrachten. Dit boek is ook bruikbaar voor oudere kinderen met autisme.

LODEWIJK HET LIEVE BEESTJE
Lidy Sibon
ISBN: 9789037207484

Sommige kinderen lijken soms te kunnen ontploffen. Op school, in een winkel of thuis, het gaat even niet zoals ze dachten en … boem. Niet alleen kinderen met autisme of ADHD, maar ook kinderen met X en Y chromosoom variaties kunnen soms heftige driftbuien hebben. Voor ouders en leerkrachten is het niet altijd makkelijk om hier goed mee om te gaan.

Op basis van meer dan 20 jaar ervaring biedt Jed Baker eenvoudige en praktische strategieën om met driftbuien en woedeaanvallen om te gaan. Het effectieve model bestaat uit verschillende stappen zoals het aanpassen van je verwachtingen, training van strategieën om driftbuien meteen te kalmeren, begrijpen waarom driftbuien ontstaan, en hoe driftbuien te voorkomen.

De vele herkenbare voorbeelden en ervaringen van de auteur zullen een welkome bron van inspiratie zijn voor iedereen die geregeld geconfronteerd wordt met driftbuien en woedeaanvallen.

Opvoedwijzer Driftbuien en Woedeaanvallen
Jed Baker
ISBN 9789079729142