Logo Universiteit Leiden.

nl en

Writing Lab: gratis schrijfhulp voor studenten Geesteswetenschappen, nu op de campus en online!

Het Writing Lab helpt studenten betere academische schrijvers te worden. Onze tutoren kunnen je ondersteunen bij alle fasen van het schrijfproces, of je nu net begonnen bent en hulp wilt bij je planning, literatuurverwerking en/of het maken van een outline, of al een tekst aan het schrijven bent en daar de structuur, argumentatie en/of stijl van wilt verbeteren. We bieden nu drie verschillende vormen van schrijfhulp aan, allemaal gratis!

Aanbod

  • Tutorgesprek

In een gesprek van 45 minuten bespreek je één-op-één met een schrijftutor hoe je je schrijfvaardigheid kunt verbeteren, meestal (maar niet per se) aan de hand van een tekst waar je nu mee bezig bent. 

  • Facultaire scriptieseminar

Ben jij een bachelorstudent die in het eerste semester van 2021-2022 een scriptie gaat schrijven maar geen scriptieseminar kan volgen binnen de eigen opleiding? Doe dan mee met het Facultair Scriptieseminar, verzorgd door het Writing Lab! Het seminar bestaat uit 3 interactieve workshops van 2 uur en 1 individueel coachinggesprek. Om het seminar te halen, ben je verplicht de drie workshops en 1 coachinggpesprek te volgen. Je bent echter van harte welkom om meer coachinggesprekken te plannen, met een maximum van 5. Deze zijn altijd gratis voor studenten FGW! 

  • Online workshops

Het Writing Lab organiseert dit semester interactieve, praktijkgerichte (en gratis!) workshops om je te helpen je academische schrijfvaardigheid te verbeteren. Ben je nieuw op de universiteit en weet je niet goed wat er precies van je verwacht wordt als het aankomt op schrijfopdrachten? Wil je je academische schrijfstijl aanscherpen of je tekst duidelijker kunnen structuren? Of ben je misschien met je scriptie bezig en zoek je naar tactieken om jezelf gedisciplineerd aan het schrijven te houden? Dan zijn onze workshops wat voor jou! Kijk hieronder verder voor het volledige aanbod en meld je aan!

Bij elke workshop staat de doelgroep tussen haakjes aangegeven. Als je niet binnen de doelgroep valt, mag je je gewoon aanmelden, maar wees ervan bewust dat het niveau hoger of lager kan liggen dan je gewend bent. Meld je aan door te mailen naar writinglab@hum.leidenuniv.nl onder vermelding van je naam, studentnummer, studie, studiejaar en de naam van de workshop die je wil bijwonen. Let op dat je hiervoor je uMail gebruikt en niet je persoonlijke mailaccount!

Wil je graag een van de workshops volgen maar kan je niet op die datum? Stuur ons een mailtje, misschien kunnen we wat regelen.

Of je nu van de middelbare school of het hbo komt, academisch schrijven op de uni-versiteit kan een grote omschakeling en uitdaging zijn. Wat is eigenlijk een academi-sche tekst? Hoe bedenk je een goede onderzoeksvraag? Hoe geef je je paper een duidelijke structuur en hanteer je een academische schrijfstijl? In deze workshop gaan we aan de slag met deze vragen en leer je de basisregels en -technieken van academisch schrijven, zodat je precies weet hoe je jouw volgende academische schrijfopdracht gaat aanpakken.

Je docenten blijven er maar op hameren: je tekst moet een heldere structuur hebben! Logisch, want een duidelijke structuur maakt een tekst aangenamer te lezen en makkelijker te begrijpen. In deze workshop leer je hoe je je tekst op zowel hoofdstuk- als alineaniveau glashelder kan structureren, bijvoorbeeld door het gebruik van kernzinnen en signaalwoorden. Zo til je jouw academische schrijfvaardigheid naar een hoger niveau.

Het schrijven van een scriptie is een grote en intimiderende opgave, des te meer nu studieplekken op de universiteit schaars zijn en je jezelf thuis aan het schrijven moet zetten. Hoe zorg je ervoor dat je geconcentreerd, gemotiveerd en efficiënt aan de slag kan? In deze workshop leggen we je de beste strategieën uit en wissel je ervaringen en tips uit met medestudenten die in hetzelfde schuitje zitten, zodat jouw uitstelgedrag straks voorgoed verleden tijd is.

Universitaire schrijfopdrachten moeten worden geschreven in een academische stijl. Maar wat betekent dat nou eigenlijk? Wat maakt een schrijfstijl precies academisch of juist niet-academisch? In deze workshop leer je je eigen schrijfstijl evalueren en waar nodig academischer te maken door op detailniveau naar teksten te kijken. Zo krijg je til je je schrijfstijl razendsnel naar een hoger niveau.

Over het Writing Lab

Het Writing Lab werkt met studenttutoren Zij hebben een speciale training afgerond, gericht op onder andere de analyse van schrijf- en tekstproblemen en feedback geven. Ze helpen je je academische schrijfvaardigheid te verbeteren op de manier die voor jou het fijnst of het nuttigst is. Of je nu vastloopt omdat thuiswerken best wel pittig is, graag eens over je tekst wilt sparren om je argumentatie aan te scherpen, je paper van een 5 naar een 6 wilt tillen of juist van een 8 naar een 9: iedereen is welkom!

Tijdens een individueel gesprek van 45 minuten kun je precies inzoomen op datgene waar jij hulp bij wilt. We helpen studenten vaak bij het verbeteren van de onderzoeksvraag, structuur, argumentatie en/of schrijfstijl van een tekst, maar ook voor zaken als een goede planning maken of het kweken van schrijfdiscipline, kun je bij ons terecht. De schrijftutor zal alleen geen inhoudelijk oordeel geven over de tekst en geen spelling, grammatica of annotatie corrigeren. 

Veelgestelde vragen

Niets! Alle activiteiten van het Writing Lab zijn gratis.

Je mag zo vaak langskomen als je zelf wilt, met een maximum van vijf gesprekken per schrijfopdracht. Zo kun je met een tutor verschillende aspecten van een tekst bespreken of tijdens verschillende fases van het schrijfproces je voortgang bespreken. Als je aan een nieuwe opdracht begint, mag je daarvoor weer maximaal vijf keer langskomen.

Jazeker, dat is geen enkel probleem. De schrijftutoren kunnen je juist helpen met de onderdelen van het schrijfproces die vóór het schrijven zelf plaatsvinden, zoals het aanscherpen van de onderzoeksvraag en het maken van een outline.

Jazeker! Het Writing Lab is toegankelijk voor alle studenten van de Faculteit Geesteswetenschappen, dus voor zowel BA- als MA-studenten.

Jazeker, dat is geen enkel probleem. Sterker nog: het gesprek kan ook in het Engels, als je dat fijner vindt!

Een afspraak op dezelfde dag als je aanmelding inplannen, is niet mogelijk. Meestal kun je binnen een week bij een tutor terecht, maar dit kan langer duren als het druk is bij het Writing Lab.

Nee, voor taalproblemen verwijzen we je graag door naar de cursussen van het Academisch Talencentrum. Wel kunnen we je helpen bij taalgerelateerde zaken zoals academische stijl en zinsbouw.

Nee, het beoordelen van je tekst is voorbehouden aan je docent. Onze tutoren kunnen geen uitspraak doen over de kwaliteit van je tekst.

Nee, helaas is het Writing Lab alleen toegankelijk voor studenten die een opleiding van de Faculteit Geesteswetenschappen volgen. Studeer je bij een andere Faculteit? Vraag dan je studiecoördinator welke hulp voor jou beschikbaar is.

Nee. Omdat PhD-studenten medewerkers zijn van de universiteit, kunnen we hen helaas geen services bieden.

Op dit moment staan er helaas geen vacatures open. Zodra er een opening is, zullen we dat op deze pagina aankondigen.

Nee. De tutoren spelen geen enkele rol in de beoordeling van je paper en geven niet aan je docent door dat je bij hen bent geweest. Wij vinden het belangrijk dat je je veilig voelt bij ons, wat betekent dat alles dat je tijdens het gesprek met je tutor bespreekt, tussen jullie tweeën blijft.

Deze website maakt gebruik van cookies.