Logo Universiteit Leiden.

nl en

Italiaans 1

Taal
Italiaans
Doelgroep
Extern
Medewerkers
Studenten
Startniveau
0
Doelniveau
A1.1
Instructietaal
Italiaans/Engels
Tijdig inschrijven
U wordt aangeraden zich tijdig in te schrijven. Een week voor de start van de cursus wordt op basis van het aantal inschrijvingen besloten of een cursus door kan gaan.

Soort cursus

De cursus kan klassikaal of online worden aangeboden. Bij 'rooster en inschrijving' vindt u een overzicht van het cursusaanbod.

Bij een klassikale cursus zijn de docent en alle cursisten aanwezig in het lokaal. Om de lessen online te kunnen volgen wordt aangeraden een headset met microfoon te gebruiken. Controleren of alles in orde is kan via: Quick Tech Check

Wanneer meerdere cursussen worden aangeboden is het niet mogelijk om gedurende de cursus (tijdelijk) over te stappen naar de andere cursus.

Maatwerk en in-company training

Deze cursus kan ook worden aangeboden in de vorm van een maatwerk of in-company training, voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze maatwerk afdeling.

Cursusbeschrijving

Voor de cursus Italiaans 1 is geen voorkennis van de Italiaanse taal vereist.
Vanaf het begin wordt er in de les in het Italiaans gecommuniceerd.

Hierbij worden o.a. de volgende onderwerpen behandeld: begroeten, zich voorstellen, interesses en vrije tijdsbesteding, het dagelijkse leven. De benodigde grammatica wordt uitgelegd en er wordt ruimschoots aandacht besteed aan de vocabulaire. Alle vaardigheden komen aan bod: spreken, schrijven, lezen en luisterenNaast de taal wordt er in de cursus aandacht besteed aan de Italiaanse cultuur.
Er worden korte presentaties thuis voorbereid over onderwerpen zoals o.a. vrijetijd, familie, werk.

Na het volgen van deze cursus is men in staat om vertrouwde dagelijkse uitdrukkingen en basiszinnen te gebruiken. Men kan zichzelf voorstellen en vragen stellen en beantwoorden over persoonlijke gegevens. Men kan op simpele wijze reageren, aangenomen dat de andere persoon langzaam en duidelijk spreekt en bereid is om te helpen.

Bij de cursus wordt gebruik gemaakt van de digitale leeromgeving BrightSpace. Binnen deze leeromgeving vindt u het huiswerk en extra lesmateriaal.
Van de cursisten wordt verwacht dat zij de lessen thuis voorbereiden (ongeveer twee uur per les).

Ter afsluiting van de cursus vindt een toets plaats. Indien men 80% van de lessen aanwezig is geweest en de eindtoets succesvol heeft afgelegd, ontvangt men een certificaat.

Cursusmateriaal

 • Al dente 1   Nieuwe editie
  – Corso d’italiano  A1– Tekstboek/werkboek (met cd audio/dvd)  – 
  Auteurs: Marilisa Birello, Simone Bonafaccia, Andrea Petri, Albert Vilagrasa. 
  Uitgeverij Talenland B.V. – Edizioni Casa delle Lingue. 
  ISBN 9789463250252  Druk: 1 - mei 2017 
  Hoofdstuk 1 t/m 4.  

Het lesboek Al dente 1 dat bij deze cursus wordt gebruikt is een Italiaanse taalcursus voor anderstaligen met een innovatieve aanpak en gericht op de ontwikkeling van de woordenschat. Het boek bevat acht hoofdstukken en correspondeert met een compleet niveau van het CEFR / ERK. Het boek is bedoeld om u naar niveau A1 te begeleiden.

De inhoud wordt over twee cursussen verdeeld: Italiaans 1, hoofdstuk 1 t/m 4 en Italiaans 2 hoofdstuk 5 t/m 8.  Na de cursus Italiaans 1 wordt niveau A1.1 bereikt en na het volgen van de cursus Italiaans 2 niveau A1.2 (A1). De speciale Nederlandse editie bevat: Vertalingen van de opdrachtinstructies uit het tekst- en werkboek en een woordenlijst per hoofdstuk en een alfabetische woordenlijst (Italiaans – Nederlands).

Aanbevolen:

 • Nuova grammatica pratica della lingua italiana, Hueber Verlag Gmbh, ISBN 9783190153534, (in het Italiaans)

Of

 • Praktische Grammatica Italiaans, Intertaal, ISBN 9789460304033 (in het Nederlands)

Het cursusmateriaal is niet bij de cursusprijs inbegrepen. Cursisten dienen het materiaal ruim van tevoren zelf bij de boekhandel (bijvoorbeeld bij uitgeverij Talenland) aan te schaffen.

Doelgroepen en toelatingseisen

De cursus is bedoeld voor hoger opgeleide volwassenen, zowel studenten en medewerkers van de universiteit Leiden als  belangstellenden die geen relatie met de Universiteit Leiden hebben. De cursus is toegankelijk voor personen van 17 jaar en ouder met een afgeronde middelbare schoolopleiding.  Er is geen basiskennis van het Italiaans vereist.

Overige informatie

 • Het maximaal aantal deelnemers voor een online cursus is 16 en voor een klassikale cursus 18.
 • De studielast van deze cursus bedraagt 56 uur. Op verzoek kan een Verklaring studielast worden uitgereikt. De student dient zelf te informeren bij zijn/haar opleiding of deelname kan worden omgezet in studiepunten.
 • Vakantieperiodes staan vermeld op de jaarplanning van het Academisch Talencentrum.
 • Wanneer er onverhoopt lessen gedurende de cursus uitvallen, zullen deze aan het einde van de reeks worden ingehaald. Houdt u er rekening mee dat in dit geval de cursus een week later eindigt.
 • Het niveau van de cursus wordt aangeduid in termen van het Common European Framework of Reference for Languages.
Deze website maakt gebruik van cookies.