Logo Universiteit Leiden.

nl en

Workshops & Demo's

Tijdens de Leiden Science Family Day kun je meedoen aan verschillende workshops. Ook kun je diverse demonstraties bijwonen. Waar ga jij naartoe?

Doelgroep: kinderen (8 t/m 12 jaar)
Tijd: hele dag
 

Altijd al een keer in een witte jas in het laboratorium willen lopen? Kom dan naar de workshop zuren en basen. Je gaat verschillende experimenten uitvoeren en antwoorden vinden op vragen als: wat zijn zuren en basen? Wat zit er in huishoudelijke artikelen en nog veel meer!

Doelgroep: kinderen en jongeren
Tijd: hele dag
 

Fluorescentiemicroscopie is een techniek die in biologisch en medisch onderzoek wordt gebruikt, waarbij fluorescerende kleurstoffen oplichten als ze worden bestraald met licht van een kortere golflengte. Kom jij ook bij ons kleuren?

Doelgroep: kinderen & jongeren
Tijd: 11:30 - 12:30, 13:00 - 14:00 en 14:30 - 15:30 uur
 

Wist je dat de Nederlander Antoni van Leeuwenhoek, die 300 jaar geleden leefde, de pionier was achter de uitvinding van de moderne microscoop? Stap in zijn voetsporen en bouw je eigen microscoop!

Taal: Engels
Doelgroep: kinderen & jongeren
Tijd: 12:30 - 13:30 & 14:30 - 15:30
 

Kom ontdekken hoe leuk scheikunde is; van chemische kleurverandering tot olifantentandpasta. Echt waar? Zeker! Kom luisteren, doe zelf experimenten en sta versteld van het resultaat! 

Doelgroep:  kinderen, jongeren & volwassenen
Tijd: 11:30, 12:30, 13:30 en 14:30 uur
 

Antibiotica zijn bijzondere medicijnen voor de behandeling van infecties die door bacteriën veroorzaakt worden. Dankzij antibiotica kunnen dokters allerlei moderne behandelingen en operaties uitvoeren die anders heel riskant zouden zijn; denk aan een heupoperatie of de behandeling van kanker. Maar er is een probleem: bacteriën zijn ontzettend slim en kunnen zich aanpassen waardoor antibiotica niet meer werken: ze worden resistent. Hoe meer antibiotica wij gebruiken, hoe groter de kans dat bacteriën resistent worden. Om te zorgen dat antibiotica hun kracht niet verliezen, is het belangrijk dat we er verstandig mee omgaan. In het antibioticaspel leer je meer over hoe antibiotica werken, hoe je ze goed moet gebruiken, en waarom bacteriën soms resistent tegen antibiotica kunnen worden.

Taal: Engels
Doelgroep: kinderen & volwassenen
Tijd: 12:30 - 13:30 & 14:30 - 15:30

 

Op aarde hebben we de juiste omstandigheden voor het ontstaan van leven. Maar hoe is dat op andere plekken in ons zonnestelsel? Wat voor aliens zouden er in de droge woestijnen van Mars of tussen de
wolkenbanden van Jupiter kunnen wonen? Laat je creativiteit vrij en bouw je eigen alien!

Deze website maakt gebruik van cookies.