Logo Universiteit Leiden.

nl en

Kom experimenteren op het Experimentenplein!

Ben jij de wetenschapper van de toekomst? Kom experimenteren met wetenschap op het Experimentenplein! Maak je eigen slijm, ontdek hoe rubber kan tellen, speel mee met het antibioticaspel, ontdek de kracht van licht en nog veel meer!

Een blikje vooruit bewegen zonder hem aan te raken? Dat kan! Het enige dat je nodig hebt is een ballon en je eigen haar. Hoe dat werkt, ontdek je bij de Young Scientist blikjesrace. Haal jij als eerste de finish?  

Er zijn drie deuren: achter één deur staat een auto, achter de andere twee deuren staat niets. Raad jij achter welke deur de auto staat? Leer hoe je in jouw voordeel kan beslissen!

Je kunt van allerlei wonderlijke dingen met licht. In het Lichtlab kun je met eenvoudige proefjes zien wat licht eigenlijk is. Is het een golf of een deeltje? Welke kleuren zitten in het licht en waarom? Kun je met behulp van licht de snelheid van sterren meten? Welke temperatuur heeft een ster? Kom het ontdekken!

Door de wereld te bekijken door verschillende brillen leer je steeds nieuwe dingen. Bij elke bril horen namelijk andere vragen en antwoorden. Welke brillen vind jij interessant? Ontdek het met de perspectieven challenge! 

Een bloem je eigen favoriete kleur geven? Kom het uitproberen bij het experiment ‘Bloemen kleuren’.

Chemie is overal en zeker niet alleen in een labzaal. Wil jij ontdekken wat je met scheikunde kan en hoe leuk het is? Neem een kijkje in het leven van een scheikundige en maak je eigen slijm.

Ontdek hoe een paar slim geplaatste gaten, snedes of vouwen een materiaal volledig kunnen veranderen! Ervaar hoe een blok rubber kan tellen, materialen die zichzelf opvouwen en materialen die dikker worden als je eraan trekt. Kom het ontdekken en laat je verwonderen!

Kijk door onze microscopen hoe doorzichtige larven van zebravissen
eruit zien en leer waarom dat helpt bij het bestuderen van de ontwikkeling van ziekten.

 

Kom kleuren aan een grote Science kleurplaat van 10 meter lang, laat je schminken en ga naar huis met een echte Leiden Science Family Day tattoo!

Deze website maakt gebruik van cookies.