Logo Universiteit Leiden.

nl en

Moeite met leren

Wat veroorzaakt leerproblemen bij pleegkinderen

Deze video kan niet worden getoond omdat u geen cookies heeft geaccepteerd.

Verlaat onze website om deze video te bekijken.

Leerproblemen bij pleegkinderen?

Onderzoek toont aan dat pleegkinderen vaak wat meer moeite op school hebben dan andere kinderen. Dat kan zich uiten in een schoolachterstand, vaker blijven zitten, meer gebruik van Remedial Teaching of het ervaren van leerproblemen. Maar: als het leren moeilijk gaat, kan dit verschillende oorzaken hebben.

Oorzaken van moeite met leren

Soms is er sprake van een algemene achterstand die is ontstaan door onderstimulatie in de thuisomgeving. Veel pleegkinderen hebben verwaarlozing meegemaakt en hebben daardoor veel gemist. Dit kan grote gevolgen hebben voor het schoolsucces.

Ook concentratieproblemen kunnen een oorzaak zijn voor moeite met leren. Pleegkinderen hebben hier regelmatig last van.

  • Soms voelt een kind zich nog niet veilig in de nieuwe omgeving. Probeer veiligheid te bieden door de dag gestructureerd en voorspelbaar te maken.
  • Angsten, trauma’s en spanningen thuis kunnen ook zorgen voor een laag concentratievermogen. Overleg met de pleegouders of er bijzonderheden zijn waar je op moet letten.

Veiligheid eerst

Hoewel op school het leren centraal staat, zal bij pleegkinderen de veiligheid voorop staan. Pleegkinderen moeten zich eerst veilig voelen, voordat ze zich kunnen concentreren en voordat informatie goed verwerkt kan worden. Let hier bij de aanpak dus altijd op.

Deze website maakt gebruik van cookies.