Logo Universiteit Leiden.

nl en

Laag zelfvertrouwen bij pleegkinderen

Hoe komt het en wat doe je eraan?

Deze video kan niet worden getoond omdat u geen cookies heeft geaccepteerd.

Verlaat onze website om deze video te bekijken.

Laag zelfvertrouwen

Je ouders zijn de eerste personen die je het gevoel geven dat je er mag zijn, dat je iets waard bent, en dat je ergens goed in bent. Hierdoor bouw je zelfvertrouwen op. Bij veel pleegkinderen waren de ouders er niet om kinderen dit gevoel te geven, waardoor ze vaak weinig zelfvertrouwen hebben.

Zelfvertrouwen opbouwen

Hoe kun je in de klas werken aan het zelfvertrouwen van pleegkinderen? Enkele tips die eigenlijk gelden voor alle kinderen met een gebrek aan zelfvertrouwen:

  • Geef het kind aandacht ; een knikje, glimlach of knipoog is al voldoende. Laat weten dat je het kind ziet, en dat het kind ook gezien mag worden.
  • Ga op zoek naar de kracht van elk individueel kind. Waar is hij/zij goed in? Dat kan een vak zoals rekenen of taal zijn, maar ook andere competenties als samenwerken, creativiteit of nauwkeurig werken.
  • Zorg voor succeservaringen waardoor het kind kan ervaren dat iets goed gelukt is, en dat hij/zij dus ergens goed in is!
  • Geef complimenten, hierdoor groeit het zelfvertrouwen.
  • Geef het kind een taak, dan straal je uit dat je er vertrouwen in hebt dat het kind deze taak aankan. Hierdoor gaat het kind hier zelf ook in geloven.
  • Als kinderen ouder worden zijn ook reacties uit de omgeving bepalend voor het zelfvertrouwen. Let daarom op de reacties van andere kinderen, zodat je kunt ingrijpen indien nodig (bijvoorbeeld als een kind gepest wordt).
  • Een kind met een laag zelfvertrouwen heeft mogelijk ook last van faalangst. Probeer erachter te komen of dit zo is, zodat hieraan gewerkt kan worden.

Afwijzingen als deuken in het zelfvertrouwen

Hoewel algemene tips om zelfvertrouwen op te bouwen bij pleegkinderen ook werken, is meer geduld gevraagd dan gebruikelijk. Dit komt omdat pleegkinderen vaak nog een paar extra deuken in het zelfvertrouwen hebben opgelopen gedurende het pleegzorg-traject. Elke overplaatsing naar een nieuw gezin kan voelen als een afwijzing, en pleegkinderen kunnen de reden om ‘weg te moeten’ dan ook toeschrijven aan zichzelf (“ze willen mij niet want….”). Het lage zelfvertrouwen zit dan diep geworteld , waardoor een hoop geduld nodig is om dit verder op te bouwen.

Deze website maakt gebruik van cookies.