Logo Universiteit Leiden.

nl en

Lezing Ignas Snellen

Datum
dinsdag 4 oktober 2022
Tijd
Bezoekadres
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden
Zaal
Telders Auditorium

Voor de leden van ProParte houdt prof.dr. Ignas Snellen een lezing over zijn onderzoek, waarvoor hij dit jaar werd onderscheiden met een Spinozapremie, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding van Nederland.

Ignas Snellen is als hoogleraar Observationele Astrofysica een pionier in het onderzoek naar planeten die om andere sterren draaien dan onze zon. Hij ontwikkelt innovatieve technieken en instrumenten, waarmee zowel hijzelf als collega-wetenschappers belangrijke ontdekkingen doen over de eigenschappen van deze zogeheten exoplaneten.

Programma

19:30
Zaal open
20:00
Aanvang lezing
20:45
Vragen stellen en discussie
21:00
Drankje in de Faculty Club, aangeboden door de vereniging
22:00
Einde bijeenkomst
Portretfoto van Ignas Snellen
Ignas Snellen

Over Ignas Snellen

Ignas Snellen liet al vroeg in zijn carrière zien dat het met slimme ontwerpen en gedegen ingenieurswerk mogelijk is om exoplaneten en hun eigenschappen te bestuderen vanaf de aarde – iets wat tot dat moment voor onmogelijk werd gehouden. Hij zag in dat subtiele veranderingen in het spectrum van door sterren uitgezonden licht informatie bevatten over de aanwezigheid en atmosferen van exoplaneten en ontwikkelde gevoelige kalibratietechnieken om deze minieme veranderingen te kunnen meten. Daarnaast bouwde Snellen met zijn team het Multi-site All-Sky CAmeRA (MASCARA) observatiesysteem. Dit meetsysteem bestaat uit twee stations, één op La Palma en één in Chili. Met behulp van speciaal ontwikkelde software heeft dit systeem verscheidene nieuwe exoplaneten ontdekt.

Met zijn metingen bewees Snellen niet alleen dat het überhaupt mogelijk is om vanaf de aarde een gerichte blik te werpen op exoplaneten en hun atmosferen. Hij was ook de eerste die koolmonoxide en waterdamp ontdekte bij zulke verre planeten. Hij toonde aan dat er zich weerpatronen voordoen in hun atmosferen en dat er verschillende isotopen van koolstof in voorkomen die informatie bevatten over hoe, waar en wanneer de exoplaneet is gevormd. Tevens wist Snellen de massa te bepalen van exoplaneet Beta Pictoris b, en vast te stellen dat een dag daar slechts 8 uur duurt.

Persoonlijke pagina Ignas Snellen

Deze website maakt gebruik van cookies.