Logo Universiteit Leiden.

nl en

Psychologie en emoties

Niemand ontkent het enorme belang van emoties voor het dagelijks functioneren en de belangrijke mate waarin deze bepalend zijn voor het menselijk welbevinden. Sterker nog, meer en meer krijgen emoties een belangrijke plaats in de samenleving: denk aan termen als emotionele intelligentie, emo-TV, en de steeds kortere lontjes die mensen lijken te hebben.

Daarnaast wordt benadrukt dat emoties ook van belang zijn voor de gezondheid. Dat betreft dan zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid. Maar wat zijn emoties precies, welke emoties worden onderscheiden en hoe werken ze in op gedrag en welbevinden?

In deze collegereeks zal vanuit verschillende theoretische benaderingen de psychologie van de emoties worden behandeld. Onder meer de evolutionaire, de cognitieve, de psychofysiologische en de sociaalpsychologische invalshoeken komen aan bod. Tevens zal aandacht besteed worden aan de ontwikkelingspsychologische aspecten. Ook zullen emoties in relatie tot specifieke contexten worden besproken zoals geheimen, en zullen specifieke emoties worden besproken als angst, heimwee en jaloezie.

Dr. Andreas Wismeijer is gezondheidspsycholoog. Hij is verbonden aan Tilburg University. Hij is gepromoveerd op de psychologische en lichamelijke consequenties van het hebben van emotioneel belastende geheimen. Hij geeft al jaren colleges psychologie voor HOVO.

Website van Andreas Wismeijer.

8 donderdagen
27 sept; 4, 18 okt;
1, 8, 29 nov; 6, 13 dec
13.15-15.00 uur
Leiden

Hoorcolleges met vragen, discussie.
Het is niet noodzakelijk thuis te studeren.

 

  • Enige teksten digitaal na het college. 
  • Korte literatuurlijst en voor wie verder wil lezen.
  • PDFs van de powerpoints.

Aanbevolen literatuur

Nico H. Frijda, De emoties. Een overzicht van onderzoek en theorie, Uitgeverij Bert Bakker, Amsterdam, 2008. Gratis te downloaden via de website van DBNL 

Colleges € 260,-
Met HOVO-fan-pas € 28,-

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie