Logo Universiteit Leiden.

nl en

3-daagse Masterclass: Inclusief leiderschap voor Depolarisatie

Inclusieve leiders dragen bij tot organisaties waar individuen zich welkom voelen en waar ze zichzelf kunnen zijn.

Inclusieve leiders creëren gastvrije omgevingen waar iedereen zichzelf kan zijn. Polarisatie vormt echter een grote uitdaging. Deze manier van denken bevordert het simplistische 'wij en zij' denken. In deze driedaagse masterclass onderzoeken we de oorzaken en de impact van sociale polarisatie en verbeteren we je vaardigheden om de dialoog aan te gaan met individuen die een andere mening hebben dan jij.

De eerste twee dagen behandelen we de concepten van polarisatie en depolarisatie vanuit verschillende invalshoeken, waaronder: antropologie, politicologie, informatica en psychologie. De masterclass wordt geleid door depolarisatie-expert Dr. Maja Nenadovic en onze Senior Programme lead in Diversity and Inclusion, Dr. Kate Kirk.  Er zijn keynotes van computerwetenschapper Dr. Cynthia Liem over de rol van AI in polarisatie en politicoloog Dr. Femke Bakker over de rol die contemplatieve praktijken kunnen spelen in depolarisatie. Je gaat in kleine groepen praktische oefeningen doen, in een rustgevende en groene omgeving. Daarna ga je aan de slag om hetgeen je geleerd hebt toe te passen in de praktijk.

Op de derde dag, in ons historische universiteitsgebouw in Den Haag, oefen je je depolarisatievaardigheden met acteurs. Professor Marieke van den Brink zal strategieën met je delen voor het managen van weerstand en polarisatie in Diversiteits- en Inclusiebeleid.

Als je aarzelt of je een cursus in het Engels kan volgen, neem dan contact met ons op. We kunnen samen bekijken of deze cursus geschikt is voor jou.

Polarisatie is een van de grootste uitdagingen waar de mensheid vandaag de dag voor staat. Het wordt gekenmerkt door zwart-wit denken, waarbij de veelheid aan sociale verschillen wordt gereduceerd tot een paar dimensies van wij en zij. Dit komt voort uit het misverstand dat individuen en groepen volledig gescheiden en tegengesteld kunnen zijn. (Sociale) media kunnen polarisatie versterken door de nadruk te leggen op waargenomen kenmerken van anders-zijn.

Depolarisatie is een proces van het verminderen of elimineren van polarisatie binnen een samenleving of gemeenschap. Het houdt het bevorderen van een dialoog in die de focus weghaalt van concurrerende identiteiten en dogma's. Depolarisatie-inspanningen creëren nieuwe perspectieven door ruimte te bieden aan emoties, behoeften en waarden achter polarisatie te bekijken en aan te pakken. Met een inclusieve en samenhangende samenleving als gevolg, door het oplossen van conflict met vreedzame middelen.

Inclusief leiderschap vereist cognitieve flexibiliteit, het openen van de geest en het hart voor genuanceerde perspectieven en het omarmen van onze gedeelde menselijkheid. In depolariserende sociale discussies kunnen we ons verbinden met mensen wier meningen verschillen van de onze, terwijl we verbonden blijven met onze eigen gevoelens, behoeften en waarden.

De masterclass is bedoeld voor professionals die werken in diverse omgevingen, bij voorkeur met enige kennis over Diversiteit en Inclusie.  Deze cursus wordt in het Engels gegeven, dus het is belangrijk dat je minimaal (Camebridge) 'Business English, B2' en bij voorkeur 'Business English C1 of C2 level' hebt. Weet je niet zeker of je Engels voldoende is? Of heb je geen ervaring op het gebied van diversiteit en inclusie? Neem dan contact met ons op, dan kunnen we al je vragen beantwoorden en beslissen of deze cursus bij je past.

Dr. Kate Kirk

Dr. Maja Nenadovic

Dr. Cynthia Liem

Dr. Femke Bakker

Prof. dr. Marieke van den Brink

Ruud van Andel

Jos Velhuizen

Meer informatie

Data voorjaar 2024: 20 juni, 21 juni, 19 september
Kosten: € 2250
Locatie: Universiteit Leiden, Den Haag (en op externe locatie)
Deelnemers: 16

Inschrijven

Nadat je de registratie hebt ingevuld, nemen we contact met je op om te kijken of jouw leerdoelen en kennis passen bij deze masterclass. Als we je inschrijving kunnen bevestigen, sturen we je een betaallink en alle benodigde informatie om in juni van start te gaan.

Meld je aan

Voor vragen over deze masterclass kun je contact opnemen met Kate van het Centre for Professional Learning:

E: learning@fgga.leidenuniv.nl
T: 070 800 9504

Inschrijven

Schrijf je in
Deze website maakt gebruik van cookies.