Logo Universiteit Leiden.

nl en

Verdiepingsleergang Inclusief Leiderschap voor Depolarisatie

Inclusieve leiders dragen bij aan organisaties waar individuen zich welkom voelen en zichzelf kunnen zijn.

Inclusieve leiders creëren een uitnodigende en authentieke omgeving. Polarisatie vormt echter een grote uitdaging; deze manier van denken bevordert het simplistische 'wij-en-zij' denken. In deze verdiepingsleergang ga je op onderzoek uit naar de oorzaken en de impact van sociale polarisatie. Je vult je ‘toolbox’ met wetenschappelijke kennis en vaardigheden; hierna kun je de dialoog aangaan met individuen die anders denken dank jij.

De eerste twee dagen bekijk je polarisatie en depolarisatie vanuit de antropologie, politicologie, informatica en psychologie.  Sr. programmaleider dr. Kate Kirk begeleidt je daarbij.
Er komen sprekers langs die meer vertellen over een van deze 'brillen'. Keynote spreker en computerwetenschapper dr. Cynthia Liem vertelt over de rol van AI in polarisatie. Politicoloog dr. Femke Bakker spreekt over de rol die contemplatieve praktijken kunnen spelen in depolarisatie. En antropoloog dr. Kate Kirk inspireert je om op een inclusieve manier waar te nemen en te handelen. Verder deelt hoogleraar Marieke van den Brink strategieën over hoe om te gaan met weerstand rondom polarisatie in een diversiteits- en inclusiebeleid. Je gaat ook een praktische oefening doen met acteurs, waarin je oefent met bepaalde scenario’s en de vertaalslag maakt naar de praktijk.

Polarisatie is een van de grootste uitdagingen waar de mensheid vandaag de dag voor staat. Het wordt gekenmerkt door zwart-wit denken, waarbij de veelheid aan sociale verschillen wordt gereduceerd tot een paar dimensies van wij en zij. Dit komt voort uit het misverstand dat individuen en groepen volledig gescheiden en tegengesteld kunnen zijn. (Sociale) media kunnen polarisatie versterken door de nadruk te leggen op waargenomen kenmerken van anders-zijn.

Depolarisatie is een proces van het verminderen of elimineren van polarisatie binnen een samenleving of gemeenschap. Het houdt het bevorderen van een dialoog in die de focus weghaalt van concurrerende identiteiten en dogma's. Depolarisatie inspanningen creëren nieuwe perspectieven door ruimte te bieden aan emoties, behoeften en waarden achter polarisatie te bekijken en aan te pakken. Met een inclusieve en samenhangende samenleving als gevolg, door het oplossen van conflict met vreedzame middelen.

Inclusief leiderschap vereist cognitieve flexibiliteit, het openen van de geest en het hart voor genuanceerde perspectieven en het omarmen van onze gedeelde menselijkheid. In depolariserende sociale discussies kunnen we ons verbinden met mensen wier meningen verschillen van de onze, terwijl we verbonden blijven met onze eigen gevoelens, behoeften en waarden.

Jij hebt in je werk te maken met diversiteit en inclusie en hebt mogelijk de (basis)leergang 'D&I' van het CPL gevolgd. Je bent bijvoorbeeld adviseur, beleidsmaker, manager, project- of programmaleider.

Niet deze achtergrond, wel interesse? Neem dan contact met ons op, dan kunnen we al je vragen beantwoorden en het gesprek aangaan of deze cursus bij je past.

Voor vragen over deze masterclass kun je contact opnemen met  het Centre for Professional Learning:

E: diversiteit-inclusie@fgga.leidenuniv.nl
T: 070 800 9504

Data: 29, 30 oktober en 4 december
Prijs: €2.100.-
Locatie: Centrum Den Haag

Inschrijven

Schrijf je in >>
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.