Logo Universiteit Leiden.

nl en

Italiaans 5

Taal
Italiaans
Doelgroep
Extern
Medewerkers
Studenten
Startniveau
A2
Doelniveau
B1.1
Instructietaal
Italiaans
Tijdig inschrijven
U wordt aangeraden zich tijdig in te schrijven. Uiterlijk een week voor de start van de cursus wordt op basis van het aantal inschrijvingen besloten of een cursus door kan gaan.

Soort cursus

De cursus kan klassikaal of online worden aangeboden. Bij 'rooster en inschrijving' vindt u een overzicht van het cursusaanbod.

Bij een klassikale cursus zijn de docent en alle cursisten aanwezig in het lokaal. Om de lessen online te kunnen volgen wordt aangeraden een headset met microfoon te gebruiken. Controleren of alles in orde is kan via: Quick Tech Check

Wanneer meerdere cursussen worden aangeboden is het niet mogelijk om gedurende de cursus (tijdelijk) over te stappen naar de andere cursus.

Cursusbeschrijving

De cursus Italiaans 5 is bedoeld voor deelnemers die de cursus Italiaans 4 hebben gevolgd of een vergelijkbaar niveau (A2) hebben.  
Vanaf het begin wordt er in de les in het Italiaans gecommuniceerd. 

Hierbij worden o.a. de volgende onderwerpen behandeld: muziek, theater, koken en de culinaire woordenschat, spreken over boeken en films, het bespreken van actualiteiten.
De benodigde grammatica wordt uitgelegd en er wordt ruimschoots aandacht besteed aan de vocabulaire. Alle vaardigheden komen aan bod: spreken, schrijven, lezen en luisterenNaast de taal wordt er in de cursus aandacht besteed aan de Italiaanse cultuur.
Er worden thuis presentaties thuis voorbereid over verschillende onderwerpen.  

Na het volgen van deze cursus is men in staat om de belangrijkste punten te begrijpen uit duidelijke standaardteksten over vertrouwde zaken die regelmatig voorkomen op het werk, tijdens de studie en in de vrije tijd. Men kan zich redden in de meeste situaties die kunnen optreden tijdens reizen in gebieden waar de taal wordt gesproken. Men kan een eenvoudige lopende tekst produceren over onderwerpen die vertrouwd of die van persoonlijk belang zijn. Men kan een beschrijving geven van ervaringen en gebeurtenissen, verwachtingen en ambities en kan kort redenen en verklaringen geven voor meningen en plannen. 

Bij de cursus wordt gebruik gemaakt van de digitale leeromgeving BrightSpace. Binnen deze leeromgeving vindt u het huiswerk en extra lesmateriaal.
Van de cursisten wordt verwacht dat zij de lessen thuis voorbereiden (ongeveer twee uur per les).

Ter afsluiting van de cursus vindt een toets plaats. Indien men 80% van de lessen aanwezig is geweest en de eindtoets succesvol heeft afgelegd, ontvangt men een certificaat.

Cursusmateriaal

 • Al Dente 3 - Libro dello studente + esercizi + CD + DVD 3 (Italiaanstalig). Edizione: Difusion Centro de Investigacion y Publicaciones de Idiomas S.L. 
  ISBN: 9788416943302
  Hoofdstuk 0 t/m 4

Het lesboek Al dente 3 dat bij deze cursus wordt gebruikt is een Italiaanse taalcursus voor anderstaligen met een innovatieve aanpak en gericht op de ontwikkeling van de woordenschat. Het boek bevat acht hoofdstukken en correspondeert met een compleet niveau van het CEFR / ERK. Het boek is bedoeld om u naar niveau B1 te begeleiden.

De inhoud van Al dente 3 wordt over twee cursussen verdeeld: Italiaans 5, hoofdstuk 0 t/m 4 en Italiaans 6 hoofdstuk 5 t/m 9.  Na de cursus Italiaans 5 wordt niveau B1.1 bereikt en na het volgen van de cursus Italiaans 6 niveau B1.2 (B1). 

Aanbevolen:

 • Nuovo grammatica pratica della lingua italiana, Hueber Verlag Gmbh, ISBN 9783190153534, (in het Italiaans)

Of

 • Praktische Grammatica Italiaans, Intertaal, ISBN 9789460304033 (in het Nederlands)

Het cursusmateriaal is niet bij de cursusprijs inbegrepen. Cursisten dienen het materiaal zelf bij de boekhandel aan te schaffen.

Doelgroepen en toelatingseisen

De cursus is bedoeld voor hoger opgeleide volwassenen, zowel studenten en medewerkers van de universiteit Leiden als  belangstellenden die geen relatie met de Universiteit Leiden hebben.

Voor deze cursus is een kennis van de taal vereist. Cursisten die aan het Talencentrum het certificaat van Italiaans 4 in behaald hebben, kunnen zich zonder meer inschrijven. Anderen dienen door middel van een toelatingstoets te bepalen of hun niveau toereikend is. Dit is een computertoets. Men kan de toets op het Talencentrum afleggen of downloaden en thuis maken.

Overige informatie

 • Het maximaal aantal deelnemers voor een online cursus is 16 en voor een klassikale cursus 18.
 • De studielast van deze cursus bedraagt 56 uur. Op verzoek kan een Verklaring studielast worden uitgereikt. De student dient zelf te informeren bij zijn/haar opleiding of deelname kan worden omgezet in studiepunten.
 • Vakantieperiodes staan vermeld op de jaarplanning van het Academisch Talencentrum.
 • Wanneer er onverhoopt lessen gedurende de cursus uitvallen, zullen deze aan het einde van de reeks worden ingehaald. Houdt u er rekening mee dat in dit geval de cursus een week later eindigt.
 • Het niveau van de cursus wordt aangeduid in termen van het Common European Framework of Reference for Languages.
Deze website maakt gebruik van cookies.