Logo Universiteit Leiden.

nl en

Nederlandse Gebarentaal 1

In deze praktische cursus Nederlandse Gebarentaal (NGT) staat functionele communicatie volgens het Europees Referentie Kader voor Gebarentalen centraal. Hierin komen alle gebarentaalvaardigheden aan bod: productie, perceptie(afzien) en interactie. De cursisten leren specifiek gebarentaalgebruik dat ze nodig hebben om te kunnen communiceren over onderwerpen uit het dagelijkse leven.

Doelgroep
Extern
Medewerkers
Studenten
Startniveau
0
Doelniveau
A1.1
Instructietaal
Nederlandse Gebarentaal/Nederlands
Tijdig inschrijven
U wordt aangeraden zich tijdig in te schrijven. Een week voor de start van de cursus wordt op basis van het aantal inschrijvingen besloten of een cursus door kan gaan.

Klassikale cursus

Dit is een klassikale cursus.

De docent en alle cursisten zijn aanwezig in het lokaal.

Cursusbeschrijving

Gebarentalen zijn manueel-visuele, geen oraal-auditieve talen met een ruimtelijke indeling.

De cursus Nederlandse Gebarentaal 1 is een echte beginnerscursus. Deelnemers leren met hun handen, lichaam en gezichtsuitdrukkingen gebaren grammaticaal te gebruiken. De cursisten worden daarom vanaf het begin al gestimuleerd om dagelijkse basiszinnen te begrijpen en gebruiken, gericht op persoonlijke gegevens, interesses, ervaringen en onmiddellijke omgeving. Er wordt daarbij ruim aandacht besteed aan gebarenrepertoire en basisgrammatica van NGT inclusief uitleg over de Dovengemeenschap als een culturele minderheid. Na het volgen van deze cursus kan de cursist op zeer eenvoudige wijze communiceren over enkele onderwerpen uit het dagelijkse leven en zeer eenvoudige teksten over alledaagse onderwerpen op video in grote lijnen begrijpen.

Ter afsluiting van de cursus vindt een toetsing plaats. Indien men 80% van de lessen aanwezig is geweest en de eindtoets succesvol heeft afgelegd, ontvangt men een certificaat.

Cursusmateriaal

Het cursusmateriaal bestaat uit de volgende componenten:

  1. Drie boeken inclusief videomateriaal van EDUSIGN. Het pakket kost 61€ (exclusief verzendkosten) en is te bestellen op https://www.edu-sign.com/winkel/.
  2. Het Gebarenwoordenboek (16.000 gebaren) wordt aangeboden op de website van Gebarencentrum (https://ow.gebarencentrum.nl/). Om toegang te krijgen moet de cursist een jaarabonnement afsluiten.
    Normale prijs: 27,50 € (https://www.gebarencentrum.nl/shop/product/1013) Studentenprijs: 25,00 €(https://www.gebarencentrum.nl/shop/product/1003)

Het cursusmateriaal is niet bij de cursusprijs inbegrepen. Cursisten dienen het materiaal zelf aan te schaffen voor de start van de cursus.

Doelgroepen en toelatingseisen

De cursus is bedoeld voor hoger opgeleide volwassenen, zowel studenten en medewerkers van de Universiteit Leiden als belangstellenden die geen relatie met de Universiteit Leiden hebben. De cursus is toegankelijk voor personen van 17 jaar en ouder met een afgeronde middelbare schoolopleiding. Er is geen basiskennis van de Nederlandse Gebarentaal vereist.

Overige informatie

  • Het maximaal aantal deelnemers voor deze cursus is 14.
  • De studielast van deze cursus bedraagt 48 uur.
  • Vakantieperiodes staan vermeld op de jaarplanning van het Academisch Talencentrum.
  • Wanneer er onverhoopt lessen gedurende de cursus uitvallen, zullen deze aan het einde van de reeks worden ingehaald. Houdt u er rekening mee dat in dit geval de cursus een week later eindigt.
  • Het niveau van de cursus wordt aangeduid in termen van het Europees Referentie Kader voor Gebarentalen (CEFR-SL).
Deze website maakt gebruik van cookies.