Logo Universiteit Leiden.

nl en

Zuid-Korea

Over huursoldaten, tyconen, etc

Dit programma zou plaatsvinden op dinsdagen in april. In samenwerking met Home Academy zijn wij ons aan het beraden hoe wij de lezingen bij u gaan krijgen. Te zijner tijd zullen wij u via de website, nieuwsbrief en social media hiervan op de hoogte stellen.

Door Remco Breuker

Zuid-Korea is een economische grootmacht. Samsung is het enige bedrijf ter wereld dat Apple durft uit te dagen. De Zuid-Koreaanse culturele industrie verovert de hele wereld met K-pop en zelfs drie van de meest prestigieuze Oscars (Beste Film, Beste Regisseur, Beste Originele Scenario) ging dit jaar tot grote woede van Donald Trump naar de Zuid-Koreaanse film Parasite. Zuid-Korea is een land voor verrassingen, contrasten en onverwachte dieptes. Deze reeks gaat in vier delen in op verschillende cruciale aspecten van hedendaags Zuid-Korea en legt uit hoe het gekomen is waar het nu is.

Prof.dr. Remco Breuker is hoogleraar Korea Studies aan Leiden Institute for Area Studies, Universiteit Leiden

Het is een onbekend en slecht onderzocht verhaal, ook (zelfs) in Zuid-Korea: het verhaal hoe 350.000 Zuid-Koreaanse soldaten in Vietnam aan Amerikaanse zijde vochten en zo het geld verdienden waarmee de compleet geruïneerde economie van Zuid-Korea weer op de been kon worden geholpen. Toen Amerika Zuid-Korea om hulp in Vietnam vroeg, was militaire dictator Pak Chŏnghŭi vastbesloten om ‘tien keer meer te verdienen aan Vietnam dan Japan aan Korea had verdiend in de Koreaanse Oorlog.’ En zo geschiedde. Maar zelfs Pak Chŏnghǔi zal de enorme formatieve invloed die Korea’s deelname aan de Vietnamoorlog zou hebben, niet hebben kunnen voorspellen. Of de problemen die eruit voortkwamen en nog steeds een grote rol spelen in het Zuid-Korea van vandaag de dag.

Zuid-Korea laat ons weer een voor ons ook mogelijke toekomst zien, nu een wat distopische: een democratische staat waar de multinationals significant meer macht hebben dan de staat zelf. Zuid-Korea heet in de volksmond ook wel Republiek Samsung. En hoewel die benaming in het begin ironisch was bedoeld, is het nu een redelijk objectieve beschrijving van de situatie geworden. Samsung is verantwoordelijk voor meer dan 20% van het bruto nationaal inkomen. Je kunt geboren worden in een Samsung ziekenhuis, naar school gaan in een Samsung uniform op een Samsung school, studeren aan een universiteit van Samsung en als je  echt heel veel geluk hebt gaan werken bij Samsung. Ondertussen word je in al je technologische en biomedische behoeften ook voorzien door hetzelfde Samsung, dat bovendien politiek ook nog eens de dienst uitmaakt daar zijn nauwe betrekkingen met politici en zijn diepe, hele diepe zakken.

By Oskar Alexanderson - originally posted to Flickr as DSC_0234, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9110337

Japan en Korea, beide Korea’s, hebben een lastig verleden. De antieke geschiedenis leert ons dat de Japanse keizerlijke familie Koreaanse wortels heeft en dat de Japanse beschaving zwaar schatplichtig is geweest aan het Koreaanse schiereiland, maar de invasies van Korea door japan in de zestiende eeuw en daarna eind negentiende, begin twintigste eeuw hebben dit verhaal van beschaving en uitwisseling op de achtergrond gedwongen. Nu zijn Japan en Korea, althans in de populaire verbeelding, erfvijanden. Er zijn Zuid-Koreaanse films maar vooral stripboeken en romanreeksen gewijd aan nationalistische masturbatoire fantasieën waarin korte metten wordt gemaakt met Japan en de rollen worden omgedraaid. Dan is Zuid-Korea eindelijk de kolonisator. Dit college gaat in op de echte - en zo belangrijke - relaties tussen de twee landen en op hoe deze populair verbeeld worden.

Zuid-Korea heeft een bloeiende filmindustrie waar de lokale films het vaak beter in de bioscoop doen dan die uit Hollywood. Ook internationaal doet de Zuid-Koreaanse film het lang niet slecht: kijk maar naar ‘Parasite’. Eén bepaald soort film haalt het buitenland echter vrijwel niet, terwijl dat juist het soort film is dat  in Zuid-Korea van oudsher alle recetterecords brak. In weerwil van het zo gepolijste image dat de Koreaanse popcultuur deze dagen wereldwijd geniet is het van oudsher niet de feminiene man (‘kkotnamja’ of bloemenjongen) of ultra geperfectioneerde vrouw die altijd garant heeft gestaan voor winst in de filmindustrie. Dat was  de rouwdouwende gangster van het type ruwe bolster, blanke nationalistische pit: een cultureel icoon in Zuid-Korea. Dat willen we wel eens over het hoofd zien in het geweld van de K-pop storm, maar geen figuur heeft een langere, succesvollere en invloedrijkere geschiedenis in de culturele ontwikkeling van Korea (en daarna Zuid-Korea) dan de gangster. 

Bericht van Home Academy

SG Leiden werkt al jarenlang samen met Home Academy, een uitgeverij van hoorcolleges voor thuis en onderweg. 

Het aanbod van Home Academy bestaat uit meer dan 200 hoorcolleges op het gebied van geschiedenis, filosofie, religie, literatuur, natuurwetenschappen, muziek en nog veel meer.

Met de Home Academy Club kunnen gebruikers onbeperkt hoorcolleges luisteren, waar en wanneer ze willen. Streaming op de computer en offline op mobiel en tablet met een app. 

Omdat onze programmering nu voorlopig noodgedwongen geannuleerd is, kunnen we u als alternatief één maand gratis lidmaatschap van de Home Academy Club aanbieden.

Voor het activeren van het lidmaatschap, gaat u naar www.home-academy.nl/club-demo/. U kiest bij het lid worden voor de optie Clublid met code en vult daar de volgende code in: SGLEIDEN20

Voor uw gemak vindt u bijgaand nog een handige instructie voor het verzilveren van de code en de werking van de Home Academy Club op de computer en met de app voor mobiel en tablet.

Deze website maakt gebruik van cookies.