Logo Universiteit Leiden.

nl en

Turkije

In samenwerking met Home Academy

Turkije

Wie belangstelling heeft voor het huidige Turkije zal het niet zijn ontgaan dat het een verscheurd land is. De president, Recep Tayyip Erdogan, die in een of ander vorm al weer twintig jaar aan de macht is, verklaart “Het Westen” tot de grote bedreiging voor Turkije. Dat staat in schril contrast tot de lijn van de stichter van de Republiek Turkije, Mustafa Kemal Atatürk, die juist volledige integratie van Turkije in “Het Westen” als zijn grote doel formuleerde. In het hedendaagse Turkije staan beide kampen lijnrecht tegenover elkaar met ieder ongeveer de helft van de bevolking achter zich.
In deze collegereeks maak je kennis met de twee tegenovergestelde visies op Turkije’s identiteit en toekomst kennen zoals die zich in de twintigste eeuw hebben ontwikkeld.
Die visies zijn natuurlijk niet in het luchtledige ontwikkeld. Om te begrijpen waar zij vandaan komen, moeten we eerst kijken naar de grote en vaak traumatische ontwikkelingen waaruit het moderne Turkije is voortgekomen. Daarom is de reeks van vier colleges van telkens een uur als volgt opgebouwd:

Wanneer u op de lezing klikt, kunt u het college (nogmaals) bekijken.

10 september: De dreiging uit Europa: imperialisme en nationalisme
17 september: Van keizerrijk naar natiestaat: tien jaar oorlog en “etnische schoonmaak”
24 september: Atatürks model: secularisme, wetenschap, en moderniteit
8 oktober: Islamitische alternatieven en de heruitvinding van het verleden

Spreker

Deze lezingenreeks wordt verzorgd door prof.dr. Erik-Jan Zürcher, expert op het gebied van Turkije, met name op het gebied van de overgangsperiode van het Ottomaanse Rijk naar de Republiek Turkije (grofweg 1880-1950) en in de rol van de Young Turk-generatie/beweging bij dit proces. Na een periode waarin hij de politieke geschiedenis van deze periode bestudeerd heeft, kreeg Zürcher gaandeweg ook meer interesse in de sociale geschiedenis. Hij is van mening dat de sleutel tot een beter begrip van het ontstaan van het moderne Turkije gelegen is in het met elkaar in verband brengen van de processen van gedwongen migratie, oorlog, de erfenis van het Ottomaanse Rijk en de vorming van de Turkse staat. Zürcher verschijnt regelmatig in de media om actualiteit rond Turkije te duiden.

Deze website maakt gebruik van cookies.