Logo Universiteit Leiden.

nl en

Spotlight op de Pre-University Classes deel 4: de volmaakte voordracht

Waarom hangt iedereen bij de ene docent aan de lippen, en zitten we bij een ander de hele les te tekenen? Wat is eigenlijk het geheim van een goede speech? Of anders gezegd: wat maakt iemand overtuigend? In het gloednieuwe PRE-Classes programma Recht, retorica en democratie zullen scholieren de antwoorden op deze vragen zoeken, en ook aan den lijve ondervinden. Met een afwisselend programma van colleges en praktijklessen zijn zij straks expert in ‘de kunst van het spreken’.

‘Goedemiddag studenten. Want dat zijn jullie nu, in elk geval voor de komende paar weken.’ In de Oude Sterrenwacht hebben zich 25 gemotiveerde middelbare scholieren verzameld voor het eerste college retorica. De meesten doen gymnasium, maar interesse in het onderwerp hebben ze allemaal. 

Als de groep in drieën is verdeeld, en iedereen een docent toegewezen heeft gekregen, kunnen de kersverse studenten beginnen met hun allereerste praktijkcollege, dat meteen al op hoog niveau van start gaat. Want wat is nou eigenlijk retorica? En wat is de structuur van een goede speech? Met behulp van oude Griekse filosofen als Aristoteles, Plato en Socrates komen de deelnemers beetje bij beetje achter de kenmerken van een goede speech. 

Veel doen

Naast de oude filosofen worden ook voordrachten uit de Ilias besproken, en krijgen de studenten de opdracht een aantal Latijnse namen uit hun hoofd te leren. Heel wat aandacht voor de Klassieke Oudheid dus. Regelmatig wordt het college onderbroken en worden de studenten uitgedaagd met een korte overhoring. ‘Wat was ook alweer de geboortedatum van Aristoteles? Heel goed, je stelt jezelf de eis dit uit je hoofd te doen.’

Maar bij een goede speech komt natuurlijk meer kijken dan slechts feiten. Houding, stemgebruik, en zelfs emoties kunnen een grote invloed hebben op overtuigingskracht. Al deze componenten zullen in de komende paar weken de revue passeren, naast de vele praktijkvoorbeelden. 
Volgens deelnemer Ole is retorica een vaardigheid waar je altijd wel iets aan hebt. ‘Het is interessant, maar vooral ook nuttig voor presentaties, en andere voordrachten. Het is altijd handig om mensen te kunnen overtuigen.’ Ook Job is enthousiast: ‘Ik hoop vooral te leren over opbouw, en goede trucs om duidelijk over te komen’. 

In totaal zullen de deelnemers drie hoorcolleges en vijf oefensessies bijwonen, en als afsluiting brengen zij allemaal een speech ten gehore. Voor volgende week bereiden de studenten al meteen een korte presentatie voor. Want, of retorica nou een kunst of een inzicht is, je leert vooral door het veel te doen!

Dit is deel 4 uit de serie Spotlight op de Pre-University Classes 
Spotlight deel 3: De gouden glorie van de islam. over het PRE-Classes programma De Islam 
Spotlight deel 2: Emoties: wetenschap of zelfkennis? over het PRE-Classes programma Psychologie 
Spotlight deel 1: Cryptische codes over het PRE-Classes programma wiskunde

Deze website maakt gebruik van cookies.