Logo Universiteit Leiden.

nl en

Artikel over Chinees-Indische restaurants wint Kennislinkprijs 2022

De jury van NEMO Kennislink heeft het artikel van Aniek van den Bosch (17) over Chinees-Indische restaurants in Nederland uitgeroepen tot beste populairwetenschappelijk artikel van de PRE-Classes 2022. “Door dit project ben ik anders gaan kijken naar de verschillende keukens en culturen.”

De middelbare scholieren van de Pre-University Classes kunnen kiezen uit een breed aanbod aan vakken: van Italiaans tot informatica. Aniek (Montaigne Lyceum) koos voor de PRE-Class Masterchef over Food Studies. Het leek me een leuke uitdaging en een goede kans om te kijken hoe het er op de universiteit aan toegaat’’, zegt ze. Elke vrijdagmiddag kreeg ze samen met andere scholieren op de universiteit les over allerlei onderwerpen die samenhangen met eten. We hebben les gehad over de Russische keuken, over Chinese thee en zelfs over wat Neanderthalers aten.’’

"Cultuur en eten zijn veel breder dan je eigenlijk denkt"

Immaterieel erfgoed

Jaarlijks schrijven deelnemers van alle PRE-Classes als afsluiting een populairwetenschappelijk artikel. Aniek besloot dieper in de Chinees-Indische keuken te duiken. In Nederland zie je deze restaurants overal en iedereen vindt dit heel normaal, terwijl het eigenlijk best bijzonder is. Ze behoren zelfs tot het immaterieel erfgoed in Nederland.’’

Toen ik aan de slag ging, bleek er op internet veel meer over te vinden, daardoor werd ik nog enthousiaster. Ik vond bijvoorbeeld een website met de naam Meer dan babi pangang, die wil laten zien dat de Chinees-Indische keuken rijker is dan mensen denken. Ik vroeg me ook af hoe de restaurants hier zijn gekomen. Het bleek dat er aan het begin van de twintigste eeuw veel Chinezen als havenarbeiders in Rotterdam werkten. Daar zijn ook de eerste sporen van de Chinees-Indische restaurants te vinden.’’

Geen opvolgers

Behalve over het verleden schreef Aniek in haar artikel ook over de toekomst van de restaurants. Het gaat minder goed met de Chinees-Indische restaurants omdat ze vaak geen opvolgers hebben. Veel eigenaren zijn hier als immigranten gekomen en hebben keihard gewerkt om hun kinderen een beter leven te geven. Alleen gaan hun kinderen nu studeren en is er niemand om het restaurant over te nemen.’’

Toen Aniek hoorde dat haar artikel door de jury van NEMO Kennislink was uitgeroepen tot het beste artikel van alle Pre-University Classes, was ze blij verrast. Ik vind niet zo snel dat ik iets heel goed heb gedaan, maar nu was ik echt wel trots’’, zegt Aniek. Haar artikel geeft een inkijkje in een stukje restaurantcultuur dat sinds 2021 tot ons immaterieel erfgoed behoort, is erg toegankelijk geschreven, en verdient daarmee een plek op NEMO Kennislink’’, schrijft Kennislink-redacteur Mathilde Jansen.

Aniek bij een Chinees-Indisch restaurant in haar woonplaats.

Aniek heeft door de lessen een nieuw perspectief gekregen op culinaire cultuur. Bij de Nederlandse keuken denken mensen bijvoorbeeld aan stamppot en pannenkoeken. Terwijl de gerechten die immigranten lang geleden naar Nederland hebben gebracht inmiddels ook bij Nederland horen. Cultuur en eten zijn veel breder dan je eigenlijk denkt.’’

Tekst: Iris Kole
Foto's: Eric van den Bandt

Benieuwd naar het winnende artikel? Je kunt het lezen op de website van NEMO Kennislink

Deze website maakt gebruik van cookies.