Over ons
Het team van Navigatie Lab Leiden
Dr. Ineke van der Ham - Hoofdonderzoeker

Ineke is de hoofdonderzoeker van Navigatie Lab Leiden en richt zich sinds de start van haar promotie in 2006 op onderzoek naar ruimtelijke cognitie. Ze is in 2010 cum laude gepromoveerd aan de Universiteit Utrecht op de neurocognitie van de verwerking van ruimtelijke relaties. Sinds 2010 doet ze met name onderzoek naar de neuropsychologie van navigatievermogen. Verdwalen is een veelvoorkomend probleem met grote invloed op het dagelijks leven. Dit komt veel voor bij mensen met niet aangeboren hersenletsel, maar ook bij gezonde en pathologische veroudering (dementie). Desondanks bestaan er vrijwel geen middelen voor het adequaat vaststellen en behandelen van deze problemen. Daarom ontwikkelt zij vragenlijsten, testen en trainingen om verdwaalklachten in kaart te brengen en te verminderen. Daarnaast richt ze zich op de ruimtelijke vaardigheden en hoe verschillen tussen mensen zoals leeftijd en geslacht hier invloed op hebben. Naast haar onderzoekswerkzaamheden is ze als docent nauw betrokken bij het (neuro)psychologie onderwijs aan de Universiteit Leiden.
Klik hier om de CV van dr. van der Ham te bekijken.
Klik hier om het Google Scholar Profiel van dr. van der Ham te bekijken.
Dr. Michiel Claessen - Onderzoeker en docent

Michiel is in 2017 gepromoveerd op onderzoek naar navigatievermogen in patienten die een beroerte of hersenbloeding hebben doorgemaakt. Sindsdien is hij werkzaam aan de universiteit Leiden als docent en onderzoeker. Hij heeft zich gespecialiseerd in navigatieproblemen bij deze neuropsychologisch patiënten en richt zich op de ontwikkeling van diagnostische tests en trainingsmogelijkheden. Naast zijn onderzoek is hij werkzaam als neuropsycholoog in de klinische praktijk en verzorgd hij onderwijs binnen de master specialisatie Klinische Neuropsychologie aan de Universiteit Leiden.
Anne Cuperus, MSc. - Promovendus

Anne is als buitenpromovendus verbonden aan het Navigatie Lab Leiden. Hij onderzoekt de mogelijkheden van nieuwe virtual reality technieken voor psychologische behandelingen. Vanuit het bedrijf Triple heeft hij meerdere virtual reality applicaties ontwikkeld waarin onder andere avatar therapie en bewegingsprogramma’s zijn verwerkt. In experimentele studies bekijkt hij hoe tijd en ruimte worden ervaren in virtuele weergaves en hoe deze ervaring gemanipuleerd kan worden.
Milan van der Kuil, MSc - Promovendus

Milan is een promovendus in het Navigatie Lab Leiden. Hij doet onderzoek naar nieuwe behandelingsmethoden voor patiënten met niet-aangeboren hersenletsel en navigatieproblemen. Hiertoe ontwikkelt hij virtual reality en serious gaming e-health applicaties waarmee patiënten thuis, op hun eigen computer kunnen oefenen.
Alumni
Ioanna Kotanidis: Categorisatie van navigatieproblemen bij verschillende typen NAH.
Eefje Fredriksz: Welke hersengebieden zijn betrokken bij stoornissen van het allocentrisch ruimtelijk geheugen?
Linda Rinn: Defining Spatial Anxiety – A Concept of Trait or State Anxiety?
Marischa van Oosten: Hoe goed kunnen mensen hun eigen navigatievaardigheden beoordelen?
Anouk Miedema: Determinanten in de acceptatie van digitale cognitieve revalidatie programmas onder behandelaars.
Nienke Middel: Oriëntatie in de Virtual Tübingen taak en de relatie met visuospatiële transformatie vaardigheden.
Lisa van Ooijen: Invloed van score op de Corsi blokken test op het trainen van navigatie strategieën.
Kirsten Richards:De relatie tussen kennis van route volgorde en werkgeheugen in gezonde participanten en CVA patiënten.