Logo Universiteit Leiden.

nl en

Over ons

Het team van Navigatie Lab Leiden

Dr. Ineke van der Ham - Hoofdonderzoeker

Ineke is de hoofdonderzoeker van Navigatie Lab Leiden en richt zich sinds de start van haar promotie in 2006 op onderzoek naar ruimtelijke cognitie. Ze is in 2010 cum laude gepromoveerd aan de Universiteit Utrecht op de neurocognitie van de verwerking van ruimtelijke relaties. Sinds 2010 doet ze met name onderzoek naar de neuropsychologie van navigatievermogen. Verdwalen is een veelvoorkomend probleem met grote invloed op het dagelijks leven. Dit komt veel voor bij mensen met niet aangeboren hersenletsel, maar ook bij gezonde en pathologische veroudering (dementie). Desondanks bestaan er vrijwel geen middelen voor het adequaat vaststellen en behandelen van deze problemen. Daarom ontwikkelt zij vragenlijsten, testen en trainingen om verdwaalklachten in kaart te brengen en te verminderen. Daarnaast richt ze zich op de ruimtelijke vaardigheden en hoe verschillen tussen mensen zoals leeftijd en geslacht hier invloed op hebben. Naast haar onderzoekswerkzaamheden is ze als docent nauw betrokken bij het (neuro)psychologie onderwijs aan de Universiteit Leiden.

Klik hier om de CV van dr. van der Ham te bekijken.

Klik hier om het Google Scholar Profiel van dr. van der Ham te bekijken.

Dr. Michiel Claessen - Onderzoeker en docent

Michiel is in 2017 gepromoveerd op onderzoek naar navigatievermogen in patienten die een beroerte of hersenbloeding hebben doorgemaakt. Sindsdien is hij werkzaam aan de universiteit Leiden als docent en onderzoeker. Hij heeft zich gespecialiseerd in navigatieproblemen bij deze neuropsychologisch patiënten en richt zich op de ontwikkeling van diagnostische tests en trainingsmogelijkheden. Naast zijn onderzoek is hij werkzaam als neuropsycholoog in de klinische praktijk en verzorgd hij onderwijs binnen de master specialisatie Klinische Neuropsychologie aan de Universiteit Leiden.

Anne Cuperus, MSc. - Promovendus

Anne is als buitenpromovendus verbonden aan het Navigatie Lab Leiden. Hij onderzoekt de mogelijkheden van nieuwe virtual reality technieken voor psychologische behandelingen. Vanuit het bedrijf Triple heeft hij meerdere virtual reality applicaties ontwikkeld waarin onder andere avatar therapie en bewegingsprogramma’s zijn verwerkt. In experimentele studies bekijkt hij hoe tijd en ruimte worden ervaren in virtuele weergaves en hoe deze ervaring gemanipuleerd kan worden.

Milan van der Kuil, MSc - Promovendus

Milan is een promovendus in het Navigatie Lab Leiden. Hij doet onderzoek naar nieuwe behandelingsmethoden voor patiënten met niet-aangeboren hersenletsel en navigatieproblemen. Hiertoe ontwikkelt hij virtual reality en serious gaming e-health applicaties waarmee patiënten thuis, op hun eigen computer kunnen oefenen.

 

 

 

Students writing their master's theses in the Navigation Lab Leiden

Ioanna Kotanidis

The categorization of navigation impairment after stroke.

 

Eefje Fredriksz

What are the neural correlates of allocentric spatial memory impairment?

 

Linda Rinn

 Defining Spatial Anxiety – A Concept of Trait or State Anxiety?

 

Marischa van Oosten

How good are people in assessing their own navigation ability?

 

Anouk Miedema

Determinants of health care providers’ acceptance for digital cognitive rehabilitation.

 

Nienke Middel

Orientation in the Virtual Tübingen task and the relationship with visuospatial transformation.

 

Lisa van Ooijen

 Influence of Corsi Block Tapping Test on Training Navigational Strategy: Mediation via Visuospatial Working Memory.

 

Kirsten Richards

The relation between route order memory and working memory in healthy participants and stroke patients.

 

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie