Donald Trump werd op 20 januari 2025 beëdigd in zijn tweede termijn als president van de Verenigde Staten. Sindsdien heeft de regering-Trump alarm geslagen bij mensen over de hele wereld die zich zorgen maken over wat dit zal betekenen voor het huidige geopolitieke landschap. Sluit u aan bij een panel van experts om te bespreken hoe de eerste twee maanden van de regering-Trump het internationale systeem en de mondiale geopolitiek hebben beïnvloed.
2025 markeert de 50e verjaardag van de eerste Wereldvrouwenconferentie van de Verenigde Naties (Mexico-Stad, 1975), een proces dat leidde tot de oprichting van de Beijing Declaration and Platform for Action (1995). Het Global Transformations and Governance Challenges Programme organiseerde een rondetafelgesprek om te reflecteren op de vooruitzichten voor wereldwijde vrouwenrechten vandaag de dag, met name te midden van geopolitieke verschuivingen en spanningen, toegenomen nationalisme en populisme. Zoals altijd bracht ons panel perspectieven van verschillende disciplines en faculteiten samen.
Onze GTGC-community sloot zich aan bij experts op het gebied van klimaatfinanciering om te bespreken hoe het klimaatfinancieringslandschap sinds 2015 is veranderd. Tijdens dit panel deelden onderzoekers de bevindingen van een van de belangrijkste startprojecten van het Global Transformations and Governance Challenges (GTGC)-programma.
Te midden van zorgen over wat de herverkiezing van Donald Trump voor het internationale systeem zal betekenen, gaf prof. dr. Jan Aart Scholte op 28 november 2024 een Cleveringarede met de titel ‘Trump, geopolitiek en de toekomst van de globalisering’.
Geopolitieke gebeurtenissen beïnvloeden Europa op talloze manieren, veel verder dan handel en defensie. Ze hebben ook invloed op gebieden als het milieu, migratie, technologie, EU-uitbreiding, multilateralisme en de op regels gebaseerde internationale orde in het algemeen. Drie GTGC-onderzoekers namen deel aan een paneldiscussie over deze onderwerpen op 15 november 2024.
De Universiteit van Tokio organiseerde de editie 2024 van de Owada-wisselleerstoel. Prof. dr. Jan Aart Scholte en Prof. dr. Eric De Brabandere van GTGC woonden de sessie bij namens de Universiteit Leiden.
GTGC ontving een delegatie van de Beijing Foreign Studies University. De groep wisselde van gedachten over de toekomst van multilateralisme en internationale samenwerking.
Studenten en onderzoekers van alle faculteiten van de Universiteit Leiden woonden een lunchseminar bij om met vier experts te praten over de opkomst van AI en de uitdagingen die dit met zich meebrengt voor verschillende bestuursstructuren. Het evenement werd georganiseerd door de interdisciplinaire programma's GTGC en SAILS van de Universiteit Leiden.
Op 31 mei lanceerde GTGC-voorzitter Prof. Jan Aart Scholte samen met Dr. Carolina Aguerre en Malcolm Campbell-Verduyn hun boek 'Global Digital Data Governance: Polycentric Perspectives' aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Op 30 mei organiseerde het GTGC Seed Grant Project 'The Governance of European Textile Waste Export' een workshop met de titel 'Flaws in the Flow' om in contact te komen met belangrijke belanghebbenden in het veld.