Logo Universiteit Leiden.

nl en

Training Storytelling

Meer impact met je speech, presentatie of in vergaderingen

Wil jij mensen raken, inspireren of motiveren, maar merk je dat je dat doel met jouw (inhoudelijke) verhaal niet altijd bereikt? Voel je je bij de inhoud van je verhaal senang, maar wil je het  aansprekender leren vertellen? Met meer contact met je toehoorders? Dan is het goed te weten dat een publiek naar je laten luisteren meer vraagt dan kloppende feiten. Ontdek de kracht van een goed gekozen persoonlijk verhaal. Leer hoe je met plezier op een andere manier kunt presenteren.

De kracht van een verhaal

Met een passend verhaal breng je iets teweeg bij een ander. Verhalen verbinden en geven betekenis. Ze doen bij de toehoorder een beroep op hun eigen verbeeldingskracht en creëren ruimte om te luisteren naar (nieuwe) oplossingen en invalshoeken. Oftewel: ze zetten de ander aan tot luisteren.
Het mooie is: iedereen heeft een verhaal. Ook jij hebt een schat aan verhalen in je, die je kunt gebruiken. Je hoeft ze alleen maar te vinden.

Maar hoe vind je verhalen? Op welke momenten vertel je ze? Hoe pas je ze toe in jouw dagelijkse praktijk, waarin je bijvoorbeeld een presentatie of speech geeft of jezelf zichtbaarder wil maken? Hoe koppel je ze aan jouw boodschap? En hoe breng je een verhaal zo impactvol mogelijk?

Tijdens de training Storytelling gaan we aan de slag met het ophalen, componeren, vertellen en toepassen van verhalen. Welke verhalen heb je allemaal al in je rugzak? Welk verhaal past bij jouw boodschap? Hoe gebruik je het voor een specifiek doel en voor welk publiek?

 • We besteden aandacht aan de structuur en inhoud van je boodschap en het belang van weten wát je wil vertellen.
 • We staan stil bij jou: hoe neem je jezelf mee, waar ben je van, wat kun je al en hoe gebruik je dat in je verhaal?
 • Vervolgens gaan we in op hoe je de ander meeneemt en hoe je je verhaal tot leven brengt. Hierbij hanteren we o.a het narratieve model van de Reis van de held.
  We reiken handzame structuren aan, die helpen bovengenoemde punten toe te passen in de praktijk.

Gedurende de training werk je aan een eigen verhaal voor een door jou gekozen doel. Aan het einde van de training ben je in staat zelfstandig verhalen toe te passen voor meer impact in jouw communicatie. Op de afsluitende trainingsavond verzorg je een kort optreden. 

De nadruk in de training ligt op het gesproken woord. 

Er is veel ruimte om te oefenen en deelnemers krijgen feedback van de trainers en elkaar.

De training Storytelling is voor:

 • mensen die willen leren hoe ze de kracht van (eigen) verhalen kunnen gebruiken voor meer impact én verbinding in hun dagelijkse (zakelijke) praktijk;
 • managers, bestuurders, directeuren, wetenschappers, onderzoekers, docenten, kortom voor iedereen die regelmatig groepen toespreekt, bijvoorbeeld op teamdagen, (nieuwsjaar/management)-bijeenkomsten, congressen;
 • degenen die anderen willen meenemen in hun visie, denkwijze of product.

Er is plaats voor maximaal 12 deelnemers. 

Deelnemers werken tijdens de training aan het vormgeven van hun eigen verhaal. Aan het einde van de training houdt iedere deelnemer een eindpresentatie. Ook delen zij de belangrijkste inzichten en vragen die gedurende de training bij hen zijn opgekomen.

De training heeft als doel:

 • vergroten van kennis en vaardigheden van storytelling;
 • leren componeren van een verhaal;
 • het op een begrijpelijke en aantrekkelijke manier kunnen vertellen van jouw eigen verhaal, zodat je het kunt inzetten op een door jou gekozen moment, voor een door jou gekozen publiek en doel (bijvoorbeeld een presentatie, speech, persoonlijke zichtbaarheid);
 • creëren van meer verbinding met je publiek, meer impact in communicatie.

Hans Dekker is storyteller en trainer/coach. Hij vertelt verhalen in een traditionele vorm. Gewoon in een kring of op een podium. Hij treedt op met zijn eigen voorstelling “Dubbeltje op zijn kant”. Hij verzorgt trainingen waarin mensen leren hun verhaal of dat van hun team krachtiger te vertellen. En trainingen waarin zij aan de hand van de ‘Reis van de Held’ op het spoor van hun persoonlijk leiderschap komen. Hans verdiepte zijn kennis aan de School voor Presentatiecoaching en volgde een coachopleiding gericht op talentontwikkeling. Hans studeerde daarnaast af als chief storyteller aan de Storytelling Academy (www.storytellingacademy.nl) en is lid van de Storytelling Clan (www.storytellingclan.nl). 

Voorjaar 2023:
De training bestaat uit 4 lesdagen:

 • vrijdag 9, 16, 23 en 30 juni 2023

Najaar 2023:
De training bestaat uit 4 lesdagen:

 • vrijdag 17 november, 1, 8 en 15 december 2023

Kosten: € 1850,-

 

Voor vragen over deze training kunt u contact opnemen met het Centre for Professional Learning:
E: learning@fgga.leidenuniv.nl en T: 070 800 9504

Deze website maakt gebruik van cookies.