Logo Universiteit Leiden.

nl en

Basiskwalificatie Taalvaardigheid Engels (BKE)

De Universiteit Leiden heeft het opleidingstraject voor de Basiskwalificatie Onderwijs (BKO) geïntroduceerd en is het voor (universitair) docenten en hoogleraren verplicht/mogelijk geworden een BKO-certificaat te behalen, afhankelijk van moment, omvang en duur van de aanstelling.

Docenten die onderwijs in het Engels geven hebben tevens een certificaat Basiskwalificatie Taalvaardigheid Engels (BKE) nodig dat de basiskwaliteit van de taalvaardigheid Engels garandeert. Het vereiste niveau is C1 op de schaal van het Common European Framework of Reference for Languages (CEFR). 

De toets Basiskwalificatie Engels wordt afgenomen door het Academisch Talencentrum en bestaat uit drie onderdelen:

  • een computertoets waarmee luistervaardigheid, grammatica en vocabulaire worden getoetst (30 à 45 min.);
  • een interview met de taaladviseur om de sterke en zwakke kanten van uw spreekvaardigheid te analyseren (20 min.);
  • een evaluatie- en adviesgesprek (10min.).

Het interview bestaat uit een aantal korte opdrachten, die zijn ontwikkeld om een zo compleet mogelijk profiel van uw spreekvaardigheid samen te stellen. Er wordt gekeken naar voorbereid en onvoorbereid taalgebruik over zowel bekende als onbekende onderwerpen. De opdrachten testen dus niet alleen uw spreekvaardigheid binnen uw eigen vakgebied, maar ook de flexibiliteit en het improvisatievermogen die u nodig hebt in gesprekken met buitenlandse studenten en collega’s.

Het geheel neemt in totaal één uur en 15 minuten in beslag. 

Meer informatie over de Basiskwalificatie Onderwijs in het Engels.

Deze website maakt gebruik van cookies.