Logo Universiteit Leiden.

nl en

De oorlog tegemoet

Datum
maandag 16 mei 2022
Tijd
Bezoekadres
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
011

De Nederlandse Spanjestrijders, onder wie de schrijver Jef Last, wisten heel goed waarom ze hun leven waagden in de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939): als generaal Franco de macht zou krijgen in Spanje, zouden diens bondgenoten Hitler en Mussolini een ideale uitgangspositie hebben voor een nieuwe wereldoorlog. Door in Spanje te vechten, hoopten de Nederlandse strijders de wereld te redden van het fascisme. Maar veel Nederlanders dachten er anders over. Eerder dan als tegenstanders van Hitler werden de Spanjestrijders gezien als trawanten van Stalin: communisten die in Spanje, en later ook in Nederland, een rood regime wilden vestigen.
In De oorlog tegemoet volgen Lodewijk Petram en Samuël Kruizinga op meeslepende wijze enkele van de markantste onder de pakweg 700 Nederlandse strijders – voor, tijdens en na de Spaanse Burgeroorlog. Zij vertellen over de motivatie van de strijders, de kille ontvangst die hun bij terugkeer wachtte en hun moeizame weg naar eerherstel, en leggen zo bloot hoe Nederland in de cruciale jaren voor mei 1940 worstelde met zijn identiteit en positie in Europa, waar de politieke spanningen het kookpunt naderden.

Sprekers:
Dr. Samuël Kruizinga, senior-docent en -onderzoeker bij de UvA, en dr. Lodewijk Petram, Senior Research Data Manager bij Huygens/ING, schrijver, historicus en econoom

Meer informatie en aanmelden

Deze website maakt gebruik van cookies.