Logo Universiteit Leiden.

nl en

Werkjes over en voor familie

Extra lastig voor pleegkindere... Hoe ga je hiermee om?

Deze video kan niet worden getoond omdat u geen cookies heeft geaccepteerd.

Verlaat onze website om deze video te bekijken.

Gevoelige onderwerpen

Activiteiten in de klas over of voor familie zijn voor pleegkinderen vaak extra moeilijk. Denk hierbij aan het meenemen van een geboortekaartje of foto uit de kindertijd, het werken aan een stamboom, een opdracht over familie-gelijkenis, of het maken van een moederdag-/vaderdagcadeau.

Tijdig aankondigen

Dit soort opdrachten zijn voor pleegkinderen niet alleen confronterend, maar vaak ook praktisch lastig: pleegkinderen zien hun ouders namelijk minder vaak dan andere kinderen. Er zijn vaste bezoekregelingen, soms is dat maar één keer per maand; dus vragen of het kind volgende week een babyfoto meeneemt is dan misschien niet haalbaar. Een tijdige aankondiging van een dergelijke opdracht kan helpen, zodat je het kind niet overvalt. Omdat de praktische problemen blijven bestaan, ook als je de opdracht tijdig aankondigt, is het handig om te overleggen met de pleegouders. Zo kan er samen naar een goede oplossing gezocht worden.

Werkjes

Het maken van een werkje voor moederdag of vaderdag is voor pleegkinderen complexer dan voor kinderen die bij hun eigen ouders opgroeien.

Bij moederdag kunnen pleegkinderen zich afvragen of ze het werkje voor hun eigen of hun pleegmoeder moeten maken. Als ze moeten kiezen dan kunnen ze in een loyaliteitsconflict terecht komen. Dit brengt allerlei schuldgevoelens met zich mee, terwijl je juist een cadeau aan het maken bent. Een eenvoudige oplossing is om het kind de ruimte te geven om twee werkjes te maken.

Deze website maakt gebruik van cookies.