Logo Universiteit Leiden.

nl en

De rijke geschiedenis van natuurkunde in Leiden

De natuurkundige geschiedenis van Universiteit Leiden staat bol van de grote namen. Kamerlingh Onnes, Lorentz, Ehrenfest en Einstein om er maar een paar te noemen. Zij deden grote ontdekkingen die aan de basis staan van het baanbrekende onderzoek van nu.

In 1908 ontdekte Heike Kamerlingh Onnes supergeleiding. Dit is een voorbode van de quantummechanica die een revolutie in de natuurkunde betekende. En de start van baanbrekend onderzoek op quantumgebied.

Onderzoek doen bij extreem lage temperaturen

Een quantumcomputer bevat namelijk supergeleidende onderdelen, waar elektrische stroom zonder enige weerstand doorheen loopt. Dat lukt alleen bij temperaturen rond de 270 graden onder nul. De Leidse natuurkunde heeft van oudsher veel expertise met supergeleiding en het werken bij zulke extreem lage temperaturen.

Lorentz (derde van links), Ehrenfest (tweede van rechts) en Einstein (vijfde van links)

Ontdekking van de elektronspin

In de decennia na de ontdekking van Kamerlingh Onnes speelde Leiden een belangrijke rol in de ontwikkeling van deze quantumtheorie. Denk daarbij aan natuurkundigen als Hendrik Antoon Lorentz en Paul Ehrenfest, diens boezemvriend Albert Einstein en de ontdekking van de elektronspin door Samuel Goudsmit en George Uhlenbeck. Dit quantummechanische verschijnsel is de basis van veel quantumcomputers die nu overal ter wereld ontwikkeld worden.

Deze website maakt gebruik van cookies.